fbpx

*Sisältää affiliatelinkkejä

C-vitamiinia sisältävät seerumit ja voiteet ovat hyvin suosittuja ihonhoidossa niiden aikaansaamien moninaisten vaikutusten vuoksi: C-vitamiinin tiedetään toimivan antioksidanttina suojaten ihoa vapaita radikaaleja vastaan, kirkastavan sameaa ihoa ja häivyttävän pigmenttiläiskiä. Ihossa C-vitamiini toimii yhtenä tärkeänä osasena kollageenisynteesissä, ja on siten oleellinen ihonhoidon anti-age -ainesosa.

Tässä kirjoituksessa paneudun C-vitamiinin merkitykseen anti-age -ihonhoidossa syvällisesti tutkimustulosten valossa. Postauksestani löydät myös vastauksia yleisimpiin C-vitamiinivoiteiden ja -seerumeiden käyttöön liittyviin kysymyksiin. Lisäksi kirjoitan mm. seuraavista aiheista:

 • Pitäisikö C-vitamiinia saada mieluummin sisäisesti vai ulkoisesti?
 • Mitkä ovat parhaat C-vitamiinin lähteet ja voiko C-vitamiinia saada liikaa?
 • Omat (edulliset) suosikkini C-vitamiiniseerumeista

Jos siis olet kiinnostunut C-vitamiinin anti-age -ihonhoitovaikutuksista niin tämä postaus on juuri sinulle 🙂

 

Miksi C-vitamiini on tärkeä vitamiini iholle?

C-vitamiinin vaikutukset ihoon on tiedetty jo 1930 -luvulta saakka. C-vitamiiniin liitetyt ihonhoitovaikutukset pohjautuvat tietoon C-vitamiinin puutoksen aiheuttamista iho-oireista, joita ovat mm. heikentynyt haavojen paraneminen, ihon ylimmän kerroksen paksuuntuminen sekä verenvuotoalttius. Ihmisen elimistö ei pysty syntetisoimaan vesiliukoista C-vitamiinia, joten sitä on saatava riittävästi ravinnosta.

C -vitamiinin tiedetään toimivan tärkeänä osana ihon kollageenisynteesiä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiini mm. stabiloi kollageenin rakennetta ja lisää fibroblastien tuottaman kollageenin synteesiä. C-vitamiinilla voidaan siis teoriassa parantaa ihon rakennetta lisäämällä sekä ihossa olevan kollageenin määrää että vahvistamalla jo olemassa olevien kollageenisäikeiden rakennetta.

Toinen tärkeä C-vitamiinin rooli on toimiminen antioksidanttina, jolloin se neutraloi ja poistaa iholta UV-valon ja saasteiden sisältämiä vapaita radikaaleja. Auringon UV-A -valo (A=ageing) pystyy tunkeutumaan aina ihon syvimpiin kerroksiin (dermikseen) saakka, jossa se mm. lisää kollageenisäikeitä hajottavien entsyymien määrää. UV-säteily onkin yksi ihoa voimakkaimmin vanhentavista tekijöistä, ja UV-valolta suojautuminen on yksi tärkeimmistä anti-age -ohjeista.

Lue lisää: Aurinkosuojatuotteet: mitä sinun tulisi tietää? [UVA/UVB, SPF, PA merkintä, fysikaalinen vs. kemiallinen aurinkosuoja]

Toisen antioksidantin, rasvaliukoisen E-vitamiinin, käyttö yhdessä C-vitamiinin kanssa lisää C-vitamiinin kykyä toimia oksidatiivisen stressin vastavaikuttajana. Yhdessä nämä vitamiinit suojaavat solujen sekä vesi- että rasvaliukoisia osia ja ehkäisevät iholle syntyviä UV-vaurioita. Anti-age -ihonhoidossa tulisikin mahdollisuuksien mukaan käyttää C-vitamiinia yhdessä E-vitamiinin kanssa.

Kollageenisynteesin ja antioksidanttina toimimisen lisäksi C-vitamiinilla on muitakin tärkeitä rooleja elimistössä. C-vitamiini toimii myös anti-infammatorisena molekyylinä eli se ehkäisee tulehdusta vähentämällä tiettyjen sytokiininen (IL-6, IL-1, TNF-α) toimintaa. C-vitamiinia voidaankin käyttää aknen ja rosacean hoidossa. Lisäksi C-vitamiini vähentää melaniinin tuotantoa ihossa, jolloin sitä voidaan käyttää ihoa vaalentavana aineena.

C-vitamiinin biokemiallisesti aktiivinen muoto on askorbiinihappo (L-ascorbic acid), jota esiintyy runsaasti ihossa. Kirjoittaessani C-vitamiinin vaikutuksista, viittaan askorbiinihappoon (mainitsen aina erikseen C-vitamiinin johdannaiset nimeltä, kun viittaan niihin).

 

C-vitamiinin ominaisuuksia ja imeytyminen ihoon

C-vitamiinilla on ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hyvin haasteellisen molekyylin kosmetiikassa. C-vitamiini on heikko happo, jonka säilyvyys on parhaimmillaan happamassa ympäristössä. pH -optimi C-vitamiinille on niinkin alhainen kuin 3.5. Puhdas askorbiinihappo aiheuttaakin helposti ihoärsytystä, varsinkin herkkäihoisille.

C-vitamiini on lisäksi hyvin epästabiili, ja se hapettuu helposti valon ja ilman vaikutuksesta. Hapettuessaan C-vitamiini menettää tehonsa ja sen väri muuttuu keltaiseksi.

Imeytymisen osalta C-vitamiinin haasteena on sen molekyylirakenne: C-vitamiini on vesiliukoinen ja varautunut molekyyli. Vesi myös nopeuttaa C-vitamiinin hapettumisreaktiota, minkä vuoksi C-vitamiinivoiteet ovat usein vedettömässä väliaineessa.

Ihon pinnalla on rasva-aineista muodostunut, ihoa suojaava lipidikerros, Vesipohjaisia tuotteita paremmin ihon sisään imeytyvätkin rasvaliukoiset tuotteet tai öljy-vesi -seokset (emulsiot). Imeytymiseen vaikuttaa myös aktiiviaineen molekyylikoko. Parhaiten ihoon imeytyvät alle 500 Daltonin kokoiset molekyylit. Imeytymisen kannalta ohuet seerumit ovat parempia kuin paksut rasvat tai öljyt, jotka jäävät helposti ihon pintakerroksiin.

 

C-vitamiinin anti-age -vaikutukset ihonhoidossa

Ihon joutuu vuosien saatossa kokemaan monia haasteita, joilla on vaikutusta ihon rakenteeseen ja toimintaan. Normaalin ikääntymisen lisäksi ihoa kuluttavat erilaiset ulkoiset ja sisäiset tekijät kuten erilaiset kemikaalit, ihonhoitotuotteet, elintavat (mm. ruokailu, uni, tupakointi), UVA ja UVB -säteily ja mekaaninen rasitus. Myös geeneillä on oma vaikutuksensa siihen, miten nopeasti ihomme ikääntyy.

Ihon sisältää luonnostaan paljon C-vitamiinia, joka on varastoituneensa ihosolujen sisään. Ihon kerroksista eniten C-vitamiinia on uloimmassa epidermiksessä. Tutkimustulosten mukaan ihon C-vitamiinipitoisuus vähenee ihon ikääntyneessä ja aurinkoaltistuksessa. Tutkimuksissa (lähde1 ja lähde2) iholle laitetulla C-vitamiinilla on havaittu olevan ihon kollageenin muodostusta aktivoiva vaikutus, mikä tekee C-vitamiinista oivallisen lisän anti-age -ihonhoidossa.

Kollageenisynteesin stimulaation lisäksi C-vitamiinin toimii antioksidanttina ja vapailta radikaaleilta suojaavana tekijänä. Auringon UV-säteily aikaansaa ihossa mm. ryppyjen ja juonteiden muodostumista, hyperpigmentaatiota sekä ihon kosteuden ja elastisuuden vähenemistä, jolloin iho alkaa roikkumaan ja siitä tulee karhean tuntuinen (valovanheneminen). Tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiini mm. suojaa ihon keratinosyyttejä solukuolemalta ja lisää solujen selviytymistä.

Anti-age -ihonhoidossa C-vitamiinilla on siis kaksi tärkeää tehtävää, eli kollageeninn tuotannon aktivointi ja antioksidanttina toimiminen. Ihon ja koko elimistön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta oleellisessa osassa on kuitenkin ruoasta saatu C-vitamiini, ja tästä kerron kohta lisää.

 

C-vitamiinin eri johdannaiset

Käyn tässä postauksessa läpi eri C-vitamiinin johdannaisia vain pintapuolisesti. Lisää tietoa eri vaihtoehdoista, ja niiden ihovaikutuksiin liittyvistä tutkimustuloksista saat mm. tästä yhteenvedosta.

Johtuen C-vitamiinimolekyylin haasteista (vesiliukoisuus, alhainen optimi-pH, nopea hapettuminen), on kosmetiikkateollisuutta varten kehitetty lukuisia C-vitamiinin johdannaisia. Näillä on yleensä monia etuja askorbiinihappoon verrattuna, kuten vähäisempi ihoärsytys ja parempi säilyvyys. Valmisteiden säilyvyyttä on valmisteissa parannettu muuttamalla askorbiinihapon kemiallista rakennetta esim. kiinnittämällä sen rakenteeseen toinen molekyyli.

Lisähaasteena C-vitamiinijohdannaisissa on se, että niiden täytyy konvertoitua askorbiinihapoksi ollakseen tehokkaita. Tällä hetkellä ei markkinoilla ole täysin puhtaan askorbiinihapon veroista C-vitamiinijohdannaista, koska C-vitamiinijohdannaisten täydellistä konvertoitumista askorbiinihapoksi ei ole voitu osoittaa tutkimuksissa. Niillä on kuitenkin muita hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi suosittelen niiden käyttöä.

Itse olen tarkan markan mimminä tykästynyt The Ordinary -sarjaan, jossa on saatavilla paljon tehokkaita tuotteita edulliseen hintaan. Mikään käyttämistäni C-vitamiinituotteista ei maksa yli 30€, joten ne sopivat useiden kukkarolle. Tällä sarjalla on useita eri vahvuuksia olevia voiteita, joista voi valita itselleen sopivimman.

Oma tämänhetkinen suosikkini aamuisin käytettävistä C-vitamiinijohdannaisvoiteista on *The Ordinaryn Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in vitamin F. Tutkimusten mukaan C-vitamiinijohdannaisilla on puhdasta askorbiinihappoa enemmän ihoa kirkastavia ominaisuuksia, ja voin oman käyttökokemuksen mukaan yhtyä tähän. Kyseinen seerumi on ollut aivan ehdoton suosikkini kaikista kokeilemistani C-vitamiiniseerumeista mm. antamaan iholle hehkua ja pehmeyttä ilman minkäänlaisia ihon ärsytysreaktioita. Lisäksi voide imeytyy hyvin ihoon, eikä tunnu rasvaiselta, vaikka on öljypohjainen.

Tulisiko C-vitamiinia saada sekä sisäisesti että ulkoisesti?

Tutkimusten mukaan C-vitamiinia ja muita antioksidantteja sisältävien hedelmien ja vihannesten syömisellä on suotuisia vaikutuksia ihon kuntoon, ja olenkin paneutunut tähän aiheeseen tarkemmin aiemmassa postauksessani:

Lue lisää: ravinnon ja ihon ikääntymisen välinen yhteys

C-vitamiini lisää eri ravintoaineiden, kuten raudan imeytymistä elimistön tarpeisiin. Lisäksi vitamiineilla ja antioksidanteilla on monia positiivisia vaikutuksia elimistön toimintaan ja esim. vastustuskyvyn ylläpitoon ja yleiseen jaksamiseen. Monipuolinen ja runsaasti kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio onkin kehon ja ihon hyvinvoinnille tärkeää.

Iholle ulkoisesti laitettavat C-vitamiinivoiteet tuovat ihon suojaukseen lisäboostia, mutta suosittelisin varmistamaan riittävän C-vitamiinin saannin ennen kaikkea monipuolisen ruoan avulla. Suositeltu C-vitamiinimäärä aikuiselle on eri lähteistä riippuen 70-80 mg/vrk. Joillakin erityisryhmillä, kuten vanhuksilla, tupakoitsijoilla, raskaana olevilla ja imettävillä C-vitamiinin tarve on tätä suurempi, ja heille voi olla hyötyä C-vitamiinilisästä.

Ylimääräinen C-vitamiinin saanti ei siis ole tarpeellista perusterveellä ja monipuolisesti syövällä ihmisellä, koska elimistö ei voi käyttää yli elimistön tarpeen menevää C-vitamiinia hyödyksi. Suuret C-vitamiiniannokset eivät enää imeydy suolistosta, ja ylimäärä kulkeutuu luonnollista reittiä ulos elimistöstä. Liiallisella vesiliukoisen C-vitamiinin saannilla ei siis ole samanlaista myrkytysvaaraa kuin rasvaliukoisilla A- ja D-vitamiineilla, jotka kertyvät elimistöön ja voivat aiheuttaa suurina annoksina myrkytysoireita.

Liiallinen C-vitamiinin saanti (yli 2000mg/pv) ei kuitenkaan ole hyväksi, ja suolistoon imeytymätön C-vitamiini voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Liiallinen C-vitamiini saattaa myös lisätä virtsahapon muodostumista, ja lisätä virtsakiviä niiden saamiseen taipuvaisilla ihmisillä. Liiallinen C-vitamiinin saannissa on usein kyse vitamiinilisien syönnistä, koska normaalista ruokavaliosta on lähes mahdotonta saada liikaa C-vitamiinia.

 

Paras luonnollinen C-vitamiinilähde

Runsaasti tai paljon C-vitamiinia sisältäviä ruokia ovat mm. kiivi, sitrushedelmät, paprika, persilja, kukkakaali, pinaatti, herneet, nauris, lanttu, vadelma, mansikka, ananas, persikka, tyrnimarja ja ruusunmarja. Esimerkiksi banaani ei ole kovin hyvä C-vitamiinilähde, koska pieniä banaaneja tulisi syödä n. 7 kpl/pv, jotta aikuisen C-vitamiinin saantisuositus täyttyisi.

Vertailun vuoksi: mustikassa on puolet vähemmän C-vitamiinia kuin vadelmassa, ja toisaalta neljä kertaa vähemmän kuin mansikassa. Ylivoimainen marja C-vitamiinipitoisuuden suhteen on mustaherukka.

│C-vitamiini tuhoutuu helposti kuumennettaessa, joten käytä mahdollisimman tuoreita raaka-aineita│

Päivittäisen suositusta vastaavan määrän C-vitamiinia saa mm. seuraavista tuotteista:

 • 1 appelsiini tai kiivi
 • 1 dl mustaherukoita
 • 2 dl mansikkaa tai vadelmaa
 • 3 mandariinia
 • 4 paprikaviipaletta

Jos et ole kokonaisten hedelmien ystävä (kuten minä), niin smoothiet ovat kätevä ja herkullinen tapa saada päivän C-vitamiiniannos täyteen. Smoothien ohje (+ vinkkejä anti-age ihonhoitoon) löytyy täältä:

Lue lisää: TOP 5 vinkkiä veltostuneen ihon hoitoon

Voiko herkkäihoinen käyttää C-vitamiinivoidetta?

Kyllä, mutta suosittelen hyvin herkkäihoisia kokeilemaan C-vitamiinin johdannaisia puhtaan askorbiinihapon sijaan. Varsinkin The Ordinaryn puhtaat, vedettömät C-vitamiinivoiteet voivat ärsyttää ihoa liikaa.

Herkkäihoiselle, joka haluaa seerumista parhaat anti-age -vaikutukset suosittelen *Biovènen Vitamin C 27% Facial Serum:ia.  Tämä tuote sisältää korkean pitoisuuden askorbiinihappoa, mutta on silti herkällekin iholle sopiva. Siinä on C-vitamiinin lisäksi antioksidanttivaikutusta tukevaa E-vitamiinia ja ferulahappoa, kosteuttavaa hyaluronihappoa sekä hoitavaa pantenolia. Lue lisää tästä tuotteesta ”omat C-vitamiiniseerumisuositukseni” -osiosta.

Voit myös kokeilla sekoittaa The Ordinaryn puhdasta askorbiinihappoa sisältävää voidetta toisen seerumin (esim. hyaluronihapposeerumi) kanssa. Täältä löydät lueteltuna kaikki saatavilla olevat The Ordinaryn C-vitamiinivoiteet ja -seerumit, niiden tehokkuus sekä aikaansaaman ihon ärsytysreaktion todennäköisyys.

 

Tulisiko C-vitamiinia käyttää aamulla vai illalla?

Voit käyttää C-vitamiinia sisältäviä seerumeita joko aamulla tai illalla. Jos ihosi reagoi C-vitamiiniin, niin suosittelen laittamaan sitä illalla, jottei ihosi herkisty lisää auringon valossa. Älä kuitenkaan jatka sellaisen C-vitamiinin käyttöä, joka aiheuttaa sinulle hankalia oireita vaan vaihda se itsellesi paremmin sopivaan tuotteeseen.

Koska C-vitamiinin tiedetään toimivan UV-säteiltä suojaavana antioksidanttina, ja auringon UV-säteet aiheuttavat ihossa olevan C-vitamiinin määrän laskua, olisi C-vitamiinia sisältävää seerumia hyvä laittaa aamuisin ennen ulos menoa. Toisaalta illalla C-vitamiini toimii osana ihon uusiutumisprosessia.

Itse käytän aamuisin vaihdellen ja/tai kerrostaen eri C-vitamiiniseerumeita. Itselläni ei siis ole mitään tiettyä samanlaisena pysyvää ihonhoitorutiinia, vaan uskon että iholle tekee hyvää aktivoida sitä eri ainesosilla. Välillä on myös hyvä pidättäytyä kokonaan aktiiviaineista, ja antaa ihon levätä ns. perusvoidepäivien avulla. Tällöinkin iholle tulee aina muistaa laittaa aurinkosuojavoide ennen ulos lähtöä.

 

Mitä tuotteita ei tulisi käyttää samanaikaisesti C-vitamiinin kanssa?

C-vitamiinin kanssa ei tulisi käyttää muita happoja kuten esim. AHA ja BHA -happoja tai atselaiinihappoa eikä muita antioksidantteja (esim. The Ordinaryn EUK-134) sisältäviä tuotteita niiden yhdessä aiheuttamien voimakkaiden ihovaikutusten vuoksi.

C-vitamiini ja niasiiniamiini eli B3- vitamiini voivat myös yhdessä käytettynä aiheuttaa ihoreaktioita herkkäihoisille. Näitä kahta tuotetta kannattaa ainakin herkempihipiäisen käyttää eri aikoina, mutta muiden ei yhteiskäyttöä tarvitse vältellä.

A-vitamiinia (yleisimmin retinoli) sisältämiä voiteita voi periaatteessa käyttää samanaikaisesti C-vitamiinivoiteen kanssa, mutta myös tämä yhdistelmä voi aikaansaada ihon ärsytysreaktioita. Itse vuorottelen näiden kahden kanssa siten, että laitan joka toinen ilta C-vitamiiniseerumia ja joka toinen ilta retinoliseerumia.

 

Mitä tuotteita voi käyttää yhdessä C-vitamiinin kanssa?

C-vitamiiniseerumeiden ja -voiteiden kanssa sopii hyvin esim. hyaluronihappoa sisältävät, ihoa kosteuttavat voiteet kuten esim. *The Ordinaryn Hyaluronic Acid 2% B5 -seerumi.

C-vitamiinijohdannaisten kanssa voi käyttää kaikkia muita anti-age -tuotteita kuten peptidiseerumeita. Itse laitan aamuisin The Ordinaryn Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in vitamin F -voiteen lisäksi useita eri peptidejä sisältävää *The Ordinary ”Buffet” Multi-Technology Peptide Serumia. Seerumi imeytyy hyvin, ja sopii siten aamuisin meikin alle laitettavaksi. Tuotteessa on hyödynnetty tutkimustuloksia ja eri teknologioita ehkäisemään ja hoitamaan ikääntymisen merkkejä. Tämä on yksi luottotuotteistani, edullinen mutta tehokas.

Lue lisää: Ihonhoito-ohjeet osa 2: miten yhdistellä eri seerumeita? [retinoli, C-vitamiini, niasiiniamidi, AHA/BHA -hapot, peptidit, hyaluronihappo]

C-vitamiinivoide tulisi laittaa aina pesun jälkeen ennen muita voiteita tai seerumeita, kuten kosteuttavia voiteita ja aurinkosuojavoidetta. Jos sinulla on suinkin aikaa, olisi hyvä, jos voisit C-vitamiinivoiteen jälkeen odottaa muutaman kymmenen minuuttia, jotta se ehtii imeytyä hyvin ennen muiden voiteiden laittoa.

 

Kuinka pitkään avattu C-vitamiinituote säilyy?

Yksi ongelma puhdasta askorbiinihappoa sisältävissä C-vitamiinivoiteissa ja -seerumeissa on niiden nopea hapettuminen ilman ja valon vaikutuksesta. C-vitamiinia sisältävä tuote olisi siis hyvä olla tummennetussa pakkauksessa ja sen pumppumekanismin tulisi olla mahdollisimman ilmatiivis. C-vitamiinivoiteesta puhuttaessa ei iso ole parempi, vaan kannattaa suosia pienen koon purkkeja, jotka eivät jää pölyttymään hyllyn nurkkaan. Voit säilyttää A- ja C-vitamiinivoiteet jääkaapissa, jolloin niiden säilyvyys paranee.

Askorbiinihapon johdannaiset eivät hapetu yhtä helposti kuin puhdas askorbiinihappo, minkä johdosta niiden säilyvyys on parempi. Toisaalta niiden tehokkuus ei ole puhtaan askorbiinihapon luokkaa.

│Käytä avattu C-vitamiinia sisältävä tuote mahdollisimman nopeasti, koska se menettää tehoaan ajan myötä │

 

Hapettuessaan C-vitamiinin väri muuttuu vaaleasta kellertäväksi ja lopulta ruskeaksi. Värilliseksi muuttunut C-vitamiinivoide ei ole enää tehokasta, joten vaihda tuote uuteen. Tarkista aina tuotteen säilyvyys vielä paketista, koska eri tuotteilla on eroja säilyvyysajoissa.

 

C-vitamiiniseerumit: suositukset edullisista ja toimivista tuotteista

Tiedätkö, kuinka paljon C-vitamiinia käyttämässäsi voiteessa tai seerumissa on? Läheskään aina tätä ei kerrota, ja INCI -listalta (ainesosaluettelo) ei voi suoraan tätä tietoa tarkistaa. Totta on se, että listalla ensin olevaa ainesosaa on tuotteessa eniten jne. painon mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Kuitenkin ne ainesosat, joiden pitoisuus on alle 1 %, voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä näiden jälkeen. Voikin joskus olla todellista salapoliisityötä ottaa selville tuotteen todelliset ainemäärät.

Se miksi pidän The Ordinary -sarjan C-vitamiinituotteista niiden tehojen ja hinnan lisäksi, on se, että niissä C-vitamiinin pitoisuus on selkeästi näkyvillä. Näin ostaja voi saada selvän käsityksen tuotteen tehokkuudesta ja pystyy paremmin vertailemaan eri tuotteita [itse kaipaan tuotteista faktatietoa, enkä halua maksaa ekstraa markkinointilupauksista].

Tämänhetkinen ehdoton suosikkini C-vitamiiniseerumeista on siis *The Ordinaryn Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% In Vitamin F. Olen kokenut, että tämä tuo kaikista kokeilemistani C-vitamiiniseerumeista iholle parhaimman hehkun ja kirkastuksen. Tämä on lisäksi yksi ainoista C-vitamiinituotteista, jotka eivät ole aikaansaaneet minkäänlaisia ihon ärsytysreaktioita. Käytän tätä aina aamuisin muiden voiteiden ja meikin alla. Vaikka seerumi on öljypohjainen, se ei tahraa ja lisäksi se imeytyy hyvin iholle.

Muutama viikko ko. seerumia käytettyäni koin peiliin katsoessa wow -efektin: iho hehkui ja se tuntui todella pehmeältä. Nyt minulla onkin menossa jo kolmas pullo tätä seerumia, enkä aio sitä ihan helposti vaihtaa toiseen 🙂

Iltaisin laitan iholleni voimakkaampaa, puhdasta askorbiinihappoa sisältävää seerumia. Tämänhetkiset edulliset suosikit ovat *The Ordinary:n Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% Serum, jossa lisänä kostetuttavaa hyaluronihappoa sekä *The Ordinary:n Vitamin C Suspension Cream 30% in Silicone -voidetta, joka tuntuu iholla rakeiselta, mutta kirkastaa ihoa tehokkaasti. Nämä voiteet eivät sovi ihan herkkäihoisille, koska ne voivat aiheuttaa ihon nipistelyä ja punoitusta. Iho kannattaakin totuttaa pikkuhiljaa voimakastehoisiin tuotteisiin esim. sekoittamalla niitä johonkin toiseen voiteeseen.

Jos ihosi on herkkä tai et pidä The Ordinaryn C-vitamiiniseerumeiden rakeisesta tekstuurista, hyvä vaihtoehto on *Biovènen C-vitamiiniseerumi. Tässä seerumissa on hyvin korkea pitoisuus (27%) puhdasta askorbiinihappoa sekä sen lisäksi E-vitamiinia ja ferulahappoa. Nämä kaksi antioksidanttia lisäävät askorbiinihapon UV-säteiltä suojaavaa vaikutusta sekä C-vitamiinin pysyvyyttä.

Lisäksi Biovenen seerumissa on hyaluronihappoa kosteutta tuovana ainesosana. Tämä seerumi sopii herkkäihoisellekin, ja sopii hyvin esim. aamuisin meikin ja aurinkosuojavoiteen alle. Itse käytän tätä seerumia myös mikroneulauksen jälkeen.

Huomioi kuitenkin, että Biovènen seerumi on vesipohjainen, jonka vuoksi sen säilyvyys ei ole yhtä hyvä kuin The Ordinaryn vedettömissä C-vitamiiniseerumeissa. Tuote tulisikin käyttää avaamisen jälkeen muutaman kuukauden aikana. Tuotteen plussana on sen sisältämien tehokkaiden aktiiviaineiden lisäksi edullinen hinta.

Uusin edullinen suosikkini C-vitamiiniseerumeissa on kotimainen *Murumurun C-vitamiiniseerumi, jonka otin kokeiluun tehtyäni C-vitamiiniseerumeista tuotevertailua INCI-listojen perusteella:

Lue lisää: Edullinen ja tehokas ihonhoito – vertailussa eri hintaluokkien C-vitamiiniseerumit [INCI -listan lukeminen]

Tästä C-vitamiiniseerumista löytyy puhtaan askorbiinihapon (INCI-listan sijalla 5) lisäksi C-vitamiinin johdannaista magnesiumaskorbyylifosfaattia, kosteuttavaa natriumhyaluronaattia (hyaluronihapon natriumsuola) ja antioksidanttista E-vitamiinia. Koska C-vitamiinipitoisuuksia ei ole ilmoitettu, niiden todellisista pitoisuuksista ei ole tietoa. Tämä onkin ainoa kritiikkini tuotetta kohtaan.

Olen nyt käyttänyt seerumia aamuisin, ja täytyy antaa kehuja tuotteen kehittäjälle sen toimivuudesta erityisesti mitä tulee meikin alle laitettuna. Seerumi imeytyy hyvin nopeasti, joten se sopii nopeaan arkimeikkaukseen. Seerumin koostumus on kivan geelimäistä, ja siinä on mieto appelsiiniin vivahtava tuoksu. Tuote tuo iholle ihanaa hehkua ja se sopii hyvin herkemmällekin iholle. Suositukset saa siis tämä tuote 🙂

Yhteenveto

 • C-vitamiini on välttämätöntä ihon fibroblastisolujen tuottaman kollageenin synteesille
 • C-vitamiini yhdessä E-vitamiinin kanssa toimii antioksidanttina, ja suojaa ihoa mm. auringon UV-säteitä vastaan
 • C-vitamiinivoiteet käyvät kaikkien iholle, mutta herkkäihoisten kannattaa suosia C-vitamiinijohdannaisia puhtaan askorbiinihapon sijaan
 • C-vitamiinia sisältävät hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä ihon ja koko elimistön hyvinvoinnille, syö siis niitä päivittäin
 • Jos käytät C-vitamiinilisää, älä ylitä suositeltua päivttäistä annosta

Heräsikö kysymyksiä? Voit laittaa minulle viestiä tämän linkin kautta, tai suoraan alla olevaan kommenttiboksiin

Ihonhoitoterkuin, Rita

 

Lue lisää anti-age -ihonhoidosta:

Mikroneulaus – tutkitusti tehokas hoito moneen iho-ongelmaan

Bakuchiol vs. retinol taistelussa ryppyjä vastaan – kumman valitsen?

Ikääntyvän ihon hoito: TOP4 tärkeimmät anti-age -ihonhoitotteet [ja kuinka käytät niitä oikein]

Ihonhoitovinkit eri ikäisille [alle 30, 30-40, 40-50 ja +50 -vuotiaat]