fbpx

Mihin tarkoitukseen ja kenelle mesolangat sopivat?

Yksi merkittävimmistä ja näkyvimmistä kasvojen ja kaulan alueen ikääntymismuutoksista on kasvojen ja leukalinjan valahtaminen, joka muuttaa ulkonäköä yksittäisiä juonteita enemmän. Aikaisemmin ainoa vaihtoehto korjata näitä ikääntymismuutoksia olivat kirurgiset toimenpiteet pitkine toipumisaikoineen. Mesolankojen avulla voidaan lankatyypistä riippuen saavuttaa ei-kirurginen kasvojen kohotus, ja varsinkin yhdistettynä muihin anti-age -hoitoihin, siirtää myöhemmäksi tai poistaa kokonaan tarve kirurgiseen toimenpiteeseen.

Mesolangoilla voidaan hoitaa monia eri ongelmakohtia erityisesti alakasvojen ja kaulan alueella. Kasvojen iholla mesolankoja voidaan käyttää kasvojen ”V” -linjan palautukseen sekä nasolabiaalipoimujen ja ns. hamsteripussien häivyttämiseen. Kaulalla mesolangat auttavat kiinteyttämään leuan alla olevaa löysää ihoa. Mesolangat aikaansaavat välittömän ihoa kiinteyttävän vaikutuksen, mutta paras tulos on nähtävissä noin 3-6 kuukauden kuluttua lankojen laitosta.

Mesolankojen pitkäkestoinen vaikutus perustuu dermiksen fibroblastisolujen stimulointiin ja uuden kollageenin ja elastiinisäikeiden syntymiseen. Langat saavat aikaan myös verenkierron paranemista hoidetulla alueella, jolloin kudoksen hapen ja ravinteiden saanti paranee.

Kierteisten mesolankojen vaikutusaika on  n. 9 kk, ja ihon kiinteytyminen jatkuu edelleen 12-18 kk ajan. Cog -lankojen ihoa kohottava vaikutus kestää noin vuoden ajan, ja ihoa kiinteyttävä vaikutus jatkuu jonkin verran kierrelankoja pidempään.

Mesolankoja voidaan tehdä periaatteessa kaikille täysi-ikäisille, mutta optimaalisin ikä suorille ja kierrelangoille on 30 ikävuodesta ylöspäin ja piirteitä voimakkaammin kohottaville cog- eli väkäslangoille 35 vuodesta ylöspäin. Ennen mesolankahoitoon tuloa voit varmistaa hoidon sopivuuden itsellesi olemalla yhteydessä hoidon tekijään.

Ennen hoitoon tuloa sinun tulisi välttää kalaöljyjä ja verta ohentavia lääkkeitä, kuten tulehduskipulääkkeitä noin kaksi viikkoa ennen hoitoa. Parasetamolia sisältävien kipulääkkeiden kuten mm. Panadolin käyttö ei haittaa, koska ne eivät ohenna verta.

Mitä mesolankahoidossa tapahtuu?

Ennen hoitoa iho voidaan puuduttaa iholle levitettävän puudutevoiteen avulla. Voide saa vaikuttaa noin 30min ajan, jonka jälkeen iho vielä puhdistetaan ja desinfioidaan. Iholle voidaan tässä vaiheessa piirtää kynällä lankojen suunnat.

Hoidossa ihoon injektoidaan neulan avulla polydioksanonista (PDO) valmistettuja steriilejä, ohuita lankoja. Cog -langat voidaan asettaa ihon alle joko neulan tai kanyylin avulla. Langat sulavat ihoon kuukausien kuluessa jälkiä jättämättä. Kun neula vedetään ihosta pois, jää lanka ihon sisään.

Neuloja ja siten myös lankoja on eri paksuisia ja pituisia, ja niitä voidaan käyttää ihon eri osissa mm. ihon paksuudesta ja hoidettavan iästä riippuen. Iäkkäämmillä ja paksuihoisemmilla asiakkailla käytetään yleisesti paksumpia lankoja, jotta lankojen aikaansaama kollageeni-ja elastiinisäikeiden stimulointi ja ihoa napakoittava vaikutus voidaan maksimoida.

Hoidon lopuksi iho vielä puhdistetaan, ja iholla voidaan myös pitää kylmäpakkausta turvotusta ja mustelmia ehkäisemään. Hoidon jälkeen saat hoitajalta jatkohoito-ohjeet mukaasi.

 

 

 

 

 

Hoidon jälkeen huomioitavaa

Mesolankahoidon jälkeen on syytä varautua hoidetun aleen mustelmiin ja turvotukseen, erityisesti paksumpia neuloja käytettäessä ja jos ihosi on kovin mustelmaherkkä. Aluksi iho tuntuu yleensä kiristävältä ja aristavalta. Kasvojen ääriliikkeitä ja ilmeilyä kannattaa välttää ensimmäisen viikon ajan, jotta langat eivät liikkuisi paikaltaan heikentäen lopputulosta.

Kannattaa myös huomioida, ettei tulehduskipulääkkeitä kannata syödä muutamaan viikkoon hoidon jälkeen. Hoidossa tehdään ihoon ns. steriili infektio, jolloin ihon oma korjausprosessi ja ihon kiinteytyminen aktivoituvat. Tulehduskipulääkkeiden käyttö vähentää tätä luonnollista korjausprosessia, ja heikentää siten haluttua hoitotulosta.

Kysymyksiä ja vastauksia mesolankahoitoihin liittyen

Onko hoito varmasti turvallista?  Käytössäni on laadukkaita korealaisia CE ja ISO -sertifioituja Bijou- ja Aphrodite -mesolankoja. Langat on valmistettu korkeiden laatustandardien mukaisesti ja ne on pakattu steriilisti. Polydiosanonia on käytetty useiden vuosikymmenien ajan lääketieteessä ihohaavojen sulkemiseen. Aasiassa mesolankahoitoja on tehty jo useita vuosia hyvin tuloksin, ja menetelmä on yleistymässä sillä saatujen hyvien hoitotulosten vuoksi myös länsimaissa. Hoidon tekijän tulisi aina olla asiankuuluvat koulutukset käynyt terveydenhuollon ammattilainen. Ammatinharjoittajan oikeudet voit varmistaa JulkiTerhikistä (https://julkiterhikki.valvira.fi/).

Näkyvätkö langat ulospäin? Lankoja ei voi silmin nähdä, sillä ne injektoidaan ihon subkutikseen, ja ne on valmistettu niin ohuesta langasta, etteivät ne näy iholta. Osalla ihmisistä iho on hyvin ohutta tietyillä alueilla, kuten otsan ja ohimon alueella. Näille alueille lankojen laittoa kannattaa harkita tarkasti.

Miten monta lankaa tarvitaan yli 40 -vuotiaan kasvojen kohotukseen? Lankojen tarvittavaa kokonaismäärää on vaikea arvioida asiakasta näkemättä, koska lankojen lukumäärä ja tyyppi riippuvat sekä ihon paksuudesta että tarvittavan kohotuksen määrästä. Voidaan kuitenkin sanoa, että suoria ja kierrelankoja tarvitaan useita kymmeniä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Väkäslankoja sen sijaan voidaan laittaa vähemmän, yleensä noin 2-4 kpl/puoli eli yhteensä 4-8 kpl. Cog -lankojen lisäksi ihoa voidaan tarvittaessa tukea kierrelangoilla, jolloin saatu lopputulos paranee.

Voivatko langat tulla ulos ihosta? Tämä on epätodennäköistä mutta mahdollista suorien ja kierrelankojen kohdalla riippuen siitä, onko lanka saatu laitettua aivan ihon sisään. Langan ulostulo ei kuitenkaan ole vaarallista – langan pää yleensä tuntuu tällöin kovana, ja kohtaan voi muodostua punainen finnimäinen kohta. Tällaisessa tapauksessa ota yhteys hoidon tekijään, joka neuvoo miten sinun tulisi tilanteessa toimia.

Jos sinulle tulee mieleen jokin muu mieltäsi askarruttava kysymys mesolankahoitoihin liittyen, voit ottaa yhteyden minuun (yhteystiedot löytyvät kotisivuiltani ”yhteystiedot” -osiosta). Muistathan, että mesolankahoitoja voidaan yhdistää muihin hoitoihin, ja yleisesti mesolankahoidolla voidaan parantaa minkä tahansa muun kiinteyttävän toimenpiteen tuloksia. Esimerkiksi täyteainehoidot sopivat hyvin annettaviksi yhdessä mesolankahoidon kanssa.

Lue lisää:

Mitä täyteainehoidoissa tehdään ja kenelle nämä hoidot sopivat?

Täyteaineisiin liittyvät uskomukset vs. todellisuus – täyteainehoitajan näkemys

Tervetuloa mesolankahoitoon!

 T. Rita