fbpx

Iän myötä ihossa olevien kollageeni- ja elastiinisäikeiden määrä vähenee ja niiden toiminta heikkenee. Nämä muutokset johtavat mm. ihon luonnollisen joustavuuden ja napakkuuden vähenemiseen sekä kasvojen, leukalinjan ja kaulan ihon veltostumiseen. Ihon vanheneminen on vääjäämätön tapahtuma, mutta meidän on myös mahdollista hidastaa ja korjata jo syntyneitä vaurioita ihossamme.

Mitkä sitten ovat parhaat (ei-kirurgiset) menetelmät kimmoisan ihon saavuttamiseksi? Tässä postauksessa kerron sekä tutkimuksiin että kokemukseen perustuvat TOP 5 vinkkiä veltostuneen ihon hoitoon.

 

Vinkki 1. UV -suojan käyttö

UV-suojan käytön merkitys ihon kimmoisuuden säilyttämisessä on ensiarvoisen tärkeää iästä riippumatta. Tiesitkö, että UV-valon merkitys ihon ikääntymismuutoksissa on jopa 80%? UV-valon aiheuttamaa ennenaikaista ikääntymisprosessia kutsutaan valovanhenemiseksi. Valovanhenemisessa erityisesti UVA-säteet (A = aging) ovat keskeisessä osassa, koska ne ulottuvat aina ihon syvempiin kerroksiin asti vaurioittaen ja hajottaen kollageeni- ja elastiinisäikeitä.

Tämän vuoksi UV-suoja on vinkki nro 1, ja muut menetelmät seuraavat perässä. Laita iholle aina korkeasuojaimellista (mielellään SK 50) voidetta, äläkä anna ihon palaa missään olosuhteissa!

 

UV-altistusta voi vähentää myös seuraavin keinoin:

  • Välttele aurinkoa keskipäivän aikaan, jolloin säteet ovat polttavimmat
  • Käytä auringossa aina suojaavaa vaatetusta ja päähinettä
  • Aurinkolasit suojaavat hyvin herkkää silmien aluetta. Samalle ne ehkäisevät silmien siristelyä ja tästä johtuvien juonteiden syntyä silmäkulmissa ja otsan alueella
  • Myös meikkivoide suojaa ihoa jonkin verran, jos siinä on UV -suoja

 

Kannattaa toki muistaa, että helpompaa on ehkäistä vaurioiden syntyminen kuin korjata jo olemassa olevia auringon UV-valon aiheuttamia ikääntymismuutoksia. UV -suojavoiteen käyttöä ei siis tulisi unohtaa missään iässä.

 

Vinkki 2. Antioksidantit (erityisesti C- vitamiini)

sisäisesti ja ulkoisesti

Antioksidantit suojaavat ihoa hapettumisstressiltä estämällä vapaiden happiradikaalien toimintaa. Antioksidanteista erityisesti C-vitamiini eli askorbiinihappo on tärkeä ihon kimmoisuuden säilyttämisessä, koska se on välttämätön vitamiini ihon kollageenisynteesissä. C-vitamiinin käyttöä puoltavat myös tutkimustulokset: C-vitamiinin (askorbiinihappo) on havaittu parantavan ihon aurinkovaurioita, lisäävän ihon kimmoisuutta ja vähentävän jo syntyneitä juonteita ja ryppyjä.

Ongelmana C-vitamiinivoiteissa on se, että sen optimaalisen toiminnan kannalta pH:n tulisi olla alhainen (pH alle 3.5) ja tämän vuoksi C-vitamiinivoiteet voivat ärsyttää ihoa. C-vitamiini on myös hyvin epästabiili aine, ja se hajoaa helposti valon ja ilman vaikutuksesta. Näiden seikkojen vuoksi epästabiilista askorbiinihaposta on kehitelty stabiilimpia ja ihoa vähemmän ärsyttäviä tuotteita.

Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) ja askorbyylipalmitaatti ovat esimerkkejä kosmetiikassa käytetyistä C-vitamiinin johdannaisista, jotka ovat askorbiinihappoa stabiilimpia ja iholle hellävaraisempia yhdisteitä.  Toisaalta niiden tehokkuudesta ihonhoidossa ei ole juurikaan tutkimusnäyttöä.

Itselläni on käytössä The Ordinaryn Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% -voide. Tämä voide sisältää puhdasta askorbiinihappoa, joka tutkimusten mukaan on tehokkain C-vitamiinin anti-age -vaikutusmuoto. Tuotteen vedetön koostumus auttaa pitämään sen stabiilina.

 

Olen kertonut hieman käyttämistäni The Ordinaryn tuotteista aikaisemmassa postauksessani:

Lue lisää: Tehokasta pienen budjetin ihonhoitoa

 

Käytän C-vitamiinia vain harvakseltaan muutaman kerran viikossa, ja vaihtelen aktiiviaineita eri päivinä. Joskus myös laimennan tuotetta sekoittamalla sitä hyaluronihapposeerumiin, jos tuntuu että ihoni reagoi tuotteeseen liikaa. C-vitamiinia voi laittaa joko aamuisin tai iltaisin, ihosi tuntemusten mukaan. Päivisin C-vitamiini toimii suojana auringon UV-säteitä vastaan, ja yöllä sen toiminta keskittyy enemmän ihon uudistumiseen.

Ulkoisen käytön lisäksi kannattaa varmistaa C-vitamiinin saanti myös sisäisesti eli ruokavalion kautta. Lisää päivittäiseen käyttöön esim. minun ohjeellani tehty marjasmoothie, joka uppoaa hyvin myös lapsille (kaikki määrät ovat arvioita):

 

  • Noin desin verran pakastemarjoja (esim. mustikat ja/tai vadelmat maun mukaan) jäisenä
  • 1-2 dl sokeroimatonta mansikkakiisseliä
  • 1-2 dl maitoa
  • Muutama rkl 10% turkkilaista jogurttia
  • 1 kypsä banaani (mitä kypsempi, sen parempi smoothie)

 

Nämä sitten sauvasekoittajalla sekaisin, sekaan vielä kourallinen pähkinöitä ja nauti! Näin päivän vitamiinien ja hyvien rasvahappojen saanti on varmistettu 🙂

 

Vinkki 3. Tehokkaat anti-age -seerumit

Puhuessani tehokkaista anti-age -ihonhoitotuotteista, viittaan tuotteisiin, joiden tehokkuutta tukemaan on olemassa (mielellään mahdollisimman luotettavaa) tutkimusta. Eniten tutkimustietoa löytyy A-vitamiinista (yleisimmin retinoli), B3 -vitamiinista (niasiiniamiini) ja jo edellisessä kohdassa mainitusta C-vitamiinista (askorbiinihappo).

 

             │Muista ABC – ihonhoidon anti-age -aakkoset

 

Levin ja Momin (2010) kirjoittavat artikkelissa ” How Much Do We Really Know About Our Favorite Cosmeceutical Ingredients?, että niasiiniamiini on eniten tutkittu anti-age -ainesosa (ns. kosmeseuttinen tuote), josta on saatavilla riittävästi luotettavaa tutkimusnäyttöä liittyen sen imeytymiseen, toimintaan ja kliiniseen tehokkuuteen. Niasiiniamiini on tutkimuksissa yhdistetty mm. ihon hyperpigmentaation, ryppyjen ja juonteiden vähenemiseen sekä ihon elastisuuden lisääntymiseen.

Toinen paljon tutkittu ihon kosmeseuttinen anti-age -aine on A-vitamiini. A-vitamiinia on kosmetiikassa saatavilla useissa eri muodoissa (retinoli, retinyyliasetaatti, retinyylipalmitaatti ja retinaldehydi), yhteisnimeltään retinoidit. Retinoidit konvertoituvat elimistössä retinoiinihapoksi (all-trans-retinoic acid; RA) eli tretinoiiniksi, joka on A-vitamiinin aktiivinen muoto.

Retinoiinihappoa on saatavilla puhtaassa muodossaan vain lääkärin reseptillä (kauppanimeltään mm. Roaccutan). Retinoiinihaposta on saatavilla paljon tutkimustietoa liittyen se tehokkuuteen niin aknen kuin ihon valovaurioiden hoidossa, mutta sen käyttöä rajoittavat (vaadittavan reseptin lisäksi) runsaat sivuvaikutukset kuten ihon hilseily, punoitus ja kuivuminen.

Ihonhoidossa yleisimmin käytettävän miedomman A-vitamiinijohdannaisen, retinolin, anti-age -vaikutuksista on myös saatavilla runsaasti tutkittua tietoa. Retinolin käyttö on yhdistetty mm. juonteiden vähenemiseen ja ihon lisääntyneeseen kollageenin tuottoon. Viime vuosina on myös lanseerattu aivan uusia, iholle aiempaa hellävaraisempia A-vitamiinijohdannaisia kuten The Ordinaryn tuotteista löytyvä granactive retinoid (hydroxypinacolone retinoate).

Itse vaihtelen usein käyttämiäni seerumeita siten, että toisina iltoina laitan iholleni esim. A-vitamiinivoidetta (retinolia) ja toisina B3 -vitamiinivoidetta (niasiiniamidia). Niasiiniamiinia ja C-vitamiinia ei tulisi laittaa iholle samanaikaisesti, sillä niasiiniamiini voi heikentää C-vitamiinivoiteen tehoa. Muistathan myös, että A-vitamiinia tulisi mieluiten käyttää iltaisin, koska A-vitamiini herkistää ihoa auringolle. Lisäksi ihon uudistumisprosessin kannalta yöaika on parasta näille tehoaineille.

Sekä A-vitamiini että B3 -vitamiini toimivat hyvin myös epäpuhtaan ihon tasapainottamiseen ja ihon kirkastamiseen. Todelliset tehotuotteet siis!

 

Vinkki 4. Täsmähoidot ihon veltostumisen ehkäisyyn ja

hoitoon

Ihomme kimmoisuus ja joustavuus johtuu pääosin fibroblastien tuottamasta kollageeniproteiinista. Kollageenin muodostus alkaa hiipua jo hieman alle 30 -vuotiaana, joten kollageenin tuottoa stimuloivat hoidot sopivat oikeastaan kaikille +30 -ikäisille.

Kollageeni- ja elastiinisäikeet sijaitsevat ihon syvemmissä kerroksissa, tarkemmin sanoen verinahassa eli dermiksessä. Jotta voisimme aktivoida niiden muodostusta, täytyy meidän ulottaa hoidot ns. pintaa syvemmälle. Toisaalta myös ihon pintaa hoitavat tekijät (mm. voiteet tai pinnalliset kuorinnat) saavat ihon tuntumaan ja näyttämään kirkkaalta ja tasaiselta – siis hyvinvoivalta. Hoitoja kannattaisikin aina yhdistellä ihon tarpeiden mukaan huomioiden eri ihokerrokset.

 

“Hoida ensin ihon pinta kuntoon ja tee vasta sen jälkeen

voimakkaammat, ihon pintaa lävistävät hoidot”

Velton ihon täsmähoitona yksi parhaista menetelmistä on myös samalla oma suosikkini eli mesolangat ja cog -langat (väkäslangat). Nämä steriilit, polydioksanonista (PDO) asetetaan steriilisti ihon sisään, jossa ne hajoavat vähitellen ja stimuloivat kuukausien ajan ihon fibroblasteja tuottamaan uutta kollageenia. Mesolangat ovat suoria tai kierteisiä lankoja ja Cog -langat puolestaan sisältävät pieniä väkäsiä. Cog -lankojen avulla voidaan ihoa hienoisesti liftata.

Mesolankojen ja väkäslankojen avulla voidaan mm. palauttaa kasvojen ja kaulan ihon kimmoisuutta ja tuoda iholle takaisin iän myötä menetettyä ryhdikkyyttä. Erityisen hyvä tämä hoito on ns. hamsteripussien häivytykseen sekä kasvojen V-linjan palautukseen.

 

Lue täältä lisää mesolangoista ja cog- eli väkäslangoista:

Mesolangat – kasvojen kohotus ilman kirurgiaa

Mesolangat – asiakaskokemuksia

Toinen oivallinen hoito ihon kimmoisuuden palauttamiseen on mikroneulaushoito. Itse olen omaa ihoani neulaillut säännöllisen epäsäännöllisesti jo hieman vajaa 10 vuoden ajan (aika lentää!) Tätä hoitoa voidaan tehdä joko mekaanisesti mikroneulaustelalla tai automaattisella mikroneulauskynällä.

Itselläni on hoitolassa käytössä DrPen -neulauskynä, jolla hoito voidaan tehdä nopeasti ja lähes kivuttomasti. Monet asiakkaat haluavat puudutuksen ennen neulausta, ja itselläni puudutus kuuluukin maksutta hoidon hintaan.

Mikroneulauksella voidaan lisäksi hoitaa mm. arpia ja auringon vahingoittamaa ihoa. Aivan ohutihoiselle tai kovin herkkähipiäiselle mikroneulaus ei sovi. Tässä hoitomuodossa maltti on valttia, ja sarjahoito takaa hyvät tulokset! Tuloksia kannattaa odottaa vasta n. 6 kk -1 vuoden kuluttua hoidoista, mutta takaan että niitä tulee 🙂

Ihon ikääntyminen näkyy erityisesti ohuilla ihoalueilla, eli kaulalla ja käsissä, ja nämä alueet saattavat jäädä vähemmälle huomiolle ihonhoitorutiineissa. Veltostunut kaulan iho onkin usein monen yli 40 -vuotiaan murheena, ja tämän alueen anti-age -hoidoista tulee paljon kysymyksiä. Kaulan iholle käy oikeastaan samat hoitokeinot kuin kasvoille, eli mesolangat ja väkäslangat ihon kohotukseen sekä mikroneulaushoito ihon kollageenin buustaukseen. Lisäksi suosittelen ohuelle kaulan iholle usein skinboosterhoitoja, jos ihon pinnassa on havaittavissa kosteusköyhyydestä kertovaa ryppyisyyttä.

 

Käsien iholle käyvät hyvin sekä mikroneulaus- että skinbooster -hoidot!

 

Lue lisää: mesoterapia vs. biorevitalisaatiohoito [skinbooster]

 

Vinkki 5. Sisäisesti nautittu kollageenilisä

Tutkimusten mukaan sisäisesti nautitulla kollageenilla on mahdollista parantaa ihon kosteustasapainoa ja elastisuutta. Kollageenilisien käyttöön ja aiheeseen liittyviin tutkimustuloksiin olen paneutunut lähemmin jo aiemmassa postauksessani ravinnon ja ihon ikääntymisen välinen yhteys.Kollageeni ja elastiini muodostavat siis ihon kimmoisuuden kannalta olennaiset rakennuspalikat.

Kollageenin muodostumista kannattaa sen vuoksi pyrkiä stimuloimaan sekä ulkoisesti (mikroneulaus, mesolangat ja coglangat, mesoterapia) että sisäisesti (kollageeni- ja C-vitamiinilisät). Jo menetettyä volyymiä saa iholle tuotua täyteaineella, ja toisaalta ihon pinnan kosteusköyhyyttä saa parhaiten tuettua ei-ristisidotulla hyaluronihapolla (skinbooster -hoito).

Säännöllisesti käytetyt tehokkaat ihon pintaa hoitavat vitamiinivoiteet sekä esim. kemialliset kuorinnat (happohoidot) tai pinnallisemmat kuorinnat kuten timantti- tai ultraäänikuorinta varmistavat kauniin ja hyvinvoivan ihon. Yhdistele siis ikäsi ja ihosi kunnon mukaan eri hoitoja ja muista lisäksi monipuolisen ruokavalion, riittävän levon ja liikunnan välinen yhteys ihon hyvinvointiin.

 

Terkuin,

Rita