fbpx

Retinoli eli kosmetiikassa yleisesti käytettävä A-vitamiinin muoto on useimmille anti-age -ihonhoitoon vihkiytyneille tuttu juttu. Retinolin tiedetään mm. vähentävän juonteita ja ryppyjä, parantavan ihon tekstuuria ja korjaavan UV-valon aikaansaamia ihon valovaurioita. Juonteiden lisäksi retinolilla voidaan hoitaa ihon pigmentaatiota, arpia ja aknea. Retinolin käyttöön kuitenkin liittyy joitakin yleisiä ongelmia (mm. ihon ärtyneisyys ja kuivuminen sekä ihon herkistyminen UV-valolle), jonka vuoksi ihonhoitotuotteiden valmistajat etsivät jatkuvasti uusia, tehokkaita anti-age -ainesosia retinolin rinnalle.

Uutena tällaisena tulokkaana on yhdiste nimeltä bakuchiol, jonka luvataan tuovan retinolia vastaavat hyödyt ilman retinolin haittoja. Liian hyvää ollakseen totta?  Kaivelin asiaa hieman tarkemmin, ja lukaisin tutkimustuloksia, joiden perusteella näitä seerumeita markkinoidaan. Kerron sinulle tässä postauksessa kumpaa tehoainetta, retinolia vai bakuchiolia, sisältävä seerumi sinun kannattaa ostaa ainesosiin liitettyihin tutkimustuloksiin pohjautuen.

Retinoli, retinaldehydi ja retinoiinihappo – vaikutusmekanismi

Retinoli kuuluu suureen A-vitamiiniperheeseen, jonka yhteisnimike on retinoidit. Retinolin lisäksi yleisimpiin ihonhoidossa käytettyihin A-vitamiinijohdannaisiin kuuluvat retinyyyliasetaatti, retinyylipalmetaatti, retinaldehydi (retinaali), tretinoiini ja isotretinoiini. Retinoli ja sen johdannaiset konvertoituvat elimistössä retinoiinihapoksi (trans-retionic acid; RA), joka on A-vitamiinin biologisesti aktiivinen muoto ihossa. Tretinoiini ja isotretinoiini ovat reseptillä saatavaa retinoiinihappoa, joka on ihovaikutuksiltaan tehokkain mutta samalla eniten haittavaikutuksia aiheuttava A-vitamiinin muoto.

Retinoidien vaikutusmekanismit solutasolla liittyvät niiden ihosolujen uudistumisprosessin aktivointiin, ihon suojausmekanismien vahvistamiseen ja ihon pigmentaation vähentämiseen. Retinoidit stimuloivat fibroblastisoluja tuottamaan uutta kollageenia ja elastaania sekä suojelevat kollageenia hajoamiselta. Kollageenin määrä ihossa laskee iän myötä, ja kollageenin ja elastaanin aktivaatiolla voidaan lisätä ihon joustavuutta ja kiinteyttä ja ehkäistä ja hoitaa ihon juonteita ja ryppyjä.

Retinoli on myös aknen hoidossa hyödyllinen, sillä retinoli normalisoi talirauhasten toimintaa ja tasoittaa ihon sävyä. Retinolin tehokkuutta lisää se seikka, että retinoli on rasvaliukoinen molekyyli, joka pystyy läpäisemään ihon uloimman kerroksen ja imeytymään ihon dermikseen saakka (toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit kuten esim. C-vitamiini).

Ihomme ei pysty käyttämään retinolia sellaisenaan, vaan se täytyy ensin muuntaa retinaldehydiksi ja sen jälkeen aktiiviseksi retinoiinihapoksi. Retinolin täytyy siis ennen vaikuttamistaan läpikäydä seuraavat kaksi vaihetta:

Retinolin esterit (retinyyliesterit) eli retinyyliasetaatti ja retinyylipalmetaatti, ovat iholle hellävaraisempia mutta retinolin esterit vaativat kolme erillistä vaihetta ennen kuin ne saavuttavat biologisesti aktiivisen retinoiinihappo -muodon:

Retinolin esterit ovatkin retinolia, retinaldehydiä ja retinoiinihappoa tehottomampia ihovaikutusten suhteen. Kannattaakin aina varmistaa A-vitamiiniseerumin INCI -listasta (ainesosaluettelo), mitä A-vitamiinin muotoa se sisältää. Anti-age -ihonhoidossa kaikkein tehokkain A-vitamiinin muoto heti retinoiinihapon jälkeen on retinaldehydi.

Bakuchiolin vaikutusmekanismi

Kuulin itse Bakuchiolista vasta jokin aikaa sitten, ja kiinnostuin heti tästä uudesta anti-age -ainesosasta. Bakuchiolia markkinoidaan retinolin kaltaisena luonnollisena aineena, mutta vaikka Bakuchiolin ja retinolin aikaansaamissa ihovaikutuksissa on samankaltaisuutta, ne ovat kemialliselta rakenteiltaan erilaisia yhdisteitä. Bakuchioli on kasvisperäinen, Psoralea corylifolia -kasvin siemenistä uutettu yhdiste, kun taas retinoli on osa eläinperäistä A vitamiiniperhettä.

Bakuchiol ei ole kemialliselta rakenteltaan retinoidi, vaan se on kemiallisesti meroterpeeni. Bakuchiol ei siis toimi samojen retinoiinihapporeseptoreiden kautta kuin retinoli.

Se, miksi bakuchiolia kutsutaan myös luonnon omaksi retinoliksi juontaa juurensa in vitro -solukokeisiin. Näissä tutkimuksissa on havaittu bakuchiolin toiminnassa useita samankaltaisuuksia retinolin kanssa: bakuchiol mm. aktivoi samoja geenejä kuin retinoli ja stimuloi retinolin tavoin kollageenin tuotantoa ihosoluissa.

Retinolin ja bakuchiolin käyttö ihonhoidossa

Vaikka retinoli on monessa suhteessa ylivoimainen anti-age -ainesosa, liittyy sen käyttöön myös haasteita. Yhtenä yleisenä ongelmana retinolin käytössä on sen joillekin aiheuttamat iho-ongelmat, kuten ihon kuivuminen ja ärtyminen. Retinolin käyttö kannattaakin aloittaa asteittain ja siirtyä pikkuhiljaa vahvempiin retinolituotteisiin ihon tottuessa aineen käyttöön. Retinolin kanssa ei kannata yhdistää happoja kuten C-vitamiinia (askorbiinihappo) tai AHA-happoja mahdolisten ihoreaktioiden vuoksi.

Retinoli myös herkistää ihoa auringolle, joten sitä suositellaan käytettäväksi iltaisin. Retinolin käyttöön tuo lisähaastetta se seikka, että retinoli hajoaa herkästi biologisesti inaktiivisiksi yhdisteiksi valon ja ilman vaikutuksesta. Retinoli kannattaakin säilyttää tiiviissä pakkauksessa valolta suojattuna.

Bakuchiolin käyttämisen erityisen houkuttelevaksi tekee sen hyvä siedettävyys (sopii myös herkkäihoisille) ja käyttömukavuus (tuotetta voi käyttää aamuin illoin sillä se ei herkistä ihoa UV-valolle). Bakuchiolia voi myös yhdistää muiden ihonhoitotuotteiden kanssa (esim. C-vitamiini, niasiiniamidi ja retinoli) sekä myös happojen kuten AHA-happojen kanssa. Bakuchiolilla on lisäksi antioksidanttisia ominaisuuksia, eli se estää UV-valon vaikutuksesta syntyvien vapaiden happiradikaalien toimintaa ja suojaa siten ihoa auringon UV-säteiltä.

Retinolin vs. bakuchiolin anti-age -ihovaikutukset – tutkimustieto?

Retinoidien tehokkuudesta ikääntymismuutosten ehkäisyssä ja hoidossa on saatavilla runsaasti tutkimustietoa. Eniten näyttöä on puhtaan A-vitamiinin (tretioniini) ihovaikutuksista, mutta myös retinolin anti-age -vaikutuksista on tehty korkeatasoisia kliinisiä tutkimuksia. Tutkimuksissa on havaittu retinolin pitkäaikaisen (useita kuukausia) käytön vähentävän ihon juonteita, kuivuutta ja ryppyjä sekä parantavan ihon tekstuuria ja auringon vahingoittamaa ihoa. Tutkimusten perusteella tehokkain ilman reseptiä saatava A-vitamiinivalmiste ryppyjä ja juonteita vastaan on retinaldehydi.

Bakuchiolin aikaansaamista ihovaikutuksista on olemassa retinolia niukemmin tutkimustietoa. Itseasiassa satunnaistettuja vertailututkimuksia (randomised controlled trial; RCT > satunnaisesti eri ryhmiin jaetut kontrolli- ja tutkimusryhmät) on tehty vain yksi vuonna 2018.  Tähän 12 viikkoa kestävään tutkimukseen osallistui yhteensä 44 keskimäärin 47 -vuotiasta ihmistä, jotka käyttivät joko 0.5% bakuchiolvoidetta kahdesti päivässä tai 0.5% retinolivoidetta kerran päivässä. Kasvojen ihoa tutkittiin valokuvauslaitteella ja iho-oireita analysoitiin ihotautilääkärin vastaanotolla.

Tutkimuksessa bakuchiol ja retinoli toimivat samanvertaisesti ihon ikääntymismuutosten hoidossa: molemmat vähensivät näkyviä juonteita sekä ihon pigmentaatiota 12 viikon kuluttua. HUOM! Muutoksia ei näkynyt vielä 8 viikon jälkeen, eli tulosten saamiseen menee aikaa. Retinolia käyttävien ryhmässä havaittiin useammin ihon punoitusta ja ihon ärtymistä. Tämän tutkimuksen tulokset antaisivat siis viitteitä, että bakuchiol voisi olla retinolin vertainen anti-age -ainesosa, mutta ilman retinoliin liitettyjä sivuoireita.

Tutkimuksessa oli muutamia ongelmia, kuten se että retinolia annosteltiin vain kerran päivässä, kun taas bakuchiolia aamuin illoin, jolloin todetut ihovaikutukset eivät ole suoraan verrannollisia keskenään. Lisäksi oikeampi vertailu olisi ollut tretioniinin vertaaminen bakuchioliin, koska retinoli täytyy konvertoida retioniinihapoksi ennen vaikuttamistaan. Tarkempia ihoanalyysejä ei myöskään tehty, joten tuotteiden vaikutuksista ihon kollageenisynteesisiin, ihon paksuuteen tai kosteuspitoisuuteen ei voida vetää johtopäätöksiä.

Bakuchiolin ei siis yksistään tämän tutkimuksen perusteella voida sanoa olevan retinolin vertainen, koska bakuchiol vaati kaksinkertaisen annostelumäärän retinoliin verrattuna tuottaakseen samat tulokset. Lisäksi minua jäi kiinnostamaan, ovatko bakuchiolin vs. retinolin annosvasteet samankaltaisia, eli millaisia tuloksia oltaisiin saatu 1% tuotteilla. 

Kumpi siis parempi, retinoli vai bakuchiol?

Retinolin ja erityisesti retinaldehydin anti-age -ihovaikutuksista on saatavilla runsaasti vaikuttavaa ja luotettavaa tutkimustietoa vuosien ajalta, kun taas bakuchiolin ihovaikutuksiin liittyvä tutkimustieto on vasta lapsenkengissä. Jos siis käytät retinolia tai retinaldehydiä ihonhoitorutiinissasi ja tuote sopii sinulle, en suosittele sen vaihtamista. Itse aion jatkaa retinoidia sisältävien voiteiden ja seerumeiden käyttöä, koska olen kokenut ne hyödyllisiksi ”ryppysodassa” ja samaa suosittelen sinulle 🙂

Vaikka tutkimustulokset bakuchiolin suhteen ovat lupaavia, lisää dataa bakuchiolin anti-age -ihovaikutuksista siis tarvitaan. Bakuchiolilla on kuitenkin havaittu olevan juonteita vähentävien ominaisuuksien lisäksi retinolin rakennetta stabiloivaa vaikutusta eli bakuchiol ilmeisesti hidastaa retinolin hajoamista. Näyttäisikin siltä, että retinolin ja bakuchiolin yhdistäminen samaan voidepurkkiin voisi tuoda parhaat puolet esille molemmista ainesosista.

Vinkki: kokeile yhdistää retinoliseerumisi bakuchioliin siten, että laitat iltaisin ensin iholle bakuchioliseerumia ja sen jälkeen retinoliseerumia. Muista kuitenkin tehdä ensin ihotestit, jotta vältyt mahdollisilta ikäviltä reaktioilta.

Joissakin voiteissa ja seerumeissa bakuchiol on jo yhdistetty retinolin kanssa. Yksi vuosien ajan iltaisin käyttämäni hajusteeton A-vitamiinivoide, Bellavita, on uudistanut voiteensa ja lisännyt niihin retinolin lisäksi bakuchiolia. Tuote on vieläpä suomalaista alkuperää, hienoa 🙂

A-vitamiinin käyttöä ei suositella hyvin herkkäihoisille tai raskaana oleville. Näille ryhmille bakuchiol onkin turvallinen retinolin sijaan käytettävä vaihtoehto anti-age -ihonhoitoon.

Lisälukemista anti-age -ihonhoidosta kiinnostuneille:

Anti-age -ihonhoidon ABC

Paras fysikaalinen anti-age aurinkovoide kasvoille x4 [SPF50]? Eri ihotyypeille sopivat tuotteet

C-vitamiini anti age -ihonhoidossa – täydellinen opas [+ C-vitamiiniseerumisuositukset]

Ravinnon ja ihon ikääntymisen välinen yhteys