fbpx

Kirjoitan tämänkertaisen postaukseni yhdestä minun lempiaiheistani, eli siitä voiko ihonhoito olla sekä edullista että tehokasta. Aikaisemmasta postauksestani tehokasta pienen budjetin ihonhoitoa voit lukaista lisää aiheeseen liittyviä vinkkejä ja omia hyväksi havaittuja ihonhoitotuotesuosituksiani.

Tällä kertaa paneudun aiheeseen hieman laajemmin, ja kerron sinulle mistä ihonhoitotuotteiden hinta muodostuu ja miten (periaatteessa) samoja ainesosia sisältävissä tuotteissa voi olla niin isoja hintaeroja. Keskityn tässä postauksessa seerumeihin esimerkinomaisesti, koska ne ovat sydäntäni lähellä. Seerumithan ovat ihonhoidon tehopakkauksia, jotka sisältävät tehokkaita ainesosia pienemmässä, tiiviissä paketissa.

Seerumeiden hinnoissa on paljon vaihtelua eri valmistajien kesken, toisessa ääripäässä halpisvaihtoehdot ja toisessa yli sadan euron seerumit. Tässä postauksessa teen mielenkiintoista tuotevertailua eri hintaluokkien C-vitamiiniseerumien (Biovène, Obagi Medical, SkinCeuticals, Murumuru ja Paula’s Choice) välillä INCI -listojen perusteella. Vertailun tulos voi yllättää, joten kannattaa lukea postaus loppuun saakka 🙂

Mistä ihonhoitotuotteen hinta koostuu?

Tuotteen loppuhinta on monen tekijän summa, eikä siis yllä olevaan kysymykseen ole yhtä oikeaa vastausta. Kerron kuitenkin seuraavaksi joitakin yleisiä kuluja, jotka täytyy laskea mukaan tuotteen myyntihintaan:

 • Tuotteen sisältämät raaka-ainekulut. Yleisesti luonnonmukaiset raaka-aineet ovat kustannuksiltaan synteettisiä raaka-aineita kalliimpia
 • Erilaiset kiinteät kulut kuten toimitilavuokrat ja hallinnolliset kulut. Menot luonnollisesti vaihtelevat maasta/kaupungista ja yrityksen koosta riippuen
 • Työntekijöiden palkkakustannukset ja muut lakisääteiset menot
 • Tuotantomäärät ja -kustannukset: mitä suuremmat tuotantomäärät, sitä pienemmäksi yksikköhinta yleensä muodostuu. Pienillä yrityksillä on siis suhteessa korkeammat tuotantokustannukset kuin massatuotantoon kykenevillä yrityksillä. Kustannusrakenne on myös erilainen halpatuotannon maissa vs. teollisuusmaat
 • Tuotteen mainontakulut. Tiedät varmaan monia tuotemerkkejä, joiden mainontaan käytetään tunnettuja näyttelijöitä tai muita kuuluisia kasvoja. Nämä mainoskasvot auttavat kuluttajaa muistamaan tuotemerkin, sekä tietysti lisäävät (osin tiedostamattamme) halukkuutta ostaa mainostettuja tuotteita. Mainonta ei todellakaan ole ilmaista, ja mitä tunnetumpi mainoskasvo, sen kovemmat palkkiot
 • Tuotteen valmistukseen käytetyt tutkimus- ja kehittämiskulut. Erityisesti isommat brändit käyttävät merkittäviä summia tuotteiden kehittämiseen ja tutkimukseen sekä uusiin innovaatioihin
 • Tuotteen pakkauskulut. Kärjistetysti lasipullo maksaa enemmän kuin muovinen, ja värikkäät kääreet mustavalkoisia enemmän

Kallis ihonhoitotuote = edullista tuotetta tehokkaampi?

En tiedä kuinka yleinen otsikon mukainen oletus on, mutta totta se ei ainakaan ole. Hinta ei siis kerro tuotteen toimivuudesta ja tehokkuudesta vielä mitään, ja hyvin toimivia, tehokkaita ihonhoitotuotteita voi löytyä kaikista hintaluokista.

Esimerkiksi kaksi ”halpismerkkiä” The Ordinary ja Inkey List eivät juurikaan käytä rahaa mainontaan, ja tuotteiden pakkaukset ovat hyvin pelkistettyjä. Hinnaltaan edullisilla Biovènen tuotteilla on puolestaan käytetty seerumeiden pakkausmateriaalina lasin sijasta edullisempaa muovia. Muovi ei materiaalina välttämättä tunnu niin ylelliseltä kuin lasinen pullo, eikä siis vetoa samalla tavoin kaikkiin ostajiin. Jostain muusta säästämällä voidaan siis hintaa tuoda alaspäin.

Entä sitten itse tuotteen koostumus? Kalliimmilla tuotteilla voi olla takanaan vuosien tuotekehittelyä ja raaka-aineiden ja koostumuksen testausta. Raaka-aineissa käytetyt aktiiviaineet voivat olla molekyylikooltaan pienempiä, jolloin ne pystyvät imeytymään paremmin ihoon. Tällaisen tuotteen ollessa kyseessä, on näistä seikoista varmasti jo tuotteessa informoitu ja korkeampi hinta on näin oikeutettu. Mutta kuinka usein kalliimman voiteen tai seerumin sisältämien raaka-aineiden paremmasta tehosta kilpailijaan nähden on todellista tieteellistä näyttöä, onkin jo aivan toinen juttu…

Arvokkaampi tuote ei siis välttämättä sisällä parempia tai tehokkaampia ainesosia kuin edullisempi tuote. Aktiiviaineiden runsas määrä tuotteessa ei välttämättä ole myöskään hyvä asia, vaan voi johtaa ihon reaktioihin. Mistä siis kuluttaja tietää, kannattaako kalliimpaan tuotteeseen satsata?

Jos tykkäät pihistellä hinnassa etkä halua maksaa ekstraa brändistä, mutta haluat kuitenkin varmistua siitä, että tuotteessa on haluamiasi aktiiviaineita, vie katse tuotteesta tai pakkauksesta löytyvään INCI -listaan eli kosmetiikan ainesosaluetteloon. Muistathan INCI -listaa lukiessasi seuraavat seikat:

 • INCI-listalla tuotteet on lueteltu pitoisuuden mukaan järjestyksessä korkeammasta pitoisuudesta matalampaan
 • Alle 1%:n pitoisuudella olevat aineosat voidaan luetella missä järjestyksessä tahansa
 • Yleensä INCI -listan 4-5 ensimmäistä ainesosaa muodostavat pääosan tuotteesta. Tämän jälkeen olevia ainesosia on suhteessa vähäinen määrä

Kun teet ihonhoitotuotteiden vertailua, etsi juuri sinulle sopiva tuote:

 • Mihin ongelmaan tai asiaan haluat tuotteella vaikuttaa? Etsi tuote, joka pureutuu tähän. Esim. jos ongelmasi ovat juonteet tai haluat juonteita ehkäisevän tuotteen > etsi retinolia ja/tai C-vitamiinia sisältäviä tuotteita. Jos taas ongelmanasi ovat ihon epäpuhtaudet > osta niasiiniamiinia sisältävä tuote. Jos haet enemmänkin ihon kosteutusta, käytä hyaluronihappoa sisältävää tuotetta jne.
 • Etsi siis omalle ihotyypillesi ja omiin käyttötarkoituksiisi sopiva tuote. Jos mahdollista, pyydä tuotteesta näyte, jotta voit kokeilla sitä kotona muutaman päivän ajan. Yksi käyttökerta ei välttämättä kerro tuotteen sopivuudesta riittävästi.

C-vitamiiniseerumeiden vertailu: Biovène, Obagi Medical & SkinCeuticals

C-vitamiini on ihonhoidon supervitamiini, jota tarvitaan mm. ihon kollageenisynteesiin ja antioksidanttina auringon UV-altistukselta suojaamaan. C-vitamiini myös kirkastaa ihoa ja vaalentaa ihon pigmentaatiota. C-vitamiinin puhdas muoto on askorbiinihappo (ascorbic acid). Ihonhoidon tuotteet, jotka sisältävät puhdasta askorbiinihappoa ovat tutkitusti tehokkaimpia antioksidantti- ja anti-age -vaikutuksiltaan C-vitamiinin johdannaisiin verrattuna.

Olen kirjoittanut aikaisemmin kattavan postauksen C-vitamiinista anti-age -ihonhoidossa. Voit lukea sen täältä:

C-vitamiini anti-age -ihonhoidossa täydellinen opas

Vertailen seuraavaksi tarkemmin kolmen eri valmistajan (Biovène, Obagi Medical & SkinCeuticals) C-vitamiiniseerumeiden INCI -listaa. Olen itse käyttänyt vain Biovènen tuotetta, joten vertailu koskee ainoastaan tuotteiden INCI -listaa, EI tuotteen ihotuntumaa tai niiden aikaansaamia ihovaikutuksia!

Tässä eri valmistajien (kaksi tuotetta yhdeltä valmistajalta) alkuperäiset (ei alennetut) hinnat (3.4.2021) ja tuotteen INCI -listat lueteltuina sekä aktiiviset/ihoa kosteuttavat ja/tai hoitavat ainesosat tummennettuna:

1a) Biovène Vitamin C 27% Facial Serum (hinta 14,95€ 30ml): sis. vesi, askorbiinihappo (27%), glyseriini, tyrosiini, betaiini, sinkkisulfaatti, aloe barbadensis lehtiuute, beeta-glukaani, tokoferyyliasetaatti (E-vitamiini), pantenoli, hyaluronihappo, fenoksietanoli, hydroksietyyliselluloosa, ubikinoni, ferulahappo (INCI lisätietoa täältä)

2a) Obagi Medical Professional C-Serum 15% (hinta 103€ 30ml): sis. propyleeniglykoli, vesi, askorbiinihappo (15%), alkoholi, askorbyyli-glukosidi, hajusteet (INCI lisätietoa täältä)

2b) Obagi Medical Professional-C Serum 20% (hinta 129€ 30ml): sis. propyleeniglykoli, vesi, askorbiinihappo (20%), alkoholi, askorbyyli-glukosidi, etoksidiglykoli, fenoksietanoli, natriumhyaluronaatti, sinkkikloridi, kalsiumhydroksidi, hajusteet (INCI lisätietoa täältä)

3) SkinCeuticals CE Ferulic Antioxidant Serum (hinta 160€ 30ml): sis. vesi, propyleeniglykoli, askorbiinihappo (15%), glyseriini, laureth-23, fenoksietanoli, alfa-tokoferoli (E-vitamiini) (1%), ferulahappo (0.5%), pantenoli, natriumhyaluronaatti (INCI lisätietoa täältä)

Tuotteiden hinnat ovat siis tämän tuotekategorian ääripäistä, halvin Biovènen seerumi maksaa alle 20€, ja kallein SkinCeuticalsin 160€ (HUI…). Tällaista hintaeroa on vaikea selittää ainakaan tuotekustannuksilla, joten pakkohan tällaisella rahalla on saada erikoistehokkaita aineita! Eikö niin…? Tutkitaanpas purkkeja vielä lisää.

Aktiiviaineiden määrä

C-vitamiiniseerumeiden sisältävän puhtaan askorbiinihapon pitoisuuden tulisi parhaan tehokkuuden varmistamiseksi olla 10-20% välillä. Toisaalta yli 20% pitoisuuksista ei ole enää välttämättä hyötyä, ja korkea askorbiinihappopitoisuus voi aiheuttaa herkemmille ihoärsytystä.

C-vitamiinin (puhtaan askorbiinihapon) määrä oli kaikissa vertailun tuotteissa 15% tai yli. Biovènen Vitamin C 27% seerumissa askorbiinihapon määrä oli korkein, 27%. Toisaalta näin korkeista pitoisuuksista ei tutkimusten mukaan ole enää hyötyä ihon kannalta, joten tässä tapauksessa korkealla aktiiviainepitoisuudella ei saavuteta suurempaa hyötyä. Tosin eipä siitä taida olla haittakaan vaan iho ei vain pysty käyttämään ylimäärää hyväkseen.

Obagi Medicalin seerumi oli ainoa, johon oli lisätty myös C-vitamiinin johdannaista askorbyyli-glukosidia. Askorbyyli-glukosidi kirkastaa ihoa, mutta muuten sen antioksidantti- tai anti-age -ihonvaikutukset eivät ole verrattavissa askorbiinihappoon.

Muita tärkeitä aktiiviaineita ovat C-vitamiinin kanssa yhdistettynä erityisesti E-vitamiini ja ferulahappo. Nämä kolme ainetta toimivat erityisen hyvin yhteen E-vitamiinin ja ferulahapon lisätessä C-vitamiinin säilyvyyttä ja antioksidanttivaikutusta. Biovènen ja SkinCeuticalsin tuotteissa oli näitä molempia ainesosia, tosin Biovènen seerumissa ferulahappo on INCI -listan viimeisenä, joten sen pitoisuus on varmasti aivan minimaalisen pieni. Mutta onko ainesosaa riittävästi, että sillä olisi mitään ihonhoitovaikutuksia? Tähän on mahdoton sanoa mitään tietämättä pitoisuutta ja toisaalta vasteeseen tarvittavaa määrää tarkemmin.

E-vitamiini eli tokoferoli on rasvaliukoinen vitamiini. D-alfatokoferoli on E-vitamiinin biologisesti aktiivisin ja siten tehokkain muoto. INCI -listoilta havaitaan, että ainoastaan SkinCeuticalin seerumista löytyy E-vitamiinin aktiivisinta muotoa. Edullisemmassa Biovènen seerumissa E-vitamiini on synteettisessä, esteröidyssä muodossa tokoferyyliasetaattina, joka on toisaalta puhdasta muotoa stabiilimpi yhdiste mutta heikkoutena on sen heikompi imeytyminen ihoon.

Pehmittävien ja kosteuttavien ainesosien määrä

Tämän vertailun seerumeissa ihoa pehmittäviä ja hoitavia ainesosia olivat pantenoli (Biovènen ja SkinSeuticalsin seerumeissa), beeta-glukaani ja aloe barbadensis lehtiuute (Biovènen seerumissa) sekä sinkkikloridi (Obagi Medicalin 20% seerumissa).

Kosteuttavista ainesosista hyaluronihappoa löytyi Biovènen seerumista, natriumhyaluronaattia SkinCeuticalin ja Obagi Medicalin 20% seerumeista ja glyseriiniä Biovènen ja Skinceuticalin seerumeista. Natriumhyaluronaatti (hyaluronihapon natriumsuola) on hyaluronihapon tavoin ihoa hyvin kosteuttava ainesosa. Pienemmän molekyylikoonsa ansiosta se pääsee ihon sisään hyaluronihappoa tehokkaammin.

Hajusteet ovat kosmetiikan eniten allergisoivia ainesosia, ja herkkäihoisten kannattaakin suosia hajuttomia vaihtoehtoja. Vertailun seerumeista Biovènen ja SkinCeuticalsin seerumit eivät sisältäneet lisättyjä hajusteita.

Muita C-vitamiiniseerumeita, esimerkkejä

Toki näiden neljän tuotteen välimaastosta löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja C-vitamiiniseerumeissa. Esimerkiksi Paulas Choice:lta (hinta 45€ 20ml) löytyy C-vitamiiniseerumi, joka sisältää 15% puhdasta askorbiinihappoa sekän E-vitamiinin aktiivista muotoa (tokoferoli) ja ferulahappoa. E-vitamiini löytyy INCI -listalla sijalla 9 ja ferulahappo sijalta 13 (yht. 21 ainesosaa), eli luettelon keskivaiheilta. Lisäksi aineosissa on mm. pantenolia ja kosteuttavaa natriumhyaluronaattia sekä peptidejä. Huomioi kuitenkin pienempi pullokoko.

Murumurun vesipohjainen C-vitamiiniseerumi (hinta 24,90€ 30 ml) sisältää kahta eri C-vitamiinia: C-vitamiinin johdannaista magnesiumaskorbyylifosfaattia (INCI -listan sijalla 4) sekä puhdasta askrorbiinihappoa (INCI-listan sijalla 5). Koska tuotepakkauksessa tai pullossa ei kerrota C-vitamiinin todellista pitoisuutta, ei siitä listan sijoituksen perusteella voi arvioida muuta kuin että C-vitamiinijohdannaista on suhteessa enemmän kuin askorbiinihappoa. Koska nämä ainesosat ovat kuitenkin listan kärkipäässä, niitä voisi ajatella olevan riittävästi aikaansaamaan ihovaikutuksia. Mutta miksi pitoisuuksia ei sitten ole ilmoitettu?

Murumurun seerumi ei sisällä ferulahappoa, mutta se sisältää E-vitamiinia ihon antioksidanttiseen suojaukseen sekä askorbiinihapon lisäksi paremmin säilyvää ja ihoa kirkastavaa C-vitamiinin johdannaista magnesiumaskorbyylifosfaattia. Lisäplussana murumuru on kotimainen, vegaaninen luonnonkosmetiikkatuote.

Entä ne hintaerot?

Kuten edellä kävi ilmi, INCI -listojen alkupää näyttää kaikilla valmistajilla melko samanlaiselta, eli ns. pääainetta eli askorbiinihappoa löytyy kaikista korkeat pitoisuudet. Kalleimmassa tuotteessa oli aktiivisesti tehokkaiden ainesosien (E-vitamiinin alfatokoferolin sekä ferulihapon) pitoisuus ilmoitettu %-yksiköissä. Voivatko tuotteiden sisältämät ainesosat pelkästään selittää eri valmistajien tuotteiden välillä olevan kymmenkertaisen hintaeron?

Esimerkiksi SkinCeuticalin CE Ferulic -seerumilla on hyvin korkeasta hinnasta huolimatta vankkumaton kannattajakuntansa, ja se on voittanut kymmeniä parhaan ihonhoitotuotteen palkintoja. Tällä valmistajalla korkean hinnan taustalla on selittävinä tekijöinä ainakin kolme seikkaa (muitakin varmasti on):

 • monivuotinen tuotteisiin ja raaka-aineisiin liittyvä tutkimus ja sen tuomat kustannukset
 • vuonna 2007 myönnetty patentti. Patentti koskee ainesosia (sis. mm. L-askorbiinihappo, kanelihappo ja ferulahappo), jotka yhdessä lisäävät askorbiinihapon pysyvyyttä, liukoisuutta ja antioksidanttivaikutusta > patentilla saatu yksinoikeus ko. formulan käyttöön ihonhoitotuotteissa > korkeampi hinta
 • Tuotteen saama kulttimaine ja tunnetut mainoskasvot, jotka takaavat sen, että tuotetta halutaan ostaa jopa tällaisella hullun kalliilla hinnalla (+ markkinointikulut)

SkinCeuticalin tuotteessa on siis tehokas kombinaatio ja pitoisuus eri aktiiviaineita, jotka mahdollistavat tuotteen paremman säilyvyyden ja tehokkaamman UV-valolta suojausvaikutuksen. Tuotteen raaka-aineiden patentti takaa sen, ettei vastaavaa tuoteyhdistelmää ole muilla merkeillä myynnissä, jolloin hintaa voidaan hinata ylöspäin. Lisäksi se markkinointi maksaa…

HUOM! C-vitamiiniseerumeissa olevaa antioksidanttisuojaa ei missään nimessä kannata ajatella siten, ettei aurinkosuojaa tarvittaisi. Riippumatta C-vitamiinituotteesta, iholle kannattaa laittaa korkeakertoiminen aurinkosuoja, joka antaa todellisen suojan UV-valoa vastaan. Entä säilyvyys? No, tuote kannattaa joka tapauksessa käyttää melko pian avaamisen jälkeen, eikä säilöä sitä kaapin perällä.

Seerumivertailun lopputulos

Tästä vertailusta jäi pois yksi tärkeä ihonhoitotuotteisiin liittyvä tekijä, eli tuotteen ihotuntuma. Lisäksi tärkeässä osassa tuotteen miellyttäväksi kokemista voi olla esim. tuotteen tuoksu ja toimivuus meikin alla. Nämä seikat jäivät siis nyt unholaan, ja ko. seikkojen suhteen voi jokainen tämän postauksen lukija tehdä omaa tutkimustaan.

Itse aion jatkossakin ostaa C-vitamiiniseerumini edullisesti, koska niissäkin löytyy tuotteita, joissa on tärkeintä vaikuttavaa ainetta eli askorbiinihappoa riittävästi ollakseen tehokasta. Olen siis valmis tinkimään mm. tuotteen ulkonäöstä ja pakkausmateriaalista hinnan vuoksi. Yleinen (harha)luulo mielestäni on se, että kallis = tehokas ja edullista parempi. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan hintaan vaikuttaa monet eri seikat.

Toisaalta minulle sopii yleensä lähes kaikki tuotteet, koska ihoni ei ole herkkä ja olen totuttanut sen suuriin vitamiinipitoisuuksiin. Herkempi-ihoisen kannattaa olla tarkkana C-vitamiiniseerumeiden kanssa, ja valita tuote, jossa on paljon kosteuttavia ja ihoa hoitavia ainesosia ja joissa ei ole ihoa mahdollisesti allergisoivia ainesosia.

Yksi tämänhetkisistä C-vitamiiniseerumisuosikeistani on Biovènen seerumi, jota yhdistän mm. mikroneulaukseen. Tuotteessa on hintaansa nähden paljon iholle hyviä ainesosia, kuten pehmittäviä ja kosteuttavia ainesosia korkean askorbiinihappopitoisuuden lisäksi. Lisäplussana hajusteettomuus. Toisaalta seerumin E-vitamiini on synteettisessä, heikommin imeytyvässä muodossa ja ferulahappo INCI -listan hännänpitäjä. Mutta jostainhan on tingittävä hinnan vuoksi.

INCI -listan ja hinnan perusteella mielenkiintoinen vaihtoehto oli Paula’s Choicen C-vitamiiniseerumi, jossa oli 15% askorbiinihapon lisäksi paljon hyviä ainesosia, kuten E-vitamiinia (aktiivinen muoto), ferulahappoa ja kosteuttavia/hoitavia ainesosia. Hyvänä lisänä olivat anti-age -ihonhoidossa hyödylliset peptidit, joita ei löytynyt muilta vertailun seerumeilta. Tätä voisin kokeilla seuraavaksi!

Murumurun seerumi vaikutti tuotesisältönsä, ekologisuutensa, kotimaisuutensa ja hintaluokkansa perusteella myös kivalta vaihtoehdolta, mutta jäin kaipaamaan C-vitamiinipitoisuuden selkeää ilmoittamista. Vaikka seerumissa ei ollut mukana ferulahappoa, siitä löytyy kahta eri C-vitamiinin muotoa sekä E-vitamiinia. Lisäksi Murumurun seerumissa oli ihoa tehokkaasti kosteuttavaa natriumhyaluronaattia.

Obagi Medical Professional-C seerumin korkeaa hintaa en oikein purematta niele, koska siitä ei C-vitamiinin lisäksi löytynyt E-vitamiinia tai ferulahappoa. 15% askorbiinhappoa sisältävän tuotteen INCI -lista oli myös hyvin pelkistetty (missä ihoa hoitavat tai kosteuttavat ainesosat?) ja molemmissa seerumeissa oli lisättynä alkoholia sekä hajusteita..Toisaalta 15% ja 20% askorbiinihappoa sisältävissä tuotteissa on lisänä ihoa kirkastavaa C-vitamiinijohdannaista askorbyyli-glukosidia. Mutta INCI -listan perusteella en tuotetta lähtisi vielä ostamaan.

Vinkki: kaikki C-vitamiinin johdannaiset kuten mm. askorbyyli-glukosidi, magensiumaskorbyylifosfaatti ja askorbyyli tetraisopalmitaatti sopivat C-vitamiineista aivan herkimmänkin ihon omaaville ja niillä on ihoa kirkastavia ominaisuuksia. Näitä on  saatavilla (erillisinä) seerumeina mm. The Ordinarylta, ja niitä voi myös yhdistää muiden seerumeiden kanssa.

Jos minulla toisaalta olisi kovin paljon ylimääräistä rahaa niin voisin panostaa SkinCeuticalsin CE Ferulic -seerumiin, koska sen aktiiviaineiden (lisä)tehokkuudesta on olemassa tutkimusnäyttöä. Lisäksi sen on pakko olla iholla kuin silkkiä, jos muiden kokemuksiin ja testituloksiin on uskominen…no, tällä haavaa kun eurojen kuvat eivät silmissä pyöri, tyydyn edullisempiin vaihtoehtoihin.

Yhteenveto

 • Isoja hintaeroja on erityisesti seerumeissa. Edullinen seerumi voi olla yhtä tehokas kuin kalliimpi vaihtoehto, mutta joskus korkean hinnan takaa voi löytyä esim. tutkimuskustannuksia ja tutkimusten tuloksena kehitettyjä tehokkaampia aktiiviaineita.

 • Omalle iholle sopivan tuotteen löytää vain kokeilemalla. Pyydä tuotteesta kotiin testinäyte ennen ostopäätöstä varsinkin, jos kyseessä on korkeamman hintaluokan tuote

 • Ihonhoitotuotteissa kannattaa tarkistella ja vertailla tuotteiden INCI -listan viittä ensimmäistä, vaikuttavaa ainetta. Jos vaikuttavaa ainetta (esim. askorbic acid tai retinol) ei löydy listan alkupäästä, ko. ainetta voi tuotteessa olla häviävän pieni määrä. Tarkista INCI -listalta myös, onko aineosaluettelossa omalle ihollesi sopimattomia ainesosia ja jätä tällainen tuote kauppaan

 • Muista aina käyttää C-vitamiinin kanssa aina aurinkosuojavoidetta! C-vitamiiniseerumin antaman antioksidanttisuoja ei ole riittävä suojaamaan ihoa auringon UVA-valolta

Aiheeseen liittyen lisälukemista:

Tehokasta pienen budjetin ihonhoitoa

C-vitamiini anti-age -ihonhoidossa täydellinen opas

Ihonhoito-ohjeet osa 2: miten yhdistellä eri seerumeita? [retinoli, C-vitamiini, niasiiniamidi, AHA/BHA -hapot, peptidit, hyaluronihappo]