fbpx

Eri ikäisillä ihonhoidon haasteet ja tavoitteet ovat erilaisia. Ihossa tapahtuu vuosien saatossa muutoksia, joihin voimme vaikuttaa ennaltaehkäisevän hoidon periaattein. Tässä postauksessa saat vinkkejä siihen, mitä sinun kannattaa ottaa ihonhoidossasi huomioon olit sitten alle 30 -vuotias tai yli viisikymppinen.

Alle 30 vuotiaiden ihonhoito

Alle 30 -vuotiaana luodaan loppuelämän ihonhoidon perusta, ja ihonhoitorutiinit kannattaa ottaa ns. haltuun tässä vaiheessa. Iho on tärkeää puhdistaa meikistä ja liasta päivittäin, ja antaa iholle säännöllistä kosteutusta. Kasvovoiteen lisäksi kannattaa alkaa käyttämään päivittäin kosteuttavaa silmänympärysvoidetta.

Iholle voi pesun jälkeen laittaa esim. C- vitamiinia sisältäviä seerumeita. Nämä antioksidantit suojaavat ihoa, ja auttavat säilyttävään ihon elinvoimaisena. C -vitamiinia kannattaa nauttia myös sisäisesti eli paljon C -vitamiineja sisältäviä hedelmiä ja marjoja päivittäin auttaa pitämään myös ihon hyvinvoivana!

Ihoa on lisäksi hyvä kosteuttaa päivittäin esim. hyaluronihappoa sisältävillä seerumeilla. Jos ihollasi on epäpuhtauksia tai ihosi aiheuttaa muita ongelmia, näiden hoitoon kannattaa kysäistä omalta kosmetologiltasi neuvoa. Kirjoittamistani ihonhoito-oppaista myös löytyy hyviä vinkkejä eri hoitotuotteiden valintaan.

Auringonsäteet ovat yksi ihoa eniten vanhentavista tekijöistä, ja iholla on tähän liittyen muisti. Vuosien mittaan aurinkoaltistus aiheuttaa ihoon palautumattomia muutoksia, jotka tulevat näkyviin pikkuhiljaa noin 30-40 -vuoden iässä ihon velttoutena ja ennenaikaisina vanhenemismuutoksina. Kannattaa siis olla nuorena viisas ja ehkäistä tulevia ikääntymismuutoksia. Kiität vielä itseäsi myöhemmin 🙂

Ihonhoitotuotteiden lisäksi elämäntavat vaikuttavat pitkällä aikajänteellä ihon hyvinvointiin ja ikääntymismuutosten esiintymiseen. Tupakointi kannattaa ehdottomasti lopettaa, ja yöunta kannattaa vaalia. Monipuolinen, paljon hyviä rasvoja, kasviksia ja marjoja sisältävä ruokavalio on hyväksi iholle myös tulevaisuuden hyvinvointia ajatellen.

30-40 -vuotiaiden ihonhoito

Kolmikymppisen ihossa alkaa geeneistä, elintavoista ja aiemmista ihonhoitorutiineista riippuen näkymään pikkuhiljaa ikääntymismuutoksia. Ihoa ei kannata kuitenkaan alkaa ns. ylihoitamaan voimakkailla tuotteilla, vaan pyrkiä löytämään omalle ihotyypille sopivia täsmätuotteita. Kosteusköyhälle iholle hyaluronihappoa, elottomalle iholle C -vitamiinia, karhealle iholle E -vitamiinia jne.

Tärkeää on edelleen muistaa, että ihon ikääntymisen kannalta aurinkoaltistus aiheuttaa merkittävimmät ihon vanhenemismuutokset. Nämä muutokset eivät välttämättä näy vielä, ja vielä voit pelastaa tilanteen ottamalla korkean UV -suojan sisältämät ihonhoitotuotteet päivittäiseen käyttöön. Muista, että myös meikki suojaa ihoa, ja joissakin meikkivoiteissa ja puutereissa on myös UV -suojallisia tuotteita.

30-40 -vuotiaan ihossa on usein jo havaittavissa ensimmäiset ilmejuonteet tai hennot rypyt. Ihon päivittäinen kosteutus onkin erityisen tärkeää. Voit myös kokeilla erilaisia hoitavia naamioita sekä ihon kuorintaa kevyillä hapoilla kuten hedelmähapoilla.

Jos ihossasi näkyy esim. huonojen elintapojen tai aurinkoaltistuksen vuoksi jo enemmän ryppyjä, on syytä alkaa käyttämään jo tässä vaiheessa anti-age -tuotteita ja tehokkaampia voiteita (ks. kohta yli 40-vuotiaiden ihonhoito). Tässä iässä ihon pintaryppyjen hoitoon voi myös kokeilla sarjahoitoina tehtävää mesoterapia- tai skinboosterhoitoa.

Ihoa kannattaa viimeistään tässä vaiheessa hoitaa ennaltaehkäisyn ajatuksella. Vaikka ihossa ei vielä olisi ikääntymismuutoksia näkyvissä, voidaan hyvillä elämäntavoilla ja oikeilla ihonhoitorutiineilla säästyä myöhemmiltä ongelmilta. Tässä iässä saat parhaat tehot erilaisista ihoa uudistavista hoidoista, kuten säännöllisestä mikroneulauksesta.

Suosittelen myös usein tämän ikäisille hieman invasiivisempia hoitoja, kuten mesolankahoitoja, joilla voidaan stimuloida ihon omaa kollageenimuodostusta ja ehkäistä esim. kasvojen myöhempiä vanhenemismuutoksia kuten kasvojen rakenteiden heikkenemisestä johtuvia muutoksia (mm. ns. hamsterinpussit ja nasolabiaalijuonteet).

Yli 40 -vuotiaiden ihonhoito

Yli 40 -vuotiaan ihossa on yleensä jo näkyvissä juonteita ja ihon kimmoisuuden vähenemistä. Kollageenin ja elastaanin määrä ihossa vähenee, ja ihosta tulee kosteusköyhempi ja aiempaa ohuempi. Tässä vaiheessa kannattaakin ottaa käyttöön anti-age -voiteet ja erityisesti suosittelen käyttämään tehokkaita, omalle iholle sopivia seerumeita päivä- ja yövoiteen alla.

Seerumit kannattaa laittaa iholle heti pesun jälkeen, kun iho on vielä kostea ja vastaanottavainen hoitoaineille. Suosi tuotteita, joissa on tehokkaita aineita, kuten A -vitamiinia (retinolia), B3-vitamiinia (niasiiniamidia), antioksidantteja kuten C -vitamiinia (askorbiinihappoa), peptideitä ja kasvutekijöitä.

Lue lisää:

Ihonhoito-ohjeet osa 1: miten lisätä ihonhoitotuotteiden tehokkuutta?

Ihonhoito-ohjeet osa 2: miten yhdistellä eri seerumeita? [retinoli, C-vitamiini, niasiiniamiini, AHA/BHA -hapot, peptidit, hyaluronihappo]

A-vitamiinivoiteissa aloita pienemmällä pitoisuudella, ja siirry siitä vahvempiin ihon tottuessa A -vitamiiniin. A-vitamiinia kannattaa laittaa iholle illalla, koska yöllä iho uudistuu, ja näin saat seerumista parhaat tehot irti. Lisäksi A-vitamiini herkistää ihoa auringolle, jonka vuoksi UV-suoja on erityisen tärkeä A-vitamiinivoidetta käytettäessä.

Ihonhoidossa kannattaa suosia kosteuttavia ja hoitavia tuotteita. Geelimäinen ihon puhdistustuote kannattaa vaihtaa joko maitomaiseen tai öljypohjaiseen tuotteeseen. Ihoa voi kotona kuoria rakeettomilla kuorintatuotteilla, kuten entsyymikuorinnalla. Hoitolassa tehtävä ultraäänikuorinta on myös oiva vaihtoehto ihon hellävaraiseen kuorintaan.

Jos ihosi kaipaa kirkastusta ja heleytystä, kokeile hoitolassa esim. ihon happohoitoa tai timanttihiontahoitoa. Ihoa sisempää uudistavat hoidot, kuten mikroneulaus, tuo myös tässä vaiheessa ihoon uutta eloa kollageenin uudismuodostuksen kautta. Sarjana tehtävällä mikroneulauksella ihon pienet pintarypyt häipyvät ja iho tasoittuu selvästi. Myös mesolanka- ja cog -lankahoidot sekä ihon hyaluronihappopistoshoidot ovat tämän ikäisten täsmähoitoja.

Muistathan hoitaa kasvojen ihon lisäksi myös kaulan ja käsien ihoa! Näillä alueilla iho on erityisen ohutta, ja ihon kosteusköyhyys johtaa juonteiden ja ryppyjen esiintymiseen. Kasvojen ja kaulan ihon heleytykseen oivallisia hoitolassa tehtäviä hoitoja ovat sarjahoitoina tehtävät ihon mesoterapia- ja skinboosterhoidot. Näitä hoitoja voidaan muuten tehdä myös käsien iholle.

Lue lisää: Ongelmana veltostunut kaulan iho? 6 tehokasta keinoa kaulan ihon kiinteyttämiseen

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on jälleen muistutus ihon suojauksesta auringon säteiltä. Ihoa ei kannata altistaa suorille auringon säteille lainkaan, ja päivisin suojakertoimen tulee olla vähintään 50. Ihon suojaksi voi kesäisillä säillä laittaa lierihatun, ja aurinkolasit ovat suojaavat silmien lisäksi kasvojen ilmeilyltä ja ryppyjen muodostumiselta.

Yli 50 -vuotiaiden ihonhoito

Vaihdevuosien aikana ja sen jälkeen iho ohenee elimistön estrogeenin ja progesteronin määrän vähetessä. Ihossa estrogeeni vaikuttaa mm. ihon kimmoisuuteen, paksuuteen ja kosteustasapainoon.  Estrogeenin puute vähentää myös ihon kollageenin määrää johtaen ihon kuivumiseen ja juonteiden ja ryppyjen määrän lisääntymiseen.

Yksi tärkeimmistä ohjeista yli 50 -vuotiaalle onkin, että kosteuta iho mahdollisimman paljon. Iholle voi pesun jälkeen levittää mm. kosteutta sitovaa hyaluronihappoa sisältävää seerumia. Seerumeissa kannattaa muistaa ihoa uudistavat ja korjaavat aineet, kuten A, B ja C -vitamiinit, peptidit ja kasvutekijät. Käytä lisäksi aurinkosuojaa iholla päivittäin, vuoden ympäri – siis myös talvella, sisätiloissa ja pilvisinä päivinä. Tämä siksi, koska pitkät UVA-säteet, jotka ovat syyllisiä ihon kollageenin ja elastaanin hajoamiseen, pystyvät läpäisemään ikkunan ja pilviverhonkin.

Yli viisikymppisellä ihovoide voi olla aikaisempaa paksumpaa ja ravitsevampaa. Kannattaa suosia öljyjä ihon puhdistuksessa sekä iholle kosteusvoiteen jälkeen laitettavina hoitoaineina. Iholla kannattaa muutenkin vältellä kuivattavia pesuaineita ja esim. geelimäisiä puhdistustuotteita.

Kasvojen ihoa ei välttämättä tarvitse pestä lainkaan vedellä, vaan voit käyttää ainoastaan esim. kosteuttavaa kasvovettä. Ole hellävarainen hoitorutiineissa! Iho on aiempaa ohuempi, eikä siis pidä kovista otteista. Pesun jälkeen voi ihon ilmakuivata tai taputella ihoa hellävaraisesti pehmeällä pyyhkeellä ennen hoitotuotteiden laittoa. Kuorinta-aineiden tulisi olla mahdollisimman hellävaraisia ja rakeettomia (esim. entsyymikuorinta).

Yli 50 -vuotiailla kollageenin määrää voi lisätä ulkoisen hoidon lisäksi myös sisäisesti nautittavilla kollageenivalmisteilla, joiden on havaittu mm. lisäävän ihon paksuutta ja vähentävän juonteita. Tässä iässä voi myös ihon hyaluronihappopistoksilla aikaansaada menetetyn volyymin palautusta.

Ihon hyvinvoinnille on voiteiden lisäksi tärkeää oma henkinen hyvinvointi. Pyri siis edesauttamaan ihon hyvinvointia tekemällä sellaisia asioita, mistä saat kehon endorfiinit liikkeelle. Tiesitkö, että stressillä on todettu olevan yhteys ihon ennenaikaisiin ikääntymismuutoksiin? Nuku ja syö siis hyvin, vältä stressiä ja naura paljon! (naururypyt eivät ole niin vaarallisia).

Kaipaatko lisävinkkejä? Kirjoittamistani ihonhoito-oppaista löydät tietoa yleisempien iho-ongelmien ratkaisuun sekä simppelin neljän kohdan ihonhoitorutiinin, jolla saat itsellesi unelmiesi ihon.

Hoida ihoasi rakkaudella ♥

T Rita

Lue lisää ihon aurinkosuojauksesta:

Aurinkosuojatuotteet: mitä sinun tulisi tietää? [UVA/UVB, SPF, PA merkintä, fysikaalinen vs. kemiallinen aurinkosuoja]

Paras fysikaalinen anti-age aurinkovoide kasvoille x4 [SPF50]? Eri ihotyypeille sopivat tuotteet

Lue lisää anti-age -ihonhoidosta:

C-vitamiini anti age -ihonhoidossa – täydellinen opas

Bakuchiol vs. retinol taistelussa ryppyjä vastaan – kumman valitsen?

Top 5 vinkkiä veltostuneen ihon hoitoon

Ravinnon ja ihon ikääntymisen välinen yhteys

Ikääntyvän ihon hoito: TOP4 tärkeimmät anti-age -ihonhoitotuotteet [ja kuinka käytät niitä oikein]