fbpx

Millaisia uskomuksia liittyy täyteainehoitoihin ja kuinka paljon näissä uskomuksissa on todenperäisyyttä? Lehdissä kirjoitetut artikkelit on usein tarkoituksella kirjoitettu siten, että lukijan kiinnostus herää: YLE Uutiset 20.11.2019: muodottomiksi turvonneet huulet, valahtaneet kulmakarvat, epäsymmetriset posket” ja MTV Uutiset 1.5.2018:”naiset jakavat karuja kokemuksiaan täyteaineista: ”En olisi halunnut liikkua julkisilla paikoilla”.

Suurin osa täyteainehoidoista onnistuu kuitenkin odotusten mukaan ja hoitoreklamaatiot tai epäonnistuneet hoitokokemukset ovat onneksi harvinaisia tehtyjen täyteainehoitojen määrään suhteutettuna.

Täyteaineiden käyttöön liittyy myös paljon tunnetekijöitä: toiset kauhistelevat ihmisten tarvetta muokata kehoaan tai käyttää näihin (heidän mielestään ehkä turhiin) hoitoihin paljon rahaa. Toiset puolestaan kokevat, ettei esteettinen kauneudenhoito ole sen kummempaa itsestä huolehtimista kuin terveellisen ruokavalion noudattaminen tai säännöllinen liikunnan harrastaminen.

Blogin aihetta miettiessäni päädyin asiakaskokemuksiin perustuen kertomaan yleisimmistä täyteainehoitoihin liittyvistä uskomuksista ja näiden uskomusten todenperäisyydestä. Lisäksi sivuan hieman hoitojen turvallisuustekijöitä liittyen mm. siihen, mitä asiakkaan tulisi tietää täyteainehoitoja tekevien henkilön taustoista sekä injektiohoidoissa käytetyistä täyteaineista.

Kerron myös, milloin suosittelen asiakkaalle täyteainehoidon sijaan esim. botoxia tai muita hoitomuotoja. Toivon jatkossakin lisää aiheeseen liittyvää keskustelua, kokemuksien jakamista ja täyteainehoitojen tekijöiden vastuullisuutta yhä kasvavalla esteettisen kauneudenhoidon alalla.

Kasvojen täyteainehoidot – asiakaskokemuksia

Täyteainehoidoissa käyntiin liitetään usein perisuomalaiseen tapaan häpeän ja turhamaisuuden tunteita. Saatetaan kokea, ettei hoidoissa käynneistä uskalleta tai kehdata kertoa edes lähimmille ystävilleen. Ylen uutisten haastatteleman asiantuntijan mukaan suomalaiset kertovat kyllä kampaamokäynneistään, mutta pistoshoidoissa käymisestä mieluummin vaietaan.

Yhtenä yleisenä pelkona asiakkaiden mielessä on mahdollinen kasvojen kokonaisilmeen muuttuminen tai se, että täyteainehoidoissa käynti selviää kanssakulkijoille yhdellä vilkaisulla. Tulisi kuitenkin muistaa, että  hoidoissa tarkoituksena on hienovarainen ja omia piirteitä korostava lopputulos siten, että kasvoilla näkyy aikaisempaa freesimpi ilme ja tasaisempi ihonlaatu. Mitään suurempia muutoksia on kuitenkaan turha pelätä.

Yksi asiakkaani kertoikin huvittuneena, kuinka eräs hänen ystävänsä oli hänelle puhunut täyteainehoidoista kauhistelevaan sävyyn, ja tuominnut moisiin turhamaisuuksiin rahojaan laittavat. Asiakkaan ystävä oli kuitenkin autuaan tietämäntön siitä, että keskustelukumppanin hehkeän ihon salaisuus oli osaksi pistoshoitajan ansiota 🙂 Tämä kommentti kertookin, ettei yleisesti käytössä olevilla (1-2ml) täyteainemäärillä saada ihmiselle sellaista radikaalia muutosta aikaiseksi joka ns. pistäisi silmään.

Vaativammissa ikääntymismuutoksissa voidaan käyttää täyteainetta jopa 4-6 ml ilman että tulos ”pomppaa silmille”. Itse olen hyvin maltillinen pistäjä, eli laitan mieluummin hieman nyt ja lisää myöhemmin. Itse en oikeastaan koskaan laita yli 2 ml:aa ainetta yhdellä hoitokerralla.

Luonani täyteainehoidossa kävi pitkällisen pohdinnan jälkeen nainen, joka toivoi kasvoillensa piristystä ja ”happaman” ilmeen poistoa. Hänen elämänsä oli tähän asti mennyt pääosin muista huolehtiessa, eikä omaan hyvinvointiin tai kauneudenhoitoon ollut juurikaan jäänyt aikaa tai rahaa. Hän oli myös kokenut, että kasvot näyttävät aina väsyneiltä, eivätkä ne vastanneet hänen nykyisin tuntemaansa sisäistä hyvän olon tunnetta.

Päätimme yhdessä, että injektoimme hänelle kasvojen eri kohtiin (poskiin, nasolabiaaleihin ja marionettijuonteisiin) yhteensä 2 ml täyteainetta. Ero oli näinkin maltillisen määrän jälkeen huomattava: kasvoille saatiin selkeästi lisää nuorekkuutta ilman, että kukaan osaisi sanoa, että jotain olisi kasvoille tehty. Asiakas oli hyvin tyytyväinen, ja minulle tuli hoidon jälkeen hyvä mieli siitä, että olin saanut yhden tyytyväisen asiakkaan lisää.

Olenkin sanonut, että tässä yksi tärkeimmistä syistä, miksi pidän täyteainehoitojen tekemisestä: peilistä hoidon jälkeen näkyvä iloinen hymy saa myös hoitajan hymyilemään!

Kuvissa 1 ja 2 nähdään, että oikeaan kohtiin injektoiduilla pienilläkin täyteainemäärillä voidaan saada aikaan kasvojen ikääntymismuutosten häivytystä. Kuvassa 1. asiakkaalle on laitettu yht. 1 ml täyteainetta ainoastaan nasolabiaaleihin ja marionettijuonteisiin, mutta koska ikääntymismuutokset eivät ole vielä merkittäviä, voidaan täälläkin määrällä nähdä eroa aikaisempaan. Kuvassa 2. täyteainetta on käytetty yhteensä 2 ml kasvojen eri alueille. Hoidon jälkeen iho on selvästi nuorekkaampi eron ollessa aikaisempaan kuitenkin maltillinen.

Kuva 1.

Kuva 2.

Hoidoissa tulee aina hieman myös turvotusta kasvoille, ja turvotuksen laskemisen jälkeen voidaan katsoa uudelleen, josko ainetta voisi laittaa lisää. Ikääntymismuutoksia hoidettaessa voidaan myös yhdessä miettiä, josko täyteainehoitoon yhdistettäisiin myös muita hoitoja.

Mesolangat ovat yksi oiva mahdollisuus ihon hienoiseen liftaamiseen ja kiinteyttämiseen. Mesolankoja ja täyteaineita yhdistämällä voidaan päästä niin hyvään lopputulokseen, ettei mahdolliseen ihon kirurgiseen hoitoon ole enää tarvetta.

Lue lisää: Mesolangat – kasvojen kohotus ilman kirurgiaa

Ikääntymismuutoksiin eri hoitomuotoja pohdittaessa tulisi myös muistaa, että aina täyteaineet eivät ole asiakkaan ongelmaan oikea ratkaisu. Jos ikääntymismuutokset ovat jo pitkällä, ja ihossa on esim. selkeää pussitusta, voi oikea reitti olla pistoshoitojen sijaan kirurgin vastaanotto,  varsinkin jos ko. ikääntymismuutoksista toivotaan täysin eroon.

Eri hoitomuotoja yhdistelemällä voidaan toki tällöinkin kasvoille saada muutosta ja juonteiden häivytystä, mutta mihinkään radikaaleihin muutoksiin ei täyteaineiden avulla enää tässä vaiheessa kyetä.

Muistuttelenkin ihmisille aina ennaltaehkäisevän ihonhoidon tärkeyttä: ikääntymisen aikaansaamia muutoksia vastaan on paljon helpompi taistella aloittamalla hoidot jo ennen kuin mitään merkittävää on ehtinyt tapahtua. Tällöin myös voidaan ihon omia prosesseja aktivoida pikkuhiljaa, lähes huomaamattomasti, jolloin ikääntymismuutoksia voidaan ennaltaehkäistä luonnollisesti ja kunkin yksilölliset piirteet huomioiden.

Ehkä kuitenkin botoxia?

Joskus tulee tilanteita, että suosittelen asiakkaalle täyteainehoidon sijaan botoxin eli botuliinitoksiini-injektioiden ottamista. Tällaisia tilanteita ovat erityisesti yläkasvojen ongelmat kuten ns. sibeliusjuonteet tai hyvin selkeät otsan vaakarypyt.

Botox -asioissa suosittelen asiakasta hakeutumaan aivan Tampereen keskustassa sijaitsevan Nordic Med Spa:n vastaanotolle. Täällä olen saanut aivan huipputason koulutuksen esteettisiin injektiohoitoihin, ja paikassa botox -hoitoja tekevät mukavat ja asiantuntevat lääkärit.

Myös vahvoihin silmäkulmien juonteisiin botox on oikein hyvä vaihtoehto. Jos botoxia ei ole halukas kasvoihin laittamaan tai ongelma ei vielä ole kovin merkittävä, voidaan myös muilla hoitomuodoilla saada hyviä tuloksia: esim. mikroneulaus, ihon biorevitalisaatio (hyaluronihapon injektointi ihon sisään pieninä mikroinjektioina) tai mesoterapia (vitamiinikoktailin injektointi ihon sisään pieninä mikroinjektioina) 3-6x sarjahoitona tasoittavat ihon väriä ja madaltavat ja esim. otsan alueen ja silmäkulmien juonteita.

Huulten täyteainehoidot

”En halua mitään liian pumpatun näköisiä tai ankkahuulia, vaan luonnolliset kauniit huulet. Uskallanko tulla hoitoihin?” Vastaus on, että kyllä uskallat 🙂

Huulten täytössä käytän itse HYAcorp lips -täyteainetta, joka myydään 1ml:n ruiskuissa. Tämä määrä on itselleni pistäjänä maksimimäärä, mitä samalla kertaa laitan yhden asiakkaan huuliin.

Usein tätä vähempikin määrä on yhdelle injektiokerralle riittävä, jos täyteainetta laitetaan vain esim. ylähuuleen tai huulet kaipaavat vain hiukan pulleutta ja kosteutusta. Tämä siksi, ettei huulia tulisi koskaan ns. ylitäyttää, eli injektoida kudokseen kerralla suuria määriä ainetta. Tällöin on vaarana, että kudokset venyvät, ja huuliin muodostuu palautumattomia ihovaurioita.

Huuliin ei siis haluta, tai ainakaan minä injektiohoitajana en halua omille asiakkailleni mitään kovin radikaalia muutosta yhden injektointikerran jälkeen. Esim. iän mukana huulet kapenevat ja pyrkivät kääntymään sisäänpäin.  Huuliin voidaankin tuota takaisin nuorekkuutta ja niiden kaipaamaa kosteutta jo vähäiselläkin määrällä täyteainetta. Tuloksena ei siis tällöin ole luonnottomia huulia, vaan hienoinen ja ei-silmiinpistävä muutos, jolla voi kuitenkin olla merkittävää vaikutusta kantajansa olemukseen ja eritoten tyytyväisyyteen omaan ulkonäköön.

Internet ja some on toki pullollaan kaikennäköisiä huulia, ja kauneushan on sanonnan mukaan katsojan silmissä. Hyvän pistoshoitojen tekijän tulisi kuitenkin aina sanoa asiakkaalle, jos hänen mielestään huuliin ei tulisi enää injektoida lisää ainetta, vaan esim. odottaa jonkin aikaa tai mahdollisesti poistattaa aikaisemmat huulitäytteet ennen seuraavia injektioita. Injektiohoitojen tekijällä on mielestäni vastuuta siitä, että täyteainehoidot ja muut esteettiset hoidot pysyisivät asiakkaiden silmissä luotettavana ja ennen kaikkea turvallisena hoitomuotona.

Täyteainehoitojen turvallisuus

Olen aikaisemminkin kirjoittanut hieman tähän aiheeseen liittyen, mutta mielestäni tätä asiaa ei voi riittävästi painottaa. Ylen Uutisten (27.1.2019) mukaan pistoshoitojen suurimpana ongelmana pidetään hoitojen vapautta sekä alan tekijöiden moninaisuutta ja mahdollista kouluttamattomuutta. Pistoshoitoja voikin tehdä periaatteessa kuka vain ilman koulutusta, eikä hoitoihin tuleva osaa välttämättä kysyä hoidon tekijän taustasta ja kokemuksesta.

Hoitoihin tulevan tulisi kuitenkin olla tietoinen, että vain terveydenhuollon ammattihenkilöillä (Valviran rekisterissä olevat; tiedot löytyvät Julkiterhikistä) voi olla potilasvakuutus potilasvahinkolain mukaisen vastuun varalta.

Potilasvakuutuksen avulla voidaan varmistaa sekä hoidettavan että hoitoja tekevän henkilön oikeusturva. Lisäksi olisi tärkeää, että hoidoissa käytettävät tuotteet olisivat aitoja ja alkuperäisiä, mieluiten virallisen maahantuojan kautta hankittuja. Tällöin sekä hoidon tekijä että hoidon saaja voivat olla varmoja, että hoidossa käytetty aine on turvallista käyttää.

Kysy siis rohkeasti injektiohoitajalta, mistä käytetyt tuotteet ovat peräisin! Lisäksi voit pyytää hoidon jälkeen mukaasi pakkauksen sisällä olevan tuotekoodin sisältävän tarran (ellei sitä hoidon jälkeen sinulle anneta). Tästä koodista ilmenee tuotteen valmistuseränumero, jolloin tuote voidaan tarvittaessa jäljittää.

Hoitoihin tulevalle tulee kertoa rehellisesti hoitoon mahdollisista liittyvistä riskeistä ja reaktioista, joita voidaan ehkäistä hyvillä ennakkovalmistelulla, oikeilla tekniikoilla ja täyteainehoitoja tekevän henkilön asianmukaisella kouluttautumisella.

Yleisimpiä reaktioita ovat mustelmat, turvotus ja verenvuoto, joiden ilmaantumista voidaan ehkäistä ennakoivilla toimenpiteillä sekä hoidon jälkeisiä ohjeita noudattamalla. Komplikaatioiden esiintymisiä voidaan ehkäistä myös käyttämällä turvallisia tekniikoita ja välttämällä ns. riskialueilla työskentelyä.

Myös aseptiikan noudattaminen hoitojen aikana on ehdottoman tärkeää, jotta voidaan välttyä ikäviltä komplikaatioilta. Kaiken kaikkiaan täyteainehoidot ovat turvallisia, kun kaikki edellä mainitut seikat ovat kunnossa ja pistoshoitaja toteuttaa hoitoja tehdessään ajatusta ”turvallisuus edellä”.

Jos sinua kiinnostaa, mitä itse täyteainehoidoissa tapahtuu, ja mitä sinun kannattaa ottaa selvää ennen hoitoja, lue aiheesta lisää aikaisemmasta blogikirjoituksestani:

Lue lisää: Mitä täyteainehoidoissa tehdään ja kenelle nämä hoidot sopivat?

Tervetuloa injektiohoitoihin!

Terkuin, Rita