fbpx

Miksi rakastan mikroneulausta? Ensinnäkin siksi, koska olen neulannut omaa ihoani jo yli 10 vuoden ajan, joten tiedän että se toimii. Samaa kertovat asiakkaani, jotka mm. kertovat mikroneulauksen tuoneen iholle aivan uutta hehkua. Toiseksi mikroneulaushoidon tehosta ikääntymismuutosten (juonteet, rypyt, auringon vaurioittama iho) ja ihon arpien hoidossa on vankat tieteelliset perusteet, joista tästä postauksessa lisää. Kolmantena syynä on hoidon helppous: periaatteessa hoitoa voi tehdä, kun omistat mikroneulaustelan ja desinfiointiaineet.

Tässä postauksessa kerron yleisesti hoidon todistetusta tehosta sekä mikroneulaushoidon pääpiirteistä. Itselläni on hoitolassa käytössä automaattinen DrPen -mikroneulauslaite, joten keskityn tähän menetelmään. Kotona olen käyttänyt pääasiassa käsikäyttöisiä mikroneulausrullia, ja ne toimivatkin kotioloissa riittävän hyvin.

 

Mitä mikroneulaushoidossa tapahtuu?

Mikroneulaus on sananmukaisesti ihon lävistystä hyvin pienillä neuloilla. Ihoon muodostuu neulauksen yhteydessä mikroskooppisen pieniä reikiä, joiden syvyys riippuu käytetyn neulan pituudesta. Mikroneulausta voidaan tehdä hieman lyhyemmillä neuloilla (n. 0.2-0.4 mm) jolloin tarkoituksena on lisätä iholle laitettujen hoitoaineiden imeytymistä. Kotona tehtävässä neulauksessa käytetään yleisimmin tämän pituisia neuloja.

Pidemmät, yli 0.5 mm pituiset naulat ulottuvat jo ihon dermikseen eli verinahkaan (jossa sijaitsevat mm. kollageeni- ja elastiinisäikeet) saakka. Neulauksen aiheuttama mekaaninen trauma stimuloi ihossa tulehdusprosessin, jossa on mukana fibroblasteja stimuloivia tulehduksen välittäjäaineita (mm. TGF-α ja TGF-β) sekä kasvutekijöitä. Iho siis alkaa korjata neulanpiston aiheuttamaa traumaa, ja tämän prosessin lopputulemana ihon kollageeni- ja elastiinisäikeiden muodostumisprosessi aktivoituu.

Kollageeni ja elastiini ovat ihon joustavuudesta ja napakkuudesta vastaavia proteiineja. Mikroneulaus onkin kustannustehokas sekä tutkitusti turvallinen ja tehokas tapa stimuloida ihoa tuottamaan lisää näitä ihon rakennusaineita.

 

Mikroneulaus hoitolassa

Hoitolassa tekemissäni mikroneulaushoidoissa laitan puhdistetulle ja desinfioidulle iholle ennen neulausta steriiliä, hyaluronihappoa ja eri vitamiineja sisältävää Caregen HSR 1% -coktailia. Ampulli sisältää yhteensä 78 eri aktiiviainetta (mm. 1% hyaluronihappoa, eri vitamiineja, aminohappoja ja peptidejä).  Neulauksen aikana nämä aktiiviaineet pääsevät ihon sisään stimuloimaan ihon korjausprosessia ja aktivoimaan uusien solujen syntyä.

On tärkeää, että iholle ennen neulausta laitettavat aineet ovat steriilejä ja mahdollisimman hypoallergeenisia. Tämän vuoksi asiantuntijoiden suosituksena onkin, että mikroneulausen yhteydessä käytettäisiin ainoastaan tuotteita, jotka on tarkoitettu intradermaalisiin (ihon sisäisiin) injektioihin. Käytänkin Caregen HSR -ampulleja myös ihon mesoterapiahoidoissa, joissa tätä coktailia injektoidaan pieninä mikroinjektioina ihon sisään.

Lue lisää: mesoterapia vs. biorevitalisaatio [skinbooster]

Automaattineulauksessa neulojen pituutta pystyy helposti säätelemään ihon paksuuden mukaan. Käytän alueesta ja asiakkaan tuntemuksista riippuen 0.2-1.5 mm pituisia neuloja. Eri ihoalueet käydään laitteella muutamaan kertaan läpi. Neulauksen jälkeen iholle laitetaan punoitusta vähentävä, kosteuttava ja hoitava naamio. Lopuksi iholle levitetään ihoa rauhoittavat ja hoitavat loppuvoiteet.

Miltä mikroneulaus tuntuu?

Neulaus ei lyhyemmillä neuloilla tehtäessä tunnu välttämättä juurikaan miltään. Mitä pidemmät neulat, sitä varmemmin hoito sattuu 🙂 Ylähuulen ja otsan alue on monille erityisen arkaa aluetta, kun taas poskien paksummalla iholla ei neulaus välttämättä satu lainkaan.

Automaattisen mikroneulauslaitteen hyvä puoli on myös käsikäyttöistä neulausrullaa kivuttomampi hoitokokemus. Tämä johtuu siitä, että neulat ovat hyvin ohuita ja lävistävät ihon hyvin nopeasti. Lisäksi neulat ovat aina steriilejä, koska hoidossa käytetään joka kerta uutta neulauspäätä.

Iholle ennen hoitoa laitettava puudutevoide on hyvä keino tehdä hoidosta miellyttävä ja lähes kivuton. Omissa hoidoissani puudute kuuluu aina hoidon hintaan, ja varaankin tätä varten jokaiseen hoitoon n. 30-45 min ylimääräistä aikaa voiteen vaikuttamisaikaa varten.

 

Mikroneulauksen jälkeen

Hoidon jälkeen iho tuntuu siltä kuin se olisi palanut auringossa, eli tuntuu kuumotusta, kiristystä ja turvotustakin. Tämä kaikki on aivan normaalia, ja häviää ajan kanssa. Pahin punoitus ja kiristys häivää yleensä muutaman tunnin aikana, mutta tuntemukset ovat toki aina yksilöllisiä ja herkemmillä punoitus voi kestää pidempään. Noin vuorokauden kuluttua iho on suurimmalla osalla palautunut normaaliksi.

Heti neulauksen jälkeen ihoa tulee suojata hyvin auringon säteiltä ja viimalta. Mikroneulauksen jälkeen iholle ei tulisi laittaa vuorokauteen meikkiä, eikä ihoa tulisi hoitaa voimakkailla tuotteilla muutamaan päivään. Ihoa ei myöskään tulisi kosketella heti neulauksen jälkeen. Ihossa on tuhansia avoimia mikrokanavia, joiden kautta ihoon voi päästä epäpuhtauksia. Korkeasuojakertoimisen UV-suojan käyttö on tärkeää hoidon jälkeen.

Lue lisää: Paras fysikaalinen anti-age aurinkovoide kasvoille x4 [SPF50]? Eri ihotyypeille sopivat tuotteet

Mikroneulauksessa pyritään uudistamaan ihoa, ja vaikutuksen tehostamiseksi suositellaan käyttämään ihoa uudistavia tehoaineita ennen ja jälkeen hoidon. Kaksi tässä suhteessa ylivoimaista vitamiinia ovat C- ja A-vitamiini, jotka molemmat ovat tärkeässä osassa kollageenin muodostumisessa. Tehoaineita ei kuitenkaan kannata laittaa iholle heti neulauksen jälkeen, koska iho voi ärtyä liikaa.

 

Mikroneulaus – kuinka usein?

Mikroneulaushoidon tiheys riippuu täysin siitä, miten pitkillä neuloilla hoito tehdään. Lyhyemmillä, 0.2-0.3mm neuloilla, voi neulausta tehdä muutaman kerran viikossa. 0.5mm pituisilla neuloilla kannattaa hoitojen väliin jättää muutama viikko. Joissakin ohjeissa kerrotaan, että hoitoa voisi lyhyillä neuloilla tehdä päivittäin, mutta itse en tätä suosittele. Ihoa lävistävissä hoidoissa ihoon muodostuu aina trauma, ja tällaisten hoitojen tekeminen liian usein voi johtaa ihon ärtymiseen ja ihon luonnollisen suojausmekanismin heikkenemiseen.

Kun mikroneulaushoito on tehty hoitolassa ja hoidossa on käytetty pidempiä neuloja, suosittelen yleensä hoitojen väliksi noin 6 viikkoa. Tällöin iholla on riittävästi aikaa palautua neulauksen tuomasta traumasta ennen seuraavaa neulausta ja kollageenisynteesi alkaa toimia optimaalisesti. Mikroneulaus, kuten mikään ihon kollageenisynteesiä stimuloiva hoito, ei ole hätähousujen hommaa eikä tuloksia kannata odottaa tapahtuvan yhdessä yössä. Näkyvien tulosten saamiseen menee muutamia kuukausia.

 

Ihon kollageenisynteesiä ei voi nopeuttaa, vaan se vie aina oman aikansa. Tämän vuoksi iholle tule antaa aikaa toipua, kun ihoa neulataan pidemmillä, yli 0.5mm pituisilla neuloilla

 

Kotona tehtävä mikroneulaushoito – muista nämä!

Ehdottoman tärkeää kotona tehtävissä hoidoissa on muistaa laadukkaan rullan lisäksi ihon ja laitteen puhtaus infektioiden välttämiseksi. Mikroneulaus ei myöskään sovi ihan kaikkien iholle – erityisesti hyvin herkkäihoisten ja ohutihoisten kannattaa suosia muita hoitokeinoja.

Mikroneulauksen jälkeen iholle kannattaa levittää hoitava seerumi, joka tehostaa tuloksia. Voit valita hoitoaineen ihosi tarpeiden mukaan. Mikroneulauksen jälkeen hyviä seerumeita ovat kosteuttavat hyaluronihapposeerumit sekä ihon ikääntymismuutoksiin pureutuvat peptidi- ja C-vitamiiniseerumit.

HUOM! 0.5mm ja tätä pidempien neulojen yhteydessä ei välttämättä tarvita seerumia lainkaan, vaan ihoon muodostuva trauma on riittävä aikaansaamaan ihon kollageeni- ja elastiinisäikeiden aktivaation.

Muistilista kotona tehtävää mikroneulausta varten

1. Puhtaus on tässä hoidossa kaiken a ja o! Puhdista ennen hoitoa sekä itse rulla että ihosi hyvin. Käytä esim. apteekista saatavaa ihon desinfektioainetta, joka käy myös laitteiden desinfiointiin.

2. Hanki neulausrulla luotettavalta taholta (en suosittele tilaamaan rullaa halvalla esim. Ebayn tai Amazonin kautta, koska halvalla harvoin saa hyvää). Swiss Clinicin rullat ovat laadukkaita ja kestäviä. Tylsät ja heikkolaatuiset neulat voivat tehdä ihollesi enemmän hallaa kuin hyvää.

3. Neulauksen suositusvälejä ei tulisi ylittää erityisesti pidempiä neuloja käytettäessä. 0.5mm neuloilla tulisi odottaa pari-kolme viikkoa, että iho saa levätä ennen seuraavaa kertaa. Lyhyemmillä neuloilla voi tehdä hoitoa useammin kuin pidemmillä neuloilla, mutta pidä tällöinkin neulauksesta taukoja.

4. Mikronaulausrullan käyttöikä riippuu siitä, kuinka usein teet hoidon. Yleisesti suositellaan vaihtamaan rulla uuteen 10-20 hoitokerran jälkeen. Laadukkailla neuloilla voi käyttöikä olla tätä pidempikin.

5. Iholle neulauksen jälkeen levitettävä hoitoaine tulisi olla mahdollisimman ihoystävällistä ja puhdasta ihoreaktioiden minimoimiseksi. Käytä esim. hyaluronihappoa ja C-vitamiinia sisältäviä tuotteita.

Lue lisää: Mikroneulaus kotona: yksityiskohtaiset ohjeet ja seerumisuositukset

 

Mikroneulauksen tehokkuus – tutkimustulokset

Mikroneulausta suositellaan monien eri iho-ongelmien ratkaisuksi, mutta onko hoidon tehokkuudesta saatavilla luotettavia tutkimustuloksia? Vuonna 2017 kirjoitetussa review -artikkelissa on tarkasteltu aiheesta tehtyjä vertaisarvioituja tutkimuksia.

Tutkimusten mukaan mikroneulauksella voidaan merkittävästi parantaa auringon vaurioittaman ihon laatua sekä vähentää olemassa olevia juonteita ja ryppyjä. Ihon histologisten analyysien avulla on voitu todistaa, että mikroneulaus stimuloi kollageenin (tyypit I, III ja VII) ja tropoelastiinin tuotantoa ihossa. Mikroneulauksella, erityisesti yhdistettynä ihon kemiallisiin kuorintoihin, on myös saatu hyviä tuloksia erilaisten arpien häivytyksessä sekä hyperpigmentaation hoidossa.

Kaiken kaikkiaan mikroneulaus on siis hoito, jonka hyötyjä tukevat useat tutkimustulokset ja lukemattomat tyytyväiset käyttäjät. Hoito on myös turvallista, varsinkin kun hoidon suorittaa koulutettu ammattilainen käyttäen tähän tarkoitukseen valmistettuja tuotteita. Myös kotona tehtävä neulaus on tehokasta ja turvallista, kunhan muistaa ottaa huomioon kaikki edellä mainitun muistilistan kohdat.

Voit kysyä minulta lisätietoa mikroneulauksesta ja muista hoidoista tämän linkin kautta.

T: Rita

Hoitolassa tekemäni mikroneulaus (kasvot, kaula ja halutessasi decoltee) + pintapuudute hintaan 99€ (sarjahoito 3x 260€)

⇒ Varaa aikasi täältä  ⇐

 

Lue lisää ihonhoidosta:

Top 5 vinkkiä veltostuneen ihon hoitoon

C-vitamiini anti age -ihonhoidossa – täydellinen opas

Ravinnon ja ihon ikääntymisen välinen yhteys

Tehokasta pienen budjetin ihonhoitoa