fbpx

Säännöllinen liikunta ja jalkojen omahoito on tärkeä osa jalkojen ja koko kehon hyvinvointia kaiken ikäisille. Eräille erityisryhmille, kuten diabeetikoille, jalkojen hoito on kuitenkin erityisen tärkeää, koska diabetesta sairastavan jalat ovat alttiimpia hermo- ja verisuonivaurioiden synnylle.

Diabeetikon jalkaongelmien todennäköisyyttä lisäävät itse diabetekseen liittyvät tekijät, kuten diabeteksen huono hoitotasapaino ja sairauden komplikaatiot, sekä paikalliset tekijät kuten vääränlaiset jalkineet tai jalkojen puutteellinen omahoito. Vauriot voivat johtaa mm. jalkojen tuntoherkkyyden alenemiseen, ihon kuivumiseen sekä nivelten virheasentoihin ja jalkaterien jäykistymiseen.

Alaraajan amputaatioriski on diabeetikolla jopa 80-kertainen verrattuna diabetesta sairastamattomaan, ja usein alaraaja-amputaatiota edeltää parantumaton jalkahaava. Näiden ongelmien syntyä voidaan merkittävästi vähentää säännöllisen omahoidon ja jalkojen säännöllisten tarkistuskäyntien avulla.

Tässä blogissa kerron hieman siitä, mitä sisältyy terveydenhuollon ammattilaisen tekemään diabeteksen jalkahoitopakettiin. Lisäksi kerron muutaman vinkin jalkojen omahoitoon.

Käynti jalkojenhoitajalla

Mitä itse hoidon aikana tapahtuu? Hoito aloitetaan taustatietojen ja jalkojen tarkastuksella, jolloin keskustellaan diabeteksen nykyisestä hoitotasapainosta, jalkojen hoidosta sekä muista hoitoon vaikuttavista tekijöistä (mm. muut perussairaudet, allergiat, jalkojen kunto ja aikaisemmat sekä nykyiset jalkahaavat). Tämän jälkeen jalat kylvetetään ja kuivataan. Jalkojenhoitopakettiin kuuluu aina kylvetyksen lisäksi kovettumien ja känsien poisto, kynsien hoito, hieronta (pituus riippuu jalkojen hoidon tarpeesta, aina sitä ei välttämättä ehditä tekemään) ja halutessasi varpaiden kynsien lakkaus.

Jalkojen tuntoherkkyyttä (suojatuntoa) tutkitaan monofilamenttitutkimuksella (kuva 1). Monofilamenttitutkimus tehdään 10g säikeellä, ja molemmista jaloista tutkitaan vähintään kolme eri kohtaa. Monofilamenttitutkimus on paras tutkimus neuropaattisen haavariskin toteamiseksi (Valkonen ym. Monofilamenttikoe diabeettisessa neuropatiassa. Duodecim 2000; 116:2119-25). Monofilamenttitutkimuksen lisäksi värinätuntoa voidaan testata ääniraudan avulla.

Kuva 1. Jalkojen ihotunnon testaus monofilamentilla

 

 

Diabeetikon jalkatutkimuksen aikana tunnustellaan myös jalkojen sykkeet molemmista jaloista. Verenkierto on heikentynyt, jos toinen tai kumpikin jalkaterän syke puuttuu. Jalkojen rakenne, lämpö ja väri tarkistetaan, ja mahdolliset asentovirheet kirjataan. Saatujen tulosten perusteella tehdään jalkojen riskiluokitus ja annetaan jatkohoito-ohjeet (kuva 2).

Kuva 2. Jalkojen riskiluokitus.

Diabeetikon jalkahoitopakettiin Kauneus- ja Terveyskulmassa kuuluu myös verenpaineen ja verensokerin mittaukset. Mittaukset tehdään hoidon lopuksi, jolloin asiakas on rentoutunut ja edellisestä ruokailusta tulee kuluneeksi vähintään 2h.

Korkea verenpaine yhdessä muiden sydän- ja verenkierto-ongelmien kanssa on yleinen sairaus diabeetikoilla. Kohonneen verenpaineen hoidolla voidaan vähentää merkittävästi mm. verisuonien ja munuaisten vaurioitumisen riskiä ja sydämen toimintahäiriöitä. Verenpainetta tulisikin seurata säännöllisesti sekä terveydenhuollon ammattilaisen luona että kotimittauksin.

Yksittäisestä verensokerin mittausarvosta ei voida vielä tehdä pitkäjänteisiä päätelmiä, mutta se antaa osviittaa omasta sokeritasapainosta. Normaali verensokeriarvo on alle 7,8 mmol/l kahden tunnin kuluttua syömisestä, ja diabeteksen toteamiseksi henkilöllä tulee olla mitattu verensokeriarvo 11,1 mmol/l yhdessä selkeiden oireiden (laihtuminen, väsymys, jano, virtsanerityksen lisääntyminen) kanssa (Duodecim Terveyskirjasto 2018).

Erityisesti tyypin I diabetesta sairastavan tulisi mitata säännöllisesti verensokeriarvojaan voidakseen seurata diabeteksen hoitotasapainon onnistumista. Myös tyypin II diabeetikko voi hyötyä verensokerin seurannasta, koska lisäsairauksien riski on olemassa molemmissa diabetestyypeissä. Verensokerin ollessa korkealla tasolla, voidaan mittauksiin lisätä myös veren ketoaineet.

Diabeetikon jalkojen omahoito

Jalkahoidon lopuksi annetaan yksilölliset jalkojen kotihoito-ohjeet, joiden perustana on jalkojen päivittäinen tarkistus, pesu ja huolellinen kuivaus sekä rasvaus. Erityisesti tulisi muistaa varvasvälien kuivaus, jolloin voidaan ehkäistä varvasvälien hautumista ja ihorikkoutumien syntyä. Pesuveden lämpötilan ei tulisi olla liian kuumaa, koska mahdollisen neuropatian johdosta lämpötilaerojen aistiminen heikkenee, ja iho voi palaa herkästi.

Jalat tulisi rasvata päivittäin, mukaan lukien sääret jalkojen iholle tarkoitetulla, riittävän rasvaisella mutta iholle hellävaraisella voiteella. Älä kuitenkaan laita rasvaa varvasväleihin. Jos varvasväleissä on rikkoutumia tai hautumia, voi niihin laittaa lampaanvillaa.

Oikean kokoiset ja joustavaa materiaalia olevat kengät ja sukat ehkäisevät mm. jakojen virheasentojen ja kovettumien syntyä. Älä siis laita liian pieniä, mutta ei liian suuriakaan sukkia tai kenkiä jalkoihisi. Sukan resorin ei pidä puristaa liikaa ihoa, jotta verenkierto jaloissa ei heikkene. Kengässä tulisi olla noin 1,5cm käyntivaraa, ja kengässä tulisi olla riittävästi tilaa kaikille varpaille.

Tarvittaessa jalkahoitajasi voi tehdä sinulle kenkäreseptin, jonka avulla voit ostaa kaupasta oikean kokoiset ja levyiset kengät. Kenkäkaupoille kannattaa astella vasta iltapäivästä, koska jalat turpoavat päivän mittaan, jolloin aamusta ostettu kenkä voi tuntua liian pieneltä ja puristavalta käytössä.

Milloin jalkahoitajalle?

Diabeetikkona sinun tulisi jalkojen säännöllisen omahoidon lisäksi käydä tarkistuttamassa jalat aina säännöllisesti, jalkojen riskiluokituksesta ja mahdollisista jalkaongelmista riippuen. Vähintään kuitenkin kerran vuodessa.

Jos jaloissasi on käsiä tai kovettumia, älä yritä poistaa niitä itse vaan varaa aika jalkahoitajalle tätä varten. Kovettumien, känsien tai syylien hoitoon ei myöskään saisi käyttää mitään syövyttävää ainetta, koska se voi aiheuttaa vaurioita myös terveellä ihoalueella.

Jos huomaat jaloissasi, kynsissä tai jalkojen ihossa jotain tavallisuudesta poikkeavaa, ihorikko ei parane muutamassa päivässä tai et saa itse leikattua kynsiäsi, ota yhteys jalkahoitajaasi. Ota myös yhteys jalkahoitajaan, jos olet epävarma jossain jalkojen hoitoon liittyvässä asiassa.

Jalkahoitaja antaa myös tarvittaessa ohjeita jalkojen lihasharjoitteita varten. Säännöllinen jalkajumppa auttaa pitämään toiminta- ja liikuntakyvyn hyvänä vuosien karttuessa. Tervetuloa jalkahoitoon 🙂

T. Rita / jalkahoitaja ja sairaanhoitaja (AMK)

Diabeetikon jalkahoito 54€

Varaa oma aikasi täältä:

https://slotti.fi/booking/kauneushoitolapumpuli/

 

Lue lisää: miten jalkasi voivat? 8 syytä varata aika jalkahoitoon