fbpx

Ihonhoitorutiinit muodostuvat usein samanlaisiksi vuosien saatossa, ja tuttuja tapoja toistetaan usein sen kummemmin ajattelematta. On kuitenkin hyvä muistaa, että kuuluipa ihonhoitorutiiniisi muutama tai kymmenen eri tuotetta, on tärkeää missä järjestyksessä hoitotuotteet iholle laitetaan ja milloin muuta ihonhoitoa tukevat lisähoidot kannattaa tehdä. Lukaise siis hyödylliset vinkit, joita voit soveltaa omaan ihonhoitorutiiniisi.

1. Ihonhoitorutiini aamulla

Aamuisin ihoa ei välttämättä tarvitse puhdistaa lainkaan, mutta iho kannattaa kosteuttaa joko vedellä tai kasvovedellä pyyhkien. Omaan ihonhoitorutiiniini kuuluu, että huljauttelen aamuisin iholle vuorotellen kuumaa ja kylmää vettä. Tällöin ihon pintaverenkierto aktivoituu ja silmien ympärystän turvotukset laskevat. Samalla ihohuokoset avautuvat, ja seerumit ja muut ihonhoitotuotteet imeytyvät paremmin. Jos ihosi on kovin kuiva, voi vesipesun sijaan pyyhkäistä ihoa kosteuttavalla kasvovedellä muutamaan kertaan.

Jos haluat käyttää puhdistusainetta aamuisin, suosittelen tähän tarkoitukseen joko öljypohjaisia tai maitomaisia puhdistustuotteita, jotka kuivata ihoa ja säilyttävät hyvin ihon oman, luonnollisen suojavaipan. Omat vinkkini ihonpuhdistustuotteista löydät tämän linkin kautta.

Aamulla kosteutuksen jälkeen iholle laitettujen ihonhoitotuotteiden tarkoituksena on 1) ihon kosteutus ja 2) ihon suojaus. Tärkeimmät hoitotuotteet tähän tarkoitukseen ovat kosteuttava seerumi, antioksidantteja sisältävä ihoa UV-valon haitoilta suojaava seerumi, kosteusvoide ja aurinkovoide. Aivan lopuksi iholle voi laittaa vielä tarvittaessa meikkivoiteen ja puuterin.

Jos ihosi on kuivuuteen taipuvainen, niin iholle on hyvä laittaa kosteuttavaa hyaluronihappoa sisältävää seerumia heti ihon kosteutuksen jälkeen. Kaikkien kannattaa suojata ihoa auringon haitallisia UVA ja UVB -säteitä vastaan, joten seuraavaksi iholle kannattaa laittaa ihoa suojaavaa antioksidanttia sisältävää seerumia. C-vitamiinia ja E-vitamiinia sisältävät seerumit ovat tähän tarkoitukseen hyvät vaihtoehdot. C- ja E-vitamiinien lisäksi kolmas mainitsemisen arvoinen antioksidantti on ferulahappo, joka tukee ja edelleen tehostaa näiden kahden antioksidantin suojausvaikutusta. Tehokkaimmat anti-age -seerumit sisältävätkin näitä kaikkia kolmea ainesosaa.

Seerumeiden laitossa kannattaa muistaa laittaa ne iholle kevyemmästä paksumpaan eli ensin vesipitoisemmat, ohuet seerumit ja lopuksi paksummat, öljypitoiset seerumit.

Seerumin (tai seerumeiden) jälkeen iholle voi laittaa kevyttä, päiväkäyttöön sopivaa kosteusvoidetta. Kosteusvoiteen jälkeen iholle tulee levittää vielä vähintään SPF30 aurinkovoide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Muistathan, että ryppyjä ja ihon veltostumista aiheuttavaa UVA-säteilyä vastaan tulee suojautua vuoden ympäri, sillä UVA-valo pääsee iholle lämpötilasta ja pilvisyydestä riippumatta ja jopa ikkunalasin läpi. Aurinkovoiteen valintaan löydät vinkit tämän linkin kautta.

Viimeiseksi, kun aurinkovoide on saanut asettua iholle noin 15min ajan, voit laittaa iholle vielä meikkivoiteen ja/tai puuterin. Käyttämällä värillistä aurinkovoidetta voit skipata meikkivoiteen käytön tarpeen varsinkin, jos ei ole tarvetta peittävämmälle lopputulokselle.

Jos käytät aamuisin kasvoöljyä, laita se vasta kosteusvoiteen jälkeen. Itse en käytä lainkaan erillistä silmänympärysvoidetta, vaan sipaisen samaa seerumia ja kosteusvoidetta myös silmien ympärille. Tämä vinkki toimii, jos silmienympärysiho ei ole itselläsi kovin herkkä tai turvotukseen taipuvainen. Tällöin suosittelen hankkimaan erillisen silmänympärysvoiteen, joka ei sisällä ärsyttäviä ainesosia ja on kevyempi koostumukseltaan.

2. Ihonhoitorutiini illalla

Jos et jaksa tai ehdi panostaa aamuisin tehtävään ihonhoitoon, kannattaa paukut käyttää illalla tehtävään ihonhoitorutiiniin. Käytä siis hieman enemmän aikaa huolelliseen ihon puhdistukseen, kosteutukseen ja ikääntymisen merkkien ehkäisyyn ja hoitoon. Illalla tehtävällä ihonhoidolla on tarkoituksena 1) korjata päivällä iholle aiheutuneet vahingot ja 2) auttaa ihoa uudistumaan ja voimaan hyvin.

Ihoa kannattaa kuoria noin kerta viikossa tai kerran kahdessa viikossa, oman ihotyypin ja ihon tarpeiden mukaan. Jos tuntuu, etteivät ihonhoitotuotteet imeydy tai iho tuntuu karhealta, niin voi olla kuoria kuolleet ihosolut pois ihon pinnalta. Itse suosin rakeettomia kuorintoja, kuten AHA-happoja, joilla saa hellävaraisen mutta samalla tehokkaan kuorinnan.

Myös erilaisilla naamioilla saa ihonhoitoon lisäboostia ja kivan hemmotteluhetken arjen keskelle. Valitse tällöin naamio, joka palvelee parhaiten tarkoitustaan eli esim. kosteuttava tai puhdistava naamio.

Iholle tehtävät kuorinta- ja naamiohoidot kannattaa ajoittaa aamun sijasta ilta-aikaan. Iltaisin iholle laitetut hoitoaineet pääsevät näin vaikuttamaan yön aikana ja antavat parhaan tuloksen ihon solujen uudistuessa ja korjatessa päivän aikana syntyneitä vaurioita.

Jos teet iholle mikroneulauksen, niin sijoita tämäkin hoito tehtäväksi heti huolellisen ihon puhdistuksen jälkeen. HUOM! ihon hoito ennen ja jälkeen mikroneulauksen jälkeen poikkeaa hieman tästä ohjeesta, joten lukaise tarkemmat ohjeet tämän linkin kautta.

Kuorinnan ja erityisesti ihoa lävistävän mikroneulaushoidon jälkeen iho on vastaanottavaisempi aktiiviaineiden vaikutuksille, joten ole varovainen voimakkaiden tuotteiden kuten happojen kanssa. Muistutus, että A-vitamiinia eli retinolia sisältävät voiteet herkistävät ihoa auringon UV-säteille, joten laita ne vasta illalla.

Jos äkkiseltään nämä ohjeet tuntuvat sinusta siltä, että apua, pitääkö nämä kaikki vaiheet tosiaan sisältyä ihonhoitorutiiniin niin älä huoli. Tuloksellinen ihonhoito ei välttämättä vaadi kuin muutaman (tehokkaan) tuotteen ja vaiheen. Tärkeimmät asiat on muistaa ihon puhdistus, kosteutus ja suojaus aurinkovoiteella. Kaikki muu on vain hyvää ekstraa 🙂

Syksyisin ihonhoitoterveisin,

Rita

Lisää ihonhoitovinkkejä:

Ihonhoito-ohjeet osa 1: miten lisätä ihonhoitotuotteiden tehokkuutta?

Ihonhoito-ohjeet osa 2: miten yhdistellä eri seerumeita? [retinoli, C-vitamiini, niasiiniamidi, AHA/BHA -hapot, peptidit, hyaluronihappo]

Ihonhoitovinkit eri ikäisille [alle 30, 30-40, 40-50 ja +50 -vuotiaat]

TOP 5 vinkkiä veltostuneen ihon hoitoon