fbpx

Jalkahoidot

Jalkojenhoito on osa kokonaisvaltaista terveydenhoitoa

Jalkojen säännöllinen hoito on tärkeää koko kehon hyvinvoinnin kannalta ikään katsomatta. Ikääntymisen myötä kuitenkin erilaisten jalkavaivojen todennäköisyys lisääntyy. Säännöllisen jalkatarkastuksen avulla voidaan mahdollisiin ongelmakohtiin paneutua ajoissa, ja ehkäistä ongelmien paheneminen sekä toimintakyvyn heikkeneminen. Muistathan, että oikean kokoiset ja malliset kengät ja sukat (eivät liian pienet tai kiristävät, pehmeä ja joustava materiaali) ehkäisevät osaltaan kovettumien ja jalkojen asentovirheiden syntyä.

Käytän jalkahoidoissani tehokkaita Peclavus -sarjan tuotteita. Jalkahoitoon kuuluu kylvetys, känsien ja kovettumien poisto, kynsien hoito ja lakkaus sekä jalkojen ja säärten hieronta. Hemmottelevaan jalkahoitoon kuuluu lisäksi ihon kuorinta sekä pitkä hieronta.

Jalkahoitoon geelilakkauksella kuuluu perusjalkahoidon lisäksi varpaiden kynsien lakkaus yksivärisellä geelilakalla. Saatavilla yli 10 ihanaa geelilakkaväriä, joista valita mieluisin!

 

Lue lisää: Miten jalkasi voivat? 8 syytä varata aika jalkahoitoon

 

Diabeetikon jalkahoito

Jotkin sairaudet, kuten diabetes ja reuma, lisäävät jalkaongelmien esiintymisen todennäköisyyttä. Diabeteksessa ongelmana ovat erityisesti jalkojen valtimoverenkierron heikkeneminen, tuntoherkkyyden väheneminen (diabeettinen neuropatia) sekä nivelten jäykistyminen. Diabeetikon jalkaongelmien vaaraa lisäävät mm. diabeteksen komplikaatiot ja heikko hoitotasapaino, korkea veren glukoosipitoisuus, vääränlaiset jalkineet, jalkojen asentovirheet ja jalkojen puutteellinen omahoito.

Eri riskitekijät altistavat ihovaurioiden ja kroonisten, vaikeasti paranevien jalkahaavojen synnylle. Jalan amputaatioriski on diabetesta sairastavalla merkittävästi kohonnut, ja puolet sääri- ja reisiamputaatioista tehdään Suomessa diabeetikoille. Lisää tietoa diabeteksen jalkaongelmista sekä niiden ehkäisystä löydät Terveyskirjastosta.

Diabetesta sairastavan on ensiarvoisen tärkeää huolehtia diabeteksen hyvästä hoitotasapainosta, jalkojen päivittäisestä omahoidosta sekä jalkojen säännöllisestä tarkastuksesta terveydenhuollon ammattilaisen luona. Jalkojen kliininen tutkimus ja riskianalyysi tulisi tehdä vähintään kerran vuodessa. Riskianalyysin avulla voidaan ehkäistä diabeetikon jalkaongelmia sekä estää diabeteksesta johtuvia amputaatioita. Lue lisää diabeetikon jalkojen riskiluokituksesta Käypähoito -suosituksesta.

Diabeetikon jalkahoitopakettiin kuuluu kylvetys, känsien ja kovettumien poisto, kynsien hoito, jalkojen pulssien tunnustelu, jalkojen tunnon testaus monofilamentilla, jalkojen riskipisteiden lasku, ohjaus ja neuvonta. Lisäksi hoitoon kuuluu verensokerin ja verenpaineen mittaus sekä hoidon lopuksi rentouttava hieronta ja halutessasi myös varpaiden lakkaus. Ennen hoitoa sinun tulisi olla syömättä n. 1h ajan.

 

Lue lisää: Diabeetikon jalkahoito

Diabetesta ja esim. psoriasista sairastavien jalkahoidoissa käytössäni on Peclavus -sarjan PODOdiabetic -tuotteet. PODOdiabetic -sarjan tuotteet sopivat erityisen hyvin herkälle iholle ja erilaisista iho-ongelmista kärsiville.

Olen suorittanut jalkojenhoidon ammattitutkinnon ja valmistunut sisätautien ja kirurgian alan sairaanhoitajaksi. Nämä tutkinnot antavat minulle valmiuden ehkäistä ja hoitaa mm. diabetekseen liittyviä jalkaongelmia.

Tervetuloa jalkahoitoon 🙂