fbpx

Anti-age -ihonhoitoon saumattomasti kuuluva yhdiste on hyaluronihappo. Tätä tehokosteuttavaa ainesosaa on kehossamme luonnostaan paljon lapsena ja nuorena, mutta iän karttuessa hyaluronihapon määrä vähenee. Ihomme kaipaa hyaluronihappoa pysyäkseen kimmoisana ja joustavana, joten sitä annostellaan kehoon eri reittejä: hyaluronihappoa löytyy sekä ihon pinnalle laitettavista voiteista ja seerumeista että ihon sisään injektoitavista ruiskuista. Mutta tiesitkö, että hyaluronihappoa on myös saatavilla erilaisissa ravintolisissä, joissa se on usein yhdistettynä toiseen tärkeään anti-age -osaseen eli kollageeniin.

Tämänkertaisessa postauksessa kerron sinulle hyaluronihapon moninaisista käyttökohteista ja hyödyistä anti-age -ihonhoidossa. Lisäksi kerron tutkimustietoon nojaten, miten sisäisesti nautittu hyaluronihappo vaikuttaa ihon kuntoon. Tutkittua tietoa siis tarjolla taas kaikille anti-age -ihonhoidosta kiinnostuneille 🙂

Mitä on hyaluronihappo?

Hyaluronihappo (engl. hyaluronic acid; HA) ei nimestään huolimatta ole lainkaan happo vaan se on kaikkialla ihon ja kudoksien soluväleissä esiintyvä pitkäketjuinen mukopolysakkaridi eli sokerimolekyyli. Hyaluronihappo pystyy sitomaan moninkertaisesti painonsa verran kosteutta, mikä vuoksi sitä käytetään yleisesti kosmetiikassa kosteuttavana ainesosana. Hyaluronihapolla on kuitenkinkin monia muitakin tehtäviä ihmiselimistössä liittyen mm. solujen erilaistumiseen, tulehdusreaktioon ja haavojen paranemisprosessiin.

Kosmetiikassa käytetään yleisesti natriumhyaluronaattia (engl. sodium hyaluronate) eli hyaluronihapon natriumsuolaa. Usein kun tuotteen kerrotaan sisältävän hyaluronihappoa, seerumi tai voide sisältääkin natriumhyaluronaattia. Natriumhyaluronaati on hyaluronihappoa pienempi molekyyli ja pystyy sen vuoksi paremmin imeytymään ihon sisään. Lisäksi natriumhyaluronaatin etuna on sen parempi stabiliteetti molekyylimuodosta johtuen.

Hyaluronihappoa tai natriumhyaluronaattia sisältävän seerumin tai voiteen laiton jälkeen iho näyttää ja tuntuu heti kosteutetulta ja ihon juonteet oikenevat. Ihon ikääntyessä ihon kosteustasapainosta vasitaavan hyaluronihapon (samoin kuin ihon joustavuudesta huolehtivien kollageeni- ja elastiinisäikeiden) tuotanto vähenee pikkuhiljaa, ja ihoon muodostuu helpommin kuivuudesta ja ihon ohenemisesta johtuvia juonteita ja ryppyjä. Tämän vuoksi hyaluronihappo onkin erinomainen anti-age -ainesosa sekä ihon pinnalle että sisäisesti annosteltuna.

Kuinka paljon hyaluronihappoa tulisi sitten voiteessa tai seerumissa olla, jotta sen vaikutus olisi maksimaalinen? Moni voi ajatella, että mitä enemmän hyaluronihappoa tuote sisältää, sitä paremmin se kosteuttaa. Yllättäen enempi ei olekaan välttämättä parempi, vaan kosmetiikassa käytetyillä ainesosilla on usein oma optimaalinen pitoisuutensa, jonka yli menevillä määrillä ei enää saavuteta haluttuja hyötyjä. Esim. hyaluronihapolla on saatu hyötyjä ihonhoidossa jopa niinikin pienellä kun 0.1% pitoisuudella. Lisäksi hyaluronihapon molekyylikoko on tärkeä seikka, koska mitä pienempi koko sitä paremmin tuote imeytyy ja kosteuttaa ihoa. Virve Fredman avaa hyvin näitä hyaluronihappoon käyttöön liittyviä myyttejä blogitekstissään, voi lukea sen tästä linkistä.

Hyaluronihappoa iholle: ihon sisäinen pistos vai ihon päälle laitettava voide?

Hyaluronihapon käyttö kauneudenhoidossa on yleistä, ja sitä voidaan annostella sekä ihon sisäisin injektioin (ns. injektiohoidot tai pistoshoidot) tai voiteina ihon päälle. Lääketieteessä käytettävien hyaluronaatti-injektoiden avulla voidaan puolestaan helpottaa joidenkin nivelrikkopotilaiden kipuja ja parantaa nivelen toimintaa.

Ihon sisään injektoitu hyaluronihappo voi olla ristisidottua, jolloin aineen viskositeetti lisääntyy siinä olevien ristisidosten määrän kasvaessa. Mitä enemmän ristisidoksia, sitä jäykempää siis liuos on. Kasvojen, huulten ja vartalon täyteainehoidoissa käytetään näitä eri asteisia ristisidoksia hyödyksi siten, että paksummille ihoalueille halutaan usein pysyvämpää tulosta kuin huuliin.

On myös olemassa ristiinsitomatonta hyaluronihappoa, jolla tehtyä hoitoa kutsutaan biorevitalisaatiohoidoksi (skinbooster-hoito). Skinbooster -hoidoissa kosteutta tuodaan ihon syvempiin kerroksiin saakka. Jos ihosi on hyvin kuiva, pintaryppyinen tai eloton, voi ihosi hyötyä näistä hoidoista.

Lue lisää:

Mesoterapia vs. biorevitalisaatio [skinbooster]

Vaikka ihon pinnalle sivelty voide ei pysty imeytymään pinnallisia ihokerroksia syvemmälle, on ihon pinnan päivittäinen kosteutus ehdottoman tärkeää ihonhoidossa. Ihon säännöllinen kosteuttaminen pitää ihon pinnan joustavana, hyvinvoivana ja nuorekkaana. Lisäksi hyvin kosteutettu ja kimmoisa iho suojelee ihoa tehokkaasti erilaisilta ulkoisilta ärsykkeiltä ja mikrobeilta.

Lue lisää aiheesta:

Ihonhoito-ohjeet osa 1: miten lisätä ihonhoitotuotteiden tehokkuutta?

Ihonhoito-ohjeet osa 2: miten yhdistellä eri seerumeita? [retinoli, C-vitamiini, niasiiniamidi, AHA/BHA -hapot, peptidit, hyaluronihappo]

Hyaluronihappo sisäisesti hyötyä vai ei?

Mikä alun perin innosti minua tämän artikkelin kirjoittamiseen, oli se, että olen syönyt jo muutaman vuoden ajan päivittäin kollageeni/hyaluronihappoyhdistelmää ja olenkin vakuuttunut niiden tuomista hyödyistä omassa ihonhoidossani.

Vaikka kollageenista on jo saatavilla tutkittua tietoa ihon kuntoon liittyen en ole vastaavia artikkeleita lukenut hyalurionihappoon liittyen. Onko siis olemassa tietoa sisäisesti nautitun hyaluronihapon vaikutuksista ihon kuntoon? Aiheeseen liittyen löysin ainakin kaksi plasebokontrolloitua kaksoissokkotutkimusta. Tässä tutkimusmallissa on tutkimusryhmän lisäksi kontrolliryhmä, joka saa tutkittavan tuotteen sijaan toista, ei-aktiivista ainetta. Molemmat ryhmät käyvät läpi samat prosessit ja kokeet. Tutkittava tai tutkimuksen tekijät eivät kumpikaan tiedä, kumpaan ryhmään tutkittava kuuluu, jolloin saadut tutkimustulokset ovat mahdollisimman puolueettomia.

Ensimmäisessä, vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin sisäisesti nautitun hyaluronihapon (molekyylipainoltaan 2K ja 300K) vaikutuksista silmien juonteiden määrään. Tutkimukseen osallistui 60 japanilaista tutkimushenkilöä iältään 22-59 vuotta. Osallistujat saivat joko 120mg hyaluronihappoa sisältävää valmistetta tai plaseboa 12 viikon ajan. Tutkimuksen alussa ja lopussa silmien alueen ihon juonteiden määrää havainnoitiin ihosta tehdyn jäljennöksen ja kyselytutkimuksen avulla. Tutkimuksessa havaittiin, että 8 viikon jälkeen hyaluronihappo (300K) vähensi silmäkulmien ryppyjen määrää ja 12 viikon jälkeen lisäsi ihon kimmoisuutta (2K ja 300K) plaseboryhmään verrattuna.

Uudemmassa, vuonna 2021 julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin samoin päivittäisen 120mg hyaluronihappomäärän vaikutusta 35-64 vuoden ikäisten taiwanilaisten naisten ja miesten ihon kuntoon. 12 viikkoa kestävään tutkimukseen osallistui yhteensä 40 henkilöä (20 hyaluronihapporyhmässä ja 20 kontrolliryhmässä). Tutkimuksessa havainnoitiin ihon kosteustasapainoa, elastisuutta ja juonteiden määrää. Tutkimuksessa havaittiin, että hyaluronihappoa 12 viikon ajan nauttineiden tutkimushenkilöiden kasvojen ihon stratum corneum -kerroksen vesipitoisuus oli merkittävästi korkeampi ja kasvojen juonteiden määrä merkittävästi vähäisempi kontrolliryhmään verrattuna. Tutkimuksessa ei sen sijaan havaittu eroa ihon elastisuudessa eri ryhmien välillä.

Sisäisesti otetun hyaluronihapon vaikutusta on tutkittu myös polven nivelrikkopotilailla. 12 kuukautta kestävässä tutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen 200mg hyaluronihappoannos yhdistettynä fysikaalisiin harjoitteisiin vähensi polven nivelrikko-oireita kontrolliryhmään (pelkkiin harjoitteisiin) verrattuna.

Miten syöty hyaluronihappo sitten voi päästä vaikuttamaan ihon kuntoon? Tiedetään, että hyaluronihappoa muodostuu ihon pintakerroksissa, josta se kulkeutuu ihosolujen välitilaan. Hyaluronihappoa syntetisoivat mm. ihon keratinosyyttisolut ja fiboblastit tiettyjen entsyymien (hyaluronaanisyntaasit HAS 1-3) avulla. Onkin arveltu, että hyaluronihappolisä voisi aktivoida näitä fibroblastien hyaluronihappoa tuottavia entsyymejä. Tätä hypoteesia on tukemassa ainoastaan in vitro -solukokeita, eikä varmuutta elimistössä tapahtuvista mekanismeista siis ole.

Alustavat, toki melko pienen otoksen tutkimukset antavat siis viitteitä siitä, että sisäisesti nautitusta hyaluronihaposta voisi olla hyötyä anti-age -ihonhoidossa. Itse suosittelen valitsemaan tuotteen, jossa on hyaluronihapon lisäksi kollageenia. Kollageenin hyödyistä anti-age -ihonhoidossa on saatavilla tutkimustietoa, josta vot lukea tarkemmin täältä:

Ravinnon ja ihon ikääntymisen välinen yhteys

 Muista tarkistaa purkkien kyljestä sen sisältämät ainemäärät ja annosteluohjeet varmistaaksesi aineiden riittävän päivittäisen annosmäärän.

Lopuksi vielä muistutus, että tärkeimpiä neuvoja anti-age ihonhoidossa on ihonhoidon säännöllisyys. Muutoksia ei tule yhdessä yössä eikä vielä kuukaudessakaan, mutta maltti on valttia kuten ihonhoidossa yleensäkin ja pitkäjänteisyys palkitsee.

Ihonhoitoterveisin,

Rita