fbpx

Tiedätkö, miten suuri merkitys jalkojen hyvinvoinnilla on koko kehon hyvinvointiin? Jalkaterveys vaikuttaa mm. kehon tasapainoon, liikkuvuuteen, ryhtiin ja mahdollisista virheasennoista johtuvien kiputilojen syntyyn. Jalkojen hoito lapsuudessa ja aikuisuudessa heijastuu terveyteemme pitkälle vanhuuteen – ei siis ole yhdentekevää, miten jalkojamme hoidamme.

Yleisimmät oireet, jotka saavat ihmisen hakeutumaan jalkahoitoon, ovat jalkapohjissa tai varpaissa olevat kipeät känsät tai syylät sekä jalkojen ihon kovettumat. Myös erilaiset kynsien ongelmat, kuten sisäänkasvanut tai paksuuntunut kynsi johtavat usein ajan varaamiseen jalkahoitoon. Aina taustalla ei tarvitse olla sen kummempaa ongelmaa, vaan esim. tarve saada lisätietoa jalkojen omahoitoon liittyen tai vain halu rentoutua ovat yhtä kaikki päteviä syitä hakeutua jalkahoitajan vastaanotolle.

Nyt siis katse jalkoihin, ja suunta kohti kevyempää askelta. Tästä postauksesta löydät kahdeksan yleistä syytä varata aika jalkahoitoon, ohjeita kuhunkin kohtaan liittyen sekä lopuksi vielä seitsemän vinkkiä jalkojen kotihoitoon.

Syy #1: Sairastat esim. diabetesta tai nivelreumaa

Diabetesta sairastavilla jalkaongelmia voivat aiheuttaa diabeettinen neuropatia eli korkeasta verensokerista aiheutuva jalkojen tuntohäiriö, joka yleensä kehittyy hiljalleen vuosien aikana. Neuropatia voi aiheuttaa erilaisia tuntohäiriöitä, kuten alaraajojen pistelyä, kipua ja tuntoaistin heikkenemistä. Diabetes altistaa jalkoja myös valtimoverenkierron häiriöille, jolloin esim. jalkoihin tulleen haavan paraneminen hidastuu.

Yleissääntönä diabeetikon jalassa olevan ihorikon ja haavauman hoidossa on mahdollisimman varhainen hoitoon hakeutuminen, jotta voidaan välttyä isommilta ongelmilta. Myös erilaiset kynsiongelmat, jalkojen kovettumat tai känsät tulisi antaa ammattilaisen hoidettavaksi.

Diabeetikon tulisi hoitaa kotona jalkoja säännöllisesti (päivittäinen pesu ja rasvaus sekä jalkojen kunnon tarkistus). Kengät ja sukat tulisi olla kiristämättömät ja joustavat. Jos kynsien leikkaus ei kotona onnistu, kannattaa sitä varten varata aika jalkahoitajalta.

Nivelreumaa sairastavalla jalkahoidon tavoitteena on mm. jalkakivun lievittäminen ja jalkapohjien kuormituksen vähentäminen. Kotihoidossa tulisi huomioida erityisesti sukkien ja kenkien hyvä istuvuus ja niveliä tukeva joustavuus esim. tukipohjallisten avulla.

Sairaanhoitajan ja jalkahoitajan koulutukset antavat minulle valmiuden tehdä hoitolassa myös erityisryhmien jalkahoitoja. Diabeetikon jalkahoitoon kuuluu normaalin jalkahoidon (sis. kylvetyksen, kovettumien ja känsien poiston, kynsien ja kynsinauhojen hoidon, hieronnan ja lakkauksen) lisäksi jalkojen tuntotestauksen monofilamentilla, jalkojen riskipisteiden laskun, verensokerin ja verenpaineen mittauksen sekä neuvonnan ja jatkohoito-ohjeet.

Lue lisää: diabeetikon jalkahoito

Syy #2: Jaloissasi on aristavia tai kipeitä känsiä, syyliä tai kovettumia

Yksi yleisimmistä syistä hakeutua jalkahoitoon liittyy jaloissa oleviin kipuihin. Kipua voivat jaloissa aiheuttaa eri syyt aina asentovirheistä tulehdustekijöihin, mutta toisaalta hyvin pikkuriikkinen känsä lähellä hermon päätä voi aikaansaada kovan, kävelyä haittaavan kivuntunteen.

Hoitolassani pehmitän ensin känsän tai kovettuma-alueen, jonka jälkeen känsän ja kovettuman poisto käy ilman kipua. Jos taas jalassasi on syylä, tulisi ennen syylänhoitoja syylän pinnalla oleva kovettuma poistaa, jotta syyläaine pääsee vaikuttamaan. Voit siis tuoda hoitoon mukanasi esim. apteekista ostamasi syylänhoitotuotteen, ja voimme aloittaa hoidon paikan päällä.

En koskaan suosittele yrittämään jalkapohjan känsän tai kovettuman poistoa kotikonstein, koska siitä voi tulla pahaa jälkeä haavaumien muodossa. Jalkapohjassa oleva haava on myös hankala pitää puhtaana niin, ettei haavaan pääse bakteereita. Anna siis koulutetun jalkahoitajan hoitaa jalassasi olevat känsät, syylät ja kovettumat.

Syy #3: Kantapäiden tai muun ihoalueen kuivuus

Jalkojen kuiva iho on yksi yleisimmistä jalkaongelmista. Jalkoja tulisikin rasvata päivittäin aina pesun jälkeen. Jalkojen säännöllisellä rasvauksella voidaan ehkäistä mm. ihon halkeilua ja kovettumien syntyä.

Kantapäiden ihon kuivuus ja alueelle kohdistuva paine ja hankaus voi aiheuttaa myös ihon halkeilua, jolloin puhutaan pykimistä. Pykimät voivat toisiaan tuottaa kovaakin kipua, jonka lisäksi ne tuottavat ulkonäöllistä haittaa. Rasvauksen lisäksi hoitona voi kotona käyttää erilaisia kantapään alueen pehmusteita, kuten geelipohjallisia. Lisäksi tulisi valita mahdollisimman pehmeäpohjalliset ja joustavaa materiaalia olevat kengät.

Hoitolassa kantapäitä ja muita kovettuma-alueita hoidetaan ensin pehmittämällä alue jalkakylvyllä, ja samalla voidaan jaloille hieroa kuollutta ihosolukkoa poistavaa kuorinta-ainetta. Pesun jälkeen kovettuma-alueille levitetään pehmittävää voidetta. Tarvittaessa kovettumaa poistetaan mekaanisesti jalkahoitovälineiden avulla. Lopuksi jalkojen ja säärten iho rasvataan ja niihin hierotaan öljy hieronnan yhteydessä. Tuloksena pehmeät sääret ja jalat 🙂

Syy #4: Varpaankynsien ongelmat (esim. sisäänkasvanut tai paksuuntunut kynsi, kynsivallin tulehdus)

Varpaiden kynsien ongelmia on kaiken ikäisillä. Nuoremmilla ongelmat liittyvät usein sisäänkasvaneisiin kynsiin ja kynsivallin tulehdukseen. Kynsien paksuuntuminen on taas enemmän ikääntymiseen liittyvä vaiva, mutta kynnen sieni-infektio aikaansaa kynnen paksuuntumista kaiken ikäisillä.

Tulehtuneen kynsivallin hoitoon voi joissakin tapauksissa riittää apteekista saatavat tuotteet ja kynnen hoito kotona. Kotihoito-ohjeet saat jalkahoitaja tai sairaanhoitajalta. Tulehduksen oireista riippuen voi tarpeen olla sisäisesti otettava antibioottikuuri, jolloin asiakas ohjataan lääkärin vastaanotolle.

Joskus sisäänkasvaneen kynnen hoito vaatii onnistuakseen kynnen osan poiston. Näitä toimenpiteitä tehdään terveysasemalla paikallispuudutuksessa.

Paksuuntuneen kynnen hoidossa on jalkahoitajalla apuna jalkapora. Erilaisia hoitoteriä käyttämällä paksuuntunut kynsi saadaan turvallisesti ja kivuttomasti ohennettua. Jalan kynsien ohennus kuuluu itselläni kaikkien jalkahoitojen yhteyteen, mutta voit varata myös pelkän kynsien hoidon, jolloin hoidossa keskitytään tähän alueeseen.

Syy #5: Jalkojen rakenteen muutokset (esim. vasaravarpaat, vaivaisenluu)

Jalkoihin voi vuosien saatossa muodostua erilaisia rakenteellisia muutoksia, jotka voivat mm. aiheuttaa kipua ja hankaloittaa kävelyä. Yleisimpiä syitä vasaravarpaiden ja vaivaisenluun muodostumiseen ovat perinnöllisen alttiuden lisäksi kapeakärkisten, liian pienikokoisten ja korkeakorkoisten kenkien käyttäminen.

Jalkahoitajalta saat hyviä vinkkejä, miten voit hoitaa jalkojen rakenteellisia muutoksia ortoosien (silikonisten tukien), pehmusteiden, oikeiden kenkävalintojen ja jumppaohjeiden avulla. Jalkahoitaja osaa myös ohjata sinut tarvittaessa jatkohoitoon, jos näkee tähän tarvetta.

Syy #6: Et saa itse jalkojasi hoidettua

Jalkojen omahoito kotona voi eri syistä johtuen olla hankalaa tai jopa vaarallista. Huononäköisen tai syystä tai toisesta huonosti taipuvan ei mielestäni kannata alkaa leikkelemään varpaiden kynsiä ”hiukan sinne päin” tai vuolemaan kovettumaa terävällä esineellä ”vähän päältä”. Kaverit tai oma puoliso eivät myöskään välttämättä ole tähän tehtävään oivallisin valinta.

Anna siis hyvällä omallatunnolla jalkahoitajan tehdä jalkojesi parhaaksi se työ, mihin hänet on koulutettu.

Syy #7: Haluat lisätietoa jalkojen omahoitoon liittyen

Ehkä et tiedä miten jalkoja tulisi hoitaa, tai olet unohtanut aiemmin saamasi hoito-ohjeet? Nämä ovat oikein päteviä syitä varata aika omalle jalkahoitajalle. Jalkahoitajalta voit kysellä hoidon yhteydessä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä, ja samalla voidaan käydä läpi mm. sinulle sopivia hoitotuotteita. Muista, että tyhmiä tai turhia kysymyksiä ei ole olemassakaan.

Syy #8: Haluat vain hemmotella itseäsi

Viimeisenä mutta ei vähäisempänä syynä on itsensä hemmottelu 🙂 Tähän kohtaan ei oikeastaan kaivata sen kummempia selittelyjä, koska jokainen meistä on hemmotteluhetkensä ansainnut ♥

Vinkkejä kotihoitoon:

1. Kaikille sopii jalkojen ja nivelien liikkuvuutta ylläpitävä jalkajumppa. Jalkavoimistelu myös parantaa jalkojen verenkiertoa ja ehkäisee mahdollisen kirurgian tarvetta.

Jalkajumppaohjeita voit pyytää seuraavan kerran jalkahoitajalta jalkahoidossa käydessäsi. Löydät muutamia tehokkaita jalkajumppaohjeita myös tästä ja tästä linkistä kokeiltavaksi. Muista, että pienetkin liikeharjoitteet ovat hyvästä!

2. Jalkojen pesun jälkeen muista kuivata varpaiden välit huolellisesti. Varpaiden väleihin jäävä kosteus voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja bakteerien pääsyyn ihon sisään.

3. Leikkaa kynnet aina mahdollisimman suoraan. Älä siis pyöristä kynsien reunoja varsinkaan, jos kyntesi kasvavat helposti sisäänpäin.

4. Kynttä ei koskaan kannata leikata liian lyhyeksi. Kynnen mitta on oikea silloin, kun tunnet kynnen reunan painaessasi sormella varpaan päästä.

5. Jalkoja kannattaa rasvata aina pesun jälkeen. Muista pyöritellä rasvaa tai kynsinauhaöljyä myös kynsinauhoille.

6. Jalkojen raspausta en kotihoitoon suosittele. Jalkojen hoito raspilla aktivoi ihon puolustusmekanismit, ja voi lisätä kovettumien muodostumista entisestään. Hoida jalkoja mieluummin säännöllisellä rasvauksella, ja tule poistattamaan kovettumat jalkahoitajalle.

7. Jos jalkasi ovat hyvin kuivat, voit kokeilla seuraavaa vinkkiä: laita jaloille (myös jalkapohjat) paksulti jalkarasvaa tai apteekin rasvaista perusvoidetta. Kääri jalkojen ympäri muovikelmua siten, että rasva jää ”muhimaan” kelmun alle. Päälle voit kietaista vielä villasukat. Anna vaikuttaa muutama tunti, ja nauti pehmeistä jaloista 🙂 Erityisen pehmeät jalat saat näin esim. saunan jälkeen.

 

Varaa oma jalkahoitoaikasi täältä:

https://slotti.fi/booking/kauneushoitolapumpuli/

(”tarjous” -osiosta löydät voimassaolevat tarjoukset)

 

Nähdään jalkahoidossa 🙂

Terkuin Rita