fbpx

Moni painii tällä hetkellä saman asian kanssa, eli koronatilanteen vuoksi pienentyneiden tulojen kanssa. Tulojen pienenemiseen voi olla monia syitä, kuten esim. lomautus, työttömyys tai yrittäjyyden haasteet koronarajoitusten aiheuttaessa asiakaskatoa. Myös yleinen epävarmuus omasta tulevaisuudesta ja huoli taloudellisten resurssien riittävyydestä on monille arkipäivää.

Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että päivätyöni sairaanhoitajana jatkuu ainakin elokuun loppuun. Hoitolatyö on toisaalta ollut tauolla koronatilanteen vuoksi, ja olenkin käyttänyt tätä taukoa mm. yrityksen kotisivujen uudistamiseen. Tämä taas on vaatinut taloudellisia panostuksia ja säästöjen syömistä. Näissä tunnelmissa ajattelin siis kirjoittaa itsellenikin läheisestä aiheesta, eli miten ihonhoitoa voisi toteuttaa tiukemmalla budjetilla mutta silti hoitojen tehokkuudesta tinkimättä.

Ihonhoitohan ei sinänsä vaadi kymmeniä voidepurnukoita tai satoja euroja käteistä ollakseen tehokasta. Tutkijantaustastani johtuen olen aina suhtautunut ihonhoitoasioihin kyseenalaistaen ja hieman jopa skeptisesti. En ole koskaan tainnut maksaa mistään ihonhoituotteesta yli 50 euroa, ja tuokin summa on mielestäni jo todellinen satsaus.

Panosta tehokkaisiin seerumeihin

Ehkä tärkein ohjeeni ihonhoidossa on, että panosta tehokkaisiin päivällä ja varsinkin yöllä käytettäviin seerumeihin. Päivävoiteena seerumin päällä voi hyvin käyttää iholle sopivaa perusvoidetta. Oma edullinen suosikkini tähän on Nivea Soft –voide, jota olen käyttänyt säännöllisesti jo vuosia. Tämä voide on lähinnä ihoa kosteuttava ja suojaava, eikä siinä ole siten mitään kummoisempia vaikuttavia aineita. Tämän vuoksi onkin tärkeää, mitä iholle laitetaan ennen paksumpia päivä- tai yövoiteita.

Yöllä iho uudistuu, ja siten illalla laitetuista ihon aktiiviaineista saa parhaat hyödyt irti. Ennen seerumin laittoa ihon tulee olla puhdas, jotta hoitoaineet pääsevät vaikuttamaan. Ethän siis unohda ihon huolellista pesua, varsinkin jos sinulla on meikkiä kasvoilla. Muista kuitenkin, että jos ihosi on kuiva, tulee puhdistustuotteen olla hellävarainen mutta kosteuttava.

Geelimäinen puhdistustuote on usein liian kuivattava, ja ihosta saa kyllä puhtaan maito- tai öljypohjaisillakin putsareilla. Itse en aamuisin enää omaa ihoani pese millään puhdistusaineella, vaan ainoastaan huuhtelen vuorotellen kylmällä ja lämpimällä vedellä ennen hoitotuotteiden laittoa.

Toinen tärkeä seikka on, että ihon tulisi olla kostea ennen seerumin laittoa. Tällöin ihohuokoset ovat auki ja aineet pääsevät paremmin vaikuttamaan. Laita siis seerumi ja voiteet heti suihkun tai kasvojen pesun jälkeen.  Jos seerumia tai muita voiteita laitetaan ihon jo kuivuttua, eivät tehoaineet pääse niin hyvin imeytymään ja rahat menevät siltä osin kuin hukkaan.

Lisäksi muista silloin tällöin kuoria ihoasi, jos iho tuntuu karhealta tai elottomalta. Kuorinnan jälkeen iholle laitetut tehoaineet pääsevät vaikuttamaan pinta syvemmältä. Kuorintoja ei kuitenkaan kannata tehdä liian usein, suosittelisin kuorimaan ihoa enintään 1x/vko omasta ihotyypistä riippuen.

Oikean seerumin valinta

Millaisia seerumeita sitten kannattaisi ostaa? Se riippuu täysin ihosi tarpeista. Jos esim. kärsit aknesta, voi niasiiniamidia eli B3 -vitamiinia ja retinolia eli A-vitamiinia sisältävistä seerumeista olla sinulle apua. Jos ihosi on hyvin kuiva, voi hyaluronihappoa sisältävä seerumi olla toimiva. Jos taas haluat ehkäistä juonteiden syntyä tai vaikuttaa jo olemassa oleviin juonteisiin, niin C -vitamiinia, A-vitamiinia ja erilaisia antioksidantteja ja peptidejä sisältävät seerumit voiteen alle ovat oiva valinta.

Itse olen aivan ihastunut Ordinaryn tuotteisiin, koska niissä on ylivoimainen hinta/laatusuhde. Tehokkaita seerumeita saa tältä merkiltä 10-20€ hintaan, itse ulkomailta tilattuna vielä hieman edullisemmin. Itse käytän tällä hetkellä vaihdellen mm. Granactive 5% retinoidi -seerumia (jos et ole ennen käyttänyt A -vitamiinivoidetta, niin aloita esim. 2%:sta voiteesta), EUK 134% -antioksidanttiseerumia, eri C-vitamiiniseerumeita sekä matrixyl 10% ja ”Buffet” -peptidiseerumeja.

Lue lisää: C-vitamiini anti age -ihonhoidossa – täydellinen opas

Ordinaryn tuotteissa erityisen ihanaa on se, että tuotteista löytyy tieto vaikuttavan tehoaineen määrästä (tämä ei todellakaan ole selviä useiden tuotteiden kohdalla), ja ko. ainesosan määrä on usein korkea. Hyviä vinkkejä Ordinaryn tuotteiden valintaan ja yhdistelyyn mm. täältä.

Vinkkejä seerumeiden käyttöön

Muistathan käyttäessäsi A -vitamiinia sisältäviä seerumeita, että ne herkistävät ihoa valolle. Siksi korkea UV-suoja iholla on erityisen tärkeää (kuten se on aina, oli iholla meikkiä tai ei). A -vitamiiniseerumit olisikin senkin puolesta hyvä laittaa iholle vasta illalla yön ajaksi vaikuttamaan.

Yleisenä neuvona on, että älä käytä useita täsmätuotteita samanaikaisesti, vaan 2-3 kerrallaan. Lisäksi kannattaa eri seerumeita välillä vaihdella, ja käyttää esim. yhtä tuotetta muutaman päivän tai viikon ajan ja vaihtaa välillä toiseen.

Liika on liikaa voiteissakin, ja liiallinen tehoaineiden käyttö näkyy pian ihossa mm. ärtymisenä ja punoituksena. Itse teen niin, että joinakin päivinä en laita iholleni lainkaan seerumia, ainoastaan perusvoidetta. Tällainen ”peruspäivä” on tarpeen mm. iholle tehtyjen hoitojen tai kuorintojen jälkeen.

Ihonhoitojärjestys on siis seuraavanlainen:

  1. Pesu ja puhdistus (puhdistusta ei aamuisin välttämättä tarvitse tehdä)
  2. Kasvovesi
  3. Seerumi(t)
  4. Päivä/yövoide
  5. Öljyt esim. kookosöljyhoito

Helena Lindgrenin ihonhoito-opit

Luin aikoinaan Helena Lindgrenin Hyvän olon ja kauneuden kirjasta ihonhoitovinkin, jota olen pyrkinyt aina silloin tällöin noudattamaan. Hän suosittelee kirjassaan näin: ”joskus on hyvä antaa ihon oman rasvatasapainon palautua. Nuku siis yksi tai kaksi yötä ilman kosteusvoidetta. Kasvojen ihon kiristyminen ei ole välttämättä miellyttävän tuntuista, mutta se ei ole vaarallista. Ihon oma joustavuus ja kosteus palautuvat pian, kun sen oman toiminnan annetaan elpyä”.

Kuorintana Helene suosittelee mineraalisuolaa, kokeilemisen arvoinen sekin asia. Suola-vesiseosta voidaan siis vain hieroa ihoon, kunnes suolakiteet liukenevat Eikä itse tuote ole hinnalla pilattu, sillä 750g purkin hintakin näyttää olevan vain 8,54€.

Sitten vielä täysin ilmainen vinkki vitonen ikääntymisen muutosten ehkäisyyn: kasvojooga. Näitä kasvoliikkeitä voi tehdä melkein missä ja milloin vaan, varsinkin korona-aikana kotoillessa voi esim. ruuan laiton tai lukemisen lomassa jumpata samalla kaulaa tai poskia. Video- ja tekstimuotoisia ohjeita eri kasvojen alueen lihasten harjoitteluun on netti pullollaan, joten siitä vain aloittamaan 🙂

Tässäpä siis oli minun pienen budjetin ihonhoitovinkkini, toivottavasti löysit itsellesi varteenotettavia vinkkejä

Jos haluat jatkossakin lukea ihonhoitoon liittyviä vinkkejä, niin liity mukaan sähköpostilistalleni. Kaikki uutiskirjeen tilaajat saavat lahjaksi kaksi ihonhoito-opasta. Toisessa paneudutaan eri iho-ongelmien ratkaisuun ja toisessa kerrotaan, miten voit saada unelmiesi ihon neljän simppelin ihonhoitovaiheen avulla.

Liity mukaan & lataa oppaat täältä:

* pakollinen tieto

Kiitos! Käy vielä hyväksymässä liittyminen

Liittyminen ei onnistunut

Liity mukaan ja saat itsellesi maksuttoman ihonhoidon oppaan! Lisää ylle nimesi ja sähköpostiosoitteesi, ja klikkaa eteenpäin. Käy tarkistamassa sähköpostisi (myös roskapostit), ja hyväksy liittyminen.

Saat linkin oppaaseen, jossa on ammattilaisen ratkaisut kahdeksaan eri iho-ongelmaan:

>> Yleiset ihotyypit (kuiva, herkkä ja rasvainen iho)

>> Ihon harmaus ja sameus

>> Arvet ja maksaläiskät

>> Juonteet/rypyt ja ihon velttoisuus

Opas sisältää kolme tutkitusti tehokasta menetelmää kunkin iho-ongelman ratkaisuun. Yhteensä tämä hyödyllinen opas sisältää 19 sivua.

Voit poistua listalta koska tahansa niin halutessasi. Tietojasi ei luovuteta kolmansille osapuolille.