fbpx

Botuliinitoksiini- eli tunnetummin botox-hoitojen määrä kasvaa vuosi vuodelta ja erilaiset medikaaliset ihonhoidot arkipäiväistyvät. Voi olla, että olet vasta miettimässä hoidon soveltuvuutta itsellesi tai ehkä jo käyt säännöllisesti botox-hoidossa tutussa hoitolassa. Vai ajatteletko, että tällaiset hoidot ovat huuhaata ja rahan tuhlausta? Niin tai näin, luultavasti tunnet lähipiiristäsi jonkun joka on botoxia kokeillut.

Tässä postauksessa jaan omat kokemukseni botox-hoidoista sekä kerron kenelle tätä hoitoa suosittelen omaan kokemukseeni nojaten. Huomioi kuitenkin, että tämän postauksen tarkoituksena ei ole toimia botox-hoitojen asiantuntijana, koska itse en näitä hoitoja tee sairaanhoitajana lainkaan. Tarkempaa lisätietoa botox-hoidoista kannattaa kysyä lähimmästä botox-hoitoja tarjoavasta lääkärikeskuksesta.

Kuka saa pistää botoxia?

Valviran ohjeistuksessa kerrotaan, että botuliinitoksiinihoidon voi suorittaa joko lääkäri tai botuliinitoksiinin pistämistä varten annetun koulutuksen suorittanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö. Hoitoja annetaan terveydenhuollon toimintayksikössä, ja lääkärin tulee olla pistämistilanteessa välittömästi tavoitettavissa. Esteettisestä botuliinihoidosta päättää ja vastaa aina lääkäri, vaikka hoidon tekijä olisi sairaanhoitaja.

Valviran ohjeistus kieltää siten botox-hoitojen antamisen esimerkiksi kauneushoitoloissa, joissa ei ole lääkäriä saatavilla. Laki on erilainen täyteaineiden ja botoxin kohdalla, sillä tällä hetkellä täyteaineita voi periaatteessa pistää kuka vain ja missä tiloissa tahansa. Hullulta kuulostaa, mutta tällä hetkellä täyteaineet luetaan Suomessa lääkinnällisiksi laitteiksi, eikä meillä ole niiden käyttöä säätelevää lainsäädäntöä. Tästä aiheesta voit lukea lisää tätä asiaa hyvin valaisevasta Duodecim -artikkelista.

Pistoshoitoja antavalla henkilöllä jolla ei ole terveydenhuollon koulutusta ei voi myöskään olla potilasvakuutusta ongelmatilanteiden varalta. Tähän asiaan liittyen kuluttajan onkin syytä olla tarkkana, ja aina ennen hoitoa varmistaa ainakin hoidon tekijän koulutustausta.

Miten botox toimii?

Botox -hoidoissa lihaksen toiminta estetään käyttämällä Clostridium botulinum -bakteerista eristettyä myrkkyä hyvin pienin annoksin. Botuliinitoksiini estää hermoimpulssin johtumisen ja lihaksen supistumisen, jolloin myös ryppyjen ja juonteiden esiintulo ihossa estyy. Tulos on väliaikainen, eli lihaksen toiminta palautuu taas ennalleen kuukausien kuluessa.

Botox-injektioin saatu tulos kestää keskimäärin 3-6 kuukautta, ja hoitokertojen lisääntyessä myös botoxin vaikutusaika pitenee eli hoidoissa ei tarvitse käydä niin usein. Botox-hoitoja tehdään myös lääkärien toimesta terveydellisistä syistä. Tällöin hoidon indikaationa voi olla mm. liikahikoilu, narskuttelu tai migreeni.

Botox- vs. täyteainehoidot omat kokemukseni

Minulle on laitettu botoxia muutamia kertoja vuosien saatossa, ja minulla on siitä sekä hyviä että ei niin hyviä kokemuksia. Täyteaineitakin minun ihossani on, mutta ainoastaan nasolabiaalijuonteissa ja hyvin pieniä määriä. Hyviä, ja joissakin tapauksissa täyteaineita parempia hoitoja alkaviin nasolabiaalijuonteisiin ovat mesolankojen lisäksi ihoa napakoittavat mikrovirtahoidot sekä myös kasvojumppa.

Botoxia minulle on laitettu sekä silmäkulmien juonteisiin että otsaan. Otsassa botox aikaansai minulla ikävän tunteen – tuntui kuin silmäluomia oltaisiin vedetty näkymättömällä langalla ylöspäin. Tämä tuntemus kyllä ohittui jonkin ajan kuluttua, mutta samalla palasivat myös otsan juonteet. Eli tulos oli tällä alueella hyvin lyhytaikainen, enkä tämän kokemuksen jälkeen enää ole ko. alueelle botoxia laittanut.

Toki kyseessä saattoi olla huonosti valitut injektiokohdat ja/tai osaamattomampi pistäjä. Toiselle tekijälle mentäessä saattaisikin tilanne olla toinen, mutta koska otsani on nyt muiden hoitojen ansiosta pysynyt hyvänä, en koe tälle alueelle  botoxia tarvitsevani.

Silmäkulmien harakanvarpaisiin olen laitattanut botoxia useammankin kerran hyvällä menestyksellä. Näin viittäkymppiä lähestyessä tuntuu kuitenkin hullulta, että taisin olla hieman yli 30-vuotias ensimmäisen kerran botoxia silmäkulmiin laitettaessa. Eihän minulla siinä iässä mitään suurempia harakanvarpaita edes ollut 🙂 Edellisen kerran olen laittanut botoxia silmäkulmien juonteisiin muutama vuosi sitten, joten sen vaikutus on haihtunut aikapäiviä sitten. Eikä aikomuksenani ole ainakaan tältä istumalta uusia hoitoa.

Itse en suosittelisi botoxia kellekään alle 30-vuotiaalle, vaan siinä iässä kannattaa ihoa hoitaa säännöllisesti oikeilla tuotteilla ja ennaltaehkäisyn periaattein. Tästä linkistä voit lukaista ihonhoitovinkkini eri ikäisille.

Tällä hetkellä en siis koe tarvetta uusille botox-pistoksille koska koen, että ihon säännöllisillä kuorinnoilla sekä mikroneulaus– ja skinbooster -hoidoilla olen saanut silmänympärys- ja otsa-alueen ihon niin hyvään kuntoon, ettei botoxille ole tarvetta. Lisäksi mikroneulaus- tai skinboosterhoidot eivät vaikuta otsan tai silmien alueen lihasten liikkuvuuteen, joten itse pidän tästä vaihtoehdosta enemmän. Voi toki olla, että muutaman vuoden kuluttua taas palaan lääkärin pakeille botox-pistoksia varten, mutta sen aika ei ole vielä.

Vielä lisävinkkinä erityisesti muille keski-ikäisille, joiden kollageenivarastot ovat hupenemaan päin: itse olen käyttänyt noin 8kk ajan päivittäin kollageenilisää, ja koen, että kollageeni on saanut ihoni aiempaa kimmoisammaksi ja kosteutetummaksi ja iho on aikaisempaa paremmassa kunnossa ylipäätään. Puhumattakaan hiuksista, jotka ovat selvästi tuuhentuneet. Anti-age -ihonhoito kannattaakin aina ajatella kokonaisvaltaisena ihon ja elimistön hyvinvoinnin tukemisena. Tutkimuksia liittyen sisäisesti nautittuun kollageeniin ja ihon ikääntymiseen löytyy tämän linkin kautta.

Kenelle suosittelen botox -hoitoa?

Otsan alueen ja silmänurkkien juonteisiin sekä huulen pystyryppyihin suosittelen siis säännöllistä ihon kuolleen pintakerroksen kuorintaa sekä mikroneulaus- ja skinbooster -hoitoja. Näiden hoitojen yhteisvaikutus on pidemmällä aikaväillä niin hyvä, että muita hoitoja ei välttämättä tarvita.

Kannattaa myös huomioida, että mikroneulaushoidolla ei aikaansaada vain väliaikaista ratkaisua (kuten botox-hoidolla lihaksen toimintaa väliaikaisesti estettäessä) vaan tulos on pitkäaikainen ihon omaa kollageenisynteesiä aktivoitaessa. Ihoa kannattaa myös aktivoida hieman eri reittejä ja erilaisilla hoidoilla. Ihon pintaa hoitavat kosmetologiset hoidot ja ihoa syvemmältä aktivoivat ns. invasiiviset injektiohoidot toimivat aina synergisesti ja toinen toisensa vaikutusta tehostaen.

Joskus asiakkaan ongelmaan voi paras tulos tulla yhdistämällä muita hoitoja botox-hoitoon. Tällainen tilanne on, jos juonteet ovat jo syvät ja erityisesti jos kyseessä on voimakas otsan sibeliusjuonne. Silmien tai otsan alueen kollageenituotantoa voidaan ensin tehostaa ja kosteusköyhyyttä parantaa mikroneulaus- ja skinbooster -hoidoilla, ja loput juonteet häivyttää tämän jälkeen botox -hoitojen avulla. 

Hyvänä lisäohjeena on opetella tietoisesti välttämään otsanalueen rypistelyä ja käyttämään aina aurinkoisella säällä aurinkolaseja (myös muina kuin kesäaikoina).

Jos olet kovin hätähousu tai jos tiedossasi on jokin tapahtuma, johon toivot pikafiksausta niin botox-hoito voi olla sinulle hyvä vaihtoehto. Muistathan, että botoxin aikaansaama tulos ei näy heti vaan näkyvään lihaksen toiminnan hiipumiseen ja juonteiden häviämiseen kuluu muutamia päiviä.

Lopuksi, botox- ja täyteainehoidot kannattaa mieltää aina muita hoitoja tukeviksi hoidoiksi. Hoida aina ensin ihon pinta kuntoon ja tee vasta sitten ihon pintaa rikkovia hoitoja. Ihoa tulisi hoitaa päivittäin sekä ulkoisesti että sisäisesti ja ikääntymismuutosten ehkäisyyn tulisi käyttää tehokkaita omalle iholle sopivia anti-age -tuotteita.

Terkuin,

Rita