fbpx

Itselläni alkaa kaapissa olemaan aikamoinen seerumien arsenaali, eikä niiden yhdistely ole aina niin yksinkertaista. Omalle iholleni olen vuosien saatossa kokeillut jos jonkinlaista tuotetta, ja osa tuotteista on jäänyt pidempiaikaiseen käyttöön. Normaalisti melko hyvin eri tuotteita kestävä ihoni on välillä koetuksella, kun epähuomiossa olen laittanut iholleni kahta toisiinsa sopimatonta tuotetta peräkkäin. Lopputuloksena punoitusta, kuumotusta ja ihoärsytystä…

Tässä ihonhoito-ohjeiden osa 2:ssa kerronkin sinulle perusohjeet, miten parhaiten yhdistelet yleisimpiä anti-age -ihonhoitoon liittyviä seerumeita, jotta voisit välttää mahdolliset ihoreaktiot. Yleiset tehoaineet joiden yhteensopivuutta käsittelen ovat retinoli, C-vitamiini, peptidit, hyaluronihappo, niasiiniamidi ja AHA/BHA -hapot. Nämä ohjeet ovat yleisohjeita, ja jokaisen iho on erilainen. Varsinkin jos ihosi on kovin herkkä, kannattaa uusien tuotteiden sopivuutta kokeilla ensin muualle kuin kasvojen iholle.

Jos et ole varma, sisältääkö ihonhoitotuotteesi tässä lueteltuja ainesosia, on aika kääntää katse tuotteen INCI -listaan. INCI -lista on tuotteen ainesosaluettelo, ja se tulee löytyä jokaisesta EU -alueella myytävästä ihonhoitotuotteesta (yleensä se löytyy pakkauskotelosta). Mitä korkeammalla listassa ainesosa on, sitä enemmän sitä tuotteesta löytyy.

Ainesosaluetteloita kannattaa opetella tarkkailemaan, koska niiden avulla pystyt mm. vertailemaan eri merkkien tuotteita. Tosin INCI -listan luku ei ole ihan yksinkertaista, koska kaikki ne ainesosat, joita tuotteessa on alle 1%, voidaan ilmoittaa missä järjestyksessä vain…Itse suosinkin tuotteita, joissa vaikuttavan aineen määrä on reilusti esillä tuotteessa tai pakkauksessa. Lisäksi jos olet herkkä jollekin ainesosalle, on hyvä valita tuote, jossa kyseistä herkistävää ainetta ei ole mainittu INCI -listassa laisinkaan.

1. Retinoli

Retinolia eli A-vitamiinia käytetään anti-age -ihonhoidossa sen ylivoimaisten, tutkittujen vaikutustensa vuoksi: retinoli mm. vähentää juonteita, lisää kollageenin muodostumista ja korjaa ihon valovaurioita. Tämä ainesosa tulisikin sisältyä jokaisen yli 30-vuotiaan ihonhoitoon.

Nuoremmat voivat myös hyötyä A-vitamiinista esim. aknen hoidossa. Tällöin hoidoissa voidaan käyttää lääkärin reseptillä saatavaa A-vitamiinin vahvempaa muotoa, isotretioniinia, joka toimii hyvin myös ikääntymismuutoksia vastaan taistellessa. Sillä on kuitenkin ihoa kuivattavia ominaisuuksia, eikä voimakkuutensa vuoksi sovi kaikkien iholle.

Älä yhdistä retinoliin toisia tehokkaita tuotteita, kuten puhdasta askorbiinihappoa (C-vitamiini) tai AHA/BHA -happoja tai muita happoja. Näiden tuotteiden yhdistelmä voi aikaansaada ihoreaktioina punoitusta ja kuivuutta. Älä myöskään yhdistä retinoliin aknen hoitoon tarkoitettua bentsoyyliperoksidia edellä mainitusta syystä.

Retinolin kanssa voi sen sijaan hyvin yhdistää C-vitamiinin johdannaisia, kuten askorbiinipalmitaattia, askorbiiniglukosidia tai magnesiumaskorbiinifosfaattia, jotka ovat pH -arvoltaan neutraalimpia eivätkä siten aiheuta ihoreaktioita yhtä helposti kuin puhdas askorbiinihappo. Retinoli sopii hyvin myös peptidien pariksi. Saadaksesi seerumeista parhaat tehot, laita retinoli ihollesi ensin, anna imeytyä ja lisää tämän jälkeen peptidiseerumi.

2. C-vitamiini

C-vitamiinilla on useita eri molekyylimuotoja kosmetiikassa, mutta puhdas C-vitamiini on askorbiinihappoa. Tällä puhtaalla C-vitamiinin muodolla on sekä hyviä että huonoja ominaisuuksia: se on toisaalta anti-age -vaikutuksiltaan kaikkein tehokkain C-vitamiinin muoto, mutta toisaalta sen säilyvyydessä on merkittäviä haasteita.

Lue lisää: C-vitamiini anti-age -ihonhoidossa täydellinen opas

Askorbiinihappo on nimensä mukaisesti happo, joten sen kanssa ei kannata yhdistää muita happoja. AHA/BHA -hapot kannattaa laittaa eri aikaan C-vitamiinin kanssa. Myös vahvat antioksidantit kuten The Ordinaryn EUK 134 -seerumi kannattaa laittaa eri aikaan C-vitamiinin kanssa.

C-vitamiinin kanssa hyvin yhteen sopivia aineita ovat E-vitamiini ja ferulahappo (ferulic acid), jotka ovat C-vitamiinin tavoin antioksidantteja. Ne toimivat synergisesti lisäten ihon suojausvaikutusta ja voimistavat C-vitamiinin stabiliteettia eli ehkäisevät sen hajoamista.

3. Niasiiniamidi eli B3-vitamiini

Niasiiniamidi eli B3 -vitamiini sopii moneen eri tarkoitukseen ja useaan eri iho-ongelmaan. Siitä on apua ikääntymismuutosten lisäksi myös aknen ja samentuneen ihon hoidossa. Niasiiniamidi myös toimii antioksidanttina suojaten ihoa ulkoisia tekijöitä vastaan.

Niasiiniamidin ja C-vitamiinin (askorbiinihappo) yhdistämiseen on liittynyt paljon epätietoisuutta. Aikaisemmassa tutkimuksessa oli havaittu C-vitamiinin ja niasiiniamidin aiheuttavan ihon ärsytystä ja kihelmöintiä muodostuneen nikotiinihapon johdosta (tutkimuksessa oli kuitenkin käytetty hyvin kuumaa lämpötilaa). Niasiiniamidin ja askorbiinihapon aiheuttamat ihoreaktiot eivät kuitenkaan ole tavallisia normaalilämpötiloissa, ja näiden kahden tuotteen yhdistäminen onkin uusimpien tutkimustulosten mukaan sallittua ja sisältää monia etuja ihonhoidossa.

On hyvä tietää, että niasiiniamidi voi kuitenkin joillakin aikaansaada voimakkaankin ihon punoitusreaktion (niacin flush), joten jos ihosi on kovin herkkä, voit kokeilla laittaa niasiiniamidia ja askorbiinihappoa eri ajankohtina.

C-vitamiini toimii antioksidanttina, kirkastaa sameaa ihoa ja on sen lisäksi välttämätön aine kollageenin muodostuksessa. Niasiiniamidilla ja C-vitamiinilla on eri toimintamekanismit liittyen ihon heleytykseen ja kirkastukseen (C-vitamiini toimii tyrosinaasin inhibition kautta, kun taas niasiiniamidi vaikuttaa pigmenttiä muodostavien solujen toimintaan). Yhdessä käytettynä nämä kaksi ainetta tuovatkin iholle sekä anti-age-, kirkastus- että suojausvaikutuksia.

Niasiiniamidi on muutenkin hyvin monipuolinen ihonhoidon aktiiviaine, joka sopii yhteen oikeastaan kaikkien aktiiviaineiden kanssa, mukaan lukien C-vitamiini, retinoli, AHA/BHA -hapot, peptidit ja hyaluronihappo.

4. AHA/BHA -hapot

AHA -hapot (esim. glykolihappo ja maitohappo) BHA -hapot (esim. salisyylihappo) ovat tehokkaita tuotteita moneen eri iho-ongelmaan. Kemiallisen happokuorinnan avulla voidaan ihon uloin, kuollut solukko poistaa hellävaraisesti ihoa hankaamatta. Kemiallinen kuorinta mm. parantaa ihon tekstuuria sekä kirkastaa ja pehmentää ihon pintaa. Kuorinta myös mahdollistaa ihonhoitotuotteiden maksimaalisen imeytymisen, ja on siten seerumeiden tehokkuuden perusta.

Kemiallisilla kuorinnoilla voidaan mm. vähentää ihon juonteita, pienentää ihohuokosia, kirkastaa sameaa ihoa ja tasapainottaa ihon talintuotantoa. AHA -hapoista yleisimmät ovat glykolihappo ja maitohappo ja BHA -hapoista puolestaan salisyylihappo.

Joissakin kuorintatuotteissa on sekä AHA- että BHA -happoja optimaalisessa, ihoystävällisessä suhteessa. Kuorintatuotteiden lisäksi AHA- ja BHA -happoja löytyy myös puhdistusaineista, kasvovesistä ja kasvonaamioista. Näissä tuotteissa happojen osuus on hyvin pieni verrattuna kuorintatuoteisiin.

Happojen kanssa ei kannata käyttää samanaikaisesti retinolia, C-vitamiinia tai muita vahvoja antioksidantteja sisältäviä tuotteita. Happoja ei kannata myöskään yhdistää omatoimisesti keskenään, koska seurauksena voi olla voimakkaita ihoreaktioita. Käytä siis aina yhtä happotuotetta kerrallaan, aloita tuotteiden käyttö vähemmän voimakkaista tuotteista jos ihosi ei ole tottunut ko. tuotteisiin äläkä kuori ihoa liikaa (kerran viikossa on yleensä riittävästi). Muista myös ihon suojaus korkeakertoimisella aurinkosuojavoiteella kuorinnan jälkeen.

5. Peptidit ja hyaluronihappo

Mitä peptidit ovat? Eri peptidit ovat anti-age -ihonhoidon uusimpia tulokkaita. Peptidit koostuvat aminohappoketjuista, ja ne toimivat proteiiniketjujen, kuten kollageenin, rakennusaineena sekä solujen viestinviejinä. Peptidit toimivat ihonhoidossa parhaiten, kun niitä yhdistellään muihin tehoaineisiin.

Peptidejä sisältävien seerumeiden kanssa ei tulisi käyttää samanaikaisesti AHA-happoja, koska happojen matala pH ei tee peptidien toiminnalle hyvää. Tätä poikkeusta lukuun ottamatta peptidien kanssa voi hyvin käyttää eri tehoaineita kuten retinolia, askorbiinihappoa tai niasiiniamidia.

Hyaluronihappo (hyaluronic acid) pystyy sitomaan moninkertaisesti painonsa verran vettä, jonka johdosta se toimii vertaansa vailla olevana ihon kosteuttajana. Hyaluronihappoa käytetään ihon pinnalle levitettävien voiteiden ja seerumeiden lisäksi myös ihonsisäisinä injektioina. Hyaluronihappo onkin luonnollinen, ihon soluväliaineesta löytyvä aine, jonka ansiosta iho pysyy kosteutettuna ja kimmoisana.

Hyaluronihappo sopii hyvin yhteen oikeastaan kaikkien tehoaineiden, myös happojen kanssa. Laita ihollesi ensin tehotuote (esim. retinoli, askorbiinihappo tai AHA/BHA -happo), ja tämän jälkeen kosteuttava hylauronihappo. Jos ihosi on kovin herkkä, voit kokeilla laittaa iholle ensin hyaluronihappoa ja vasta sen jälkeen esim. retinolia. Tällöin hyaluronihappo vähentää ihoärsytystä vaikuttamatta kuitenkaan heikentävästi retinolin toimintamekanismiin.

Lue lisää: Hyaluronihappo – miksi se on tärkeä ainesosa anti-age -ihonhoidossa?

6. Seerumin käyttöohjeet

Ennen seerumin laittoa ihon tulisi olla hyvin puhdistettu, jota aktiiviaineet pääsevät vaikuttamaan. Koska seerumeissa aineet on pakattu tiiviiseen, konsentroituun muotoon, riittää pienikin määrä seerumia aikaansaamaan halutun vaikutuksen. Seerumeiden kanssa ei siis kannata läträtä, koska iho ei pysty käyttämään hyväkseen ylimäärää ainetta ja tuhlaat vain tällä tavoin kallisarvoista ainetta.

Seerumit tulisi laittaa iholle aina kevyemmästä paksumpaan, eli laita iholle ensin vesipitoiset ja ohuet tuotteet ja lopuksi paksummat öljypitoiset tuotteet. Anna seerumin imeytyä ihollesi muutamien minuuttien ajan ennen toisen tuotteen lisäämistä. Voit myös halutessasi yhdistellä eri seerumeita kädelläsi, ja laittaa ne sitten iholle samanaikaisesti. Yhdistely tulisi kuitenkin tehdä vain, jos tuotteet ovat koostumukseltaan samanlaisia, koska muuten ne eivät pääse imeytymään iholle.

Yleisohjeena iholle kannattaa laittaa ensin se tuote, jota ihosi eniten kaipaa. Jos siis haluat maksimaalista anti-age -vaikutusta, laita iholle ensin retinoli. Jos taas haluat saada C-vitamiinista irti parhaat ihoa suojaavat ja/tai kirkastavat vaikutukset, laita se iholle ensin. Muutenkin iholle kannattaa laittaa ensin varsinaiset tehotuotteet, ja vasta sen jälkeen esim. kosteuttavat ainesosat.

Laita ihollesi aina aamuisin viimeiseksi korkeakertoiminen (vähintään SPF30) aurinkosuojavoide. Erityisen tärkeää tämä on kuorintojen tai mikroneulauksen jälkeen, jolloin iho on alttiimpi haitallisten UV-säteiden vaikutuksille. Retinoli herkistää ihoa auringon UV-säteille, joten laita retinolia sisältävä seerumi mieluiten illalla.

Lue lisää: Paras fysikaalinen anti-age aurinkovoide kasvoille x4 [SPF50]? Eri ihotyypeille sopivat tuotteet

Tässä tämänkertainen ihonhoidon ohjeistukseni. Toivottavasti sait omaan ihonhoitorutiiniisi vinkkejä 🙂

Hyviä ihonhoidon hetkiä seerumeiden parissa!

Toivottelee Rita

 

Aiheeseen liittyvää lisälukemista:

Edullinen ja tehokas ihonhoito – vertailussa eri hintaluokkien C-vitamiiniseerumit [INCI -listan lukeminen]

Ikääntyvän ihon hoito: TOP4 tärkeimmät anti-age -ihonhoitotuotteet [ja kuinka käytät niitä oikein]

Kasvojen ihonhoitorutiini: ihonhoitotuotteiden oikea järjestys aamulla ja illalla