fbpx

Tämänkertainen blogin aihe tuli esiin kysyessäni ystäviltäni vinkkejä siitä, mistä aiheesta minun kannattaisi kirjoittaa. Keskusteluissamme tuli esiin, että täyteainehoidot (eli hyaluronihappoa sisältävät injektiohoidot) kiinnostavat monia, mutta kynnys itse hoitoon tulemiseen voi olla korkea.

Täyteainehoidot ovatkin Suomessa vasta nouseva trendi verrattuna esim. naapurimaahan Ruotsiin, jossa nämä hoidot ovat jo enemmän arkipäivää. Aiheeseen liittyvä ”tieto” saattaa myös olla media antaman kuvan värittämää tai toisen käden tietoa, jolla ei välttämättä ole lainkaan todellisuuspohjaa.

Yritänkin tässä toisessa blogin aiheessani pureutua hieman siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen täyteainehoitoon menemistä, mitä itse täyteainehoidossa tapahtuu ja kenelle nämä hoidot sopivat. Blogin lopussa on viestikenttä, jonne voit halutessasi laittaa aiheeseen liittyviä kommentteja ja kysymyksiä.

Ennen täyteainehoitoon menoa

Mistä asioista sitten kannattaa ottaa selvää ennen täyteainehoitoon menoa? Ensin tulisi varmistaa, että hoidon tekijä on käynyt asianmukaisen täyteainekoulutuksen. Lisäksi olisi hyvä, jos tekijällä on terveydenhoitoalan koulutus, jotta hoitaja osaa toimia oikein ja turvallisesti mahdollisissa ongelmatilanteissa. Jos asia ei selviä kotisivuilta, voi kuluttaja kysäistä hoidon tekijältä hänen taustojaan.

Hoitoon hakeutuvan olisi myös hyvä olla tietoinen siitä, että käytettävät aineet tulisi olla hankittu joko virallisen maahantuojan kautta tai suoraan kyseistä täyteainetta valmistavalta yritykseltä.

Turvalliset ja laadukkaat täyteaineet ovat aina laillisesti valmistettuja ja maahantuotuja sekä löytyvät EU:n tai kansallisen viranomaisen (Valvira) ylläpitämästä laiterekisteristä. Internetissä on myös saatavilla edullisia täyteaineiden kopioita, laittomasti valmistettuja piraattituotteita, joiden alkuperästä ei koskaan voi olla varma.

Kuluttajana sinun kannattaakin olla valppaana, ja asian mietityttäessä kysäistä hoidon tekijältä, mistä hänen käyttämänsä tuotteet on hankittu. Itse käytän hoidoissani tällä hetkellä ainoastaan virallisen maahantuojan kautta hankittuja, CE -merkittyjä ja ISO -sertifioituja HYAcorp -täyteaineita.

Täyteainehoidon kulku

Asiakkaan tullessa hoitajan luokse täyteainehoitoon tai hoitoa edeltävään konsultaatioon, käydään asiakkaan kanssa läpi hänen toiveensa ja odotuksensa hoidolta, sekä keskustellaan mieltä askarruttavista kysymyksistä. Haastatteluvaiheessa keskustellaan myös hoitoon mahdollisesti liittyvistä reaktioista ja riskeistä.

Tämän jälkeen asiakas täyttää esitietolomakkeen, jossa mm. kysytään eri sairauksista ja lääkityksistä. Jotkin sairaudet, kuten tietyt autoimmuunisairaudet tai verenvuototaipumus ovat täyteainehoidoille vasta-aiheisia. Hoitoja ei myöskään tehdä alle 18 -vuotiaille tai raskaana oleville.

Hoitoja tekevän on myös tärkeä tietää, onko asiakas käynyt ennen hoitoa jossain toisessa hoidossa, koska tiettyjä hoitoja (kuten esimerkiksi ihon laserhiontaa ja täyteainehoitoa) ei tulisi tehdä samalle alueelle lyhyen aikavälin sisällä, jotta iho saa riittävästi aikaa palautua edellisestä toimenpiteestä. Lisäksi tulisi huomioida, että eri merkkisiä täyteaineita käytettäessä olisi hyvä pitää samalle alueelle hoidettaessa ainakin puolen vuoden hoitoväli. Tämä sen vuoksi, että erimerkkisten hyaluronihappovalmisteiden yhteisvaikutuksia ei ole riittävästi tutkittu, jolloin niiden mahdollisista yhteisvaikutuksista ei voida olla täysin varmoja.

Itse täyteainehoito alkaa siten, että iholla mahdollisesti oleva meikki poistetaan niiltä ihoalueilta, joihin täyteainetta injektoidaan. Iho voidaan myös puhdistaa kauttaaltaan ihonpuhdistustuotteella, jos meikkiä on runsaasti tai hoito tehdään laajemmille ihoalueille.

Iho voidaan tämän jälkeen puuduttaa pintapuudutteen avulla, jolloin hoidosta tulee asiakkaalle miellyttävämpi. Puudutteen päälle asetetaan kelmu, joka edistää puudutteen vaikutusta. Puudutteen annetaan olla paikallaan noin 20-30 min, jonka jälkeen iho puhdistetaan uudelleen. Tässä vaiheessa iholle voidaan tehdä myös kuorinta tai happohoito, jos halutaan yhdistää täyteainehoito tai esim. skinbooster -hoito ihon pintakerrokseen vaikuttaviin hoitoihin.

Seuraavassa vaiheessa hyaluronihappoa injektoidaan ihon sisään pienin pistoksin. Pistostekniikka riippuu mm. hoidettavasta ihoalueesta ja halutusta lopputuloksesta. Itse täyteainehoidon kesto vaihtelee paljon riippuen siitä, miten suuria alueita hoidetaan, mutta on yleisesti 15min-45min välillä.

Itse kuuntelen asiakkaan toiveita herkällä korvalla, ja pidän tarvittaessa taukoja hoidon aikana. Ihoalueita voidaan myös hoidon aikana puuduttaa lisää käyttämällä hyväksi kylmiä pakkauksia. Kerro myös rohkeasti hoitajalle, jos kärsit piikkikammosta – pyrin auttamaan mahdollisuuksien mukaan siinä, että uskallat tulla hoitoon toisenkin kerran.

Täyteainehoidon jälkeen

Täyteainehoidon jälkeen voit palata takaisin normaaliin arkeen. Ensimmäisten vuorokausien aikana hoitoalue saattaa punoittaa ja tuntua kuivalta. Injektiot voivat myös aiheuttaa ihoon mustelmia ja turvotusta, joiden hoitoon voi käyttää mm. kylmähoitoa sekä apteekista saatavaa, mustelmia liuottavaa voidetta.

Voit myös itse vähentää mustelmien synnyn todennäköisyyttä välttämällä käyttämästä Ibuprofeenia sisältäviä särkylääkkeitä (mm. Burana, Ibuxin) sekä omegatuotteita pari viikkoa ennen toimenpidettä ja pari viikkoa toimenpiteen jälkeen. Käytä mahdollisuuksien mukaan särkylääkkeenä parasetamolia sisältäviä lääkkeitä kuten Panadol.

Erityisesti huulten täytön jälkeen turvotus voi olla suurta, mutta älä säikähdä, turvotus kyllä laskee parin vuorokauden aikana. Muistathan noudattaa hyvin hoitajan antamia jälkihoito-ohjeita! Mahdollinen kontrollikäynti kannattaa varata vasta kahden viikon päähän toimenpiteestä, jolloin hoidon aikaansaama turvotus on lopullisesti hävinnyt.

Mitä odottaa täyteainehoidolta?

Yhdellä täyteaineruiskeella ei saada aikaa dramaattisia muutoksia kasvoihin, eikä sellaista varmasti moni toivokaan. Tarkoituksena usein onkin saada aikaan pientä fiksausta ja häivyttää tiettyjä, itseä häiritseviä ikääntymismuutoksia.

Miten kauan täyteainehoidon tulokset sitten kestävät? Tähän vaikuttaa moni seikka, kuten asiakkaan ikä, aineenvaihdunta ja elintottumukset. Esimerkiksi paljon liikuntaa harrastavalla täyteaineiden pysyvyys voi olla huonompi kuin sohvaa paljon kuluttavalla. Yleisesti Hyacorp -täyteaineiden tulokset säilyvät ihossa hyvinä 3–15 kuukauden ajan.

Huulten muotoilussa on hyvä muistaa, ettei hyaluronihappovalmiste pysy ihossa ensimmäisen hoitokerran jälkeen yhtä pitkään kuin seuraavien hoitokertojen jälkeen. Kun täyteainehoitoja tehdään useita kertoja, myös tulosten kesto pitenee merkittävästi. Huulten täytössä tulisikin alkuun käydä 2-3 kertaa ensimmäisen puolen vuoden aikana, jolloin muutokset tapahtuvat hiljakseen kudosvaurioita tekemättä. Kun haluttu muoto on saavutettu, tulosta voidaan ylläpitää käymällä uusintakäsittelyssä kerran tai pari kertaa vuodessa.

Kenelle täyteainehoidot sopivat?

Hoitoihin tulevan tulee olla täysi-ikäinen, mutta muuten hoidoilla ei ole sukupuoli- tai yläikärajoja. Hoitojen tarve on yleensä erilainen 20- ja 50 -vuotiaalla, mutta hoidolla saatava mahdollinen muutos ulkonäköön ja sen merkitys itselle voi olla aivan yhtä suuri. Olet lämpimästi tervetullut hoitoihin 🙂

T Rita

Lue lisää: täyteaineisiin liittyvät uskomukset vs. todellisuus – injektiohoitajan näkemys